Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
“Întoarcerea din cruciad㠖 viața poetului Radu Gyr între realitate și poveste“

Liniștea vieții nu are nevoie de retragerea în pustietate. Trăind în lumea cărților, scriitorul Al. Florin ȚENE găsește oxigenul, care arde îndoielile și orice urmă de ezitare în procesul de creație. Viața este o neliniște continuă, având în permanență o stare interogativă. Profund impresionat de viața și opera lui Radu Gyr, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu, închis în temnițele comuniste, în mai multe perioade, Al. Florin ȚENE, ca un ales cărturar, studiază câțiva ani arhivele, ducând până la capăt o îndelungată muncă de cercetare ce culminează cu publicarea romanului INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ. Viața poetului Radu Gyr între realitate și poveste, apărut la Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, în 2020. Romanul este precedat de pertinente considerații, cuprinse sub titlul Radu Gyr – Poetul secolului XX , ce poartă semnătura jurnalistului Ionuț ȚENE.

Firul narativ are o compoziție unitară, cele zece capitole: Leagăn fără cântec, De aici înainte vremea se măsoară, Sunt, Doamne, copt pentru cules – PARTEA I și Noi nu am avut tinerețe, Pentru cei viteji zidim altare, În veacu-acela de aramă, Noi, cei pierduți, Dacă într-o zi o să se vadă, Viața abia mai licărea în mine, Întoarcerea din cruciad㠖 PARTEA II sunt precedate fiecare de un motto, din creația poetului Radu GYR. Înlănțuirea capitolelor se face gradat, arhitectonica romanului poate fi văzută ca un model de estetică a textului.

Lectorul va rămâne uimit de imensa muncă de arhivă, de prelucrarea artistică a datelor, acestea fiind subsumate pasiunii pentru studiu și adevărului istoric. Am certitudinea că prin publicarea romanului amintit, Al. Florin ȚENE ia parte la opera de consolidare a culturii române.

Este bine știut că Radu Gyr primește pedeapsa cu munca silnică pe viață pentru poezia-manifest Ridică-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane. Scriitorul Al. Florin ȚENE surprinde succesiv în roman viața din temnițele comuniste, fiind convins că adevărații scriitori sunt firi hotărâte. Cu fiecare pagină citită, am descoperit chemarea romancierului către piscurile literaturii, orientarea sa către o existență eroică, demnă și măreață ca a poetului Radu Gyr.

În ziua a 330-a de la sentința cu condamnarea la moarte pentru poezia Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!, sentință unică în lume de acest gen, ce numai „justiția” comunistă o putea da, la ora patru dimineața, într-o joi, când caraliu a venit să ridice patul și să-l închidă cu lacătul de veriga din fier fixată în perete, s-a adresat deținutului Radu Dumitrescu.

–Bă! Criminalule! N-ai murit?

–După cum vedeți, mai trăiesc…tovarășe!

–Nenorocitule! Nu ești tovarăș cu mine!

–Scuzați! Așa ne-a învățat comandantul să vă spunem!

–Bine, bine!Am uitat să ridic de la cancelarie o scrisoare venită de la Tribunalul Poporului, să ți-o dau…Ia-o!

Cu mâna tremurândă, slăbit și emoționat, deținutul Dumitrescu a luat scrisoarea cu plicul desfăcut și a început s-o citească

Remarcabilul optimism al scriitorului Al. Florin Țene față de viață izvorăște din convingerea că omul este chemat s-o slujească și să-i intensifice ritmul. Personajele sale se zbat în dimensiunile timpului, subliniind drama intelectualului român, care protestează în fața mașinii de abrutizare și de negare a personalității umane. Aserțiunea lui Rousseau mă urmărește: Orice om are dreptul să-și riște viața pentru a și-o păstra. Iată de ce firul epic al romanului INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ este riguros construit și sincronizat în dinamica cronologică a evenimentelor. Aceste pagini de roman fac să răsune clopotul istoriei noastre, pecetluind în diamante imaginea poetului Radu Gyr, care, la rându-i, a descris în poeziile create în detenție, moartea care stătea zilnic la pândă, frigul și foamea cumplită.

Cu poetul meleagurilor craiovene nu am stat în celulă, dar aveam să-l cunosc într-o împrejurare dramatică pentru mine Ca mulți alți confrați de suferință, în timpul detenției, datorită în mare măsură subnutriției și a faptului că am făcut toată iarna lui 1958-1959 în cămașă, m-am îmbolnăvit grav de tuberculoză pulmonară, detalii care se găsesc în mai multe articole ale mele.

Într-o zi, am fost scos din secție și dus să mi se administreze pneumotorax. Era și aceasta o șansă de supraviețuire. Se mai încercase și cu pneumoperitoneu, dar nu dăduse rezultate. Aveam cavernă sub clavicular dreaptă și compresarea bazelor pulmonare se dovedise a fi apă de ploaie. Nu știu ce s-a întâmplat, dar în momentul când mi s-a introdus acul aparatului între cele două pleure, am leșinat. Doctorul Marola, medicul-deținut la vremea aceea, se făcuse pământiu la față, după câte am aflat. Când mi-am revenit,eram întins pe o targă și scos pe culoarul spitalului având drept paznic pe caraliul care mă adusese. Dar el era obișnuit cu «mortăciunile» și sigur că nu eram primul pe care-l trebuia să-l ducă în secție sau la morgă.

Recentul volum este o impozantă lecție despre eroism, demnitate și sacrificiu. Stilul imprimat romanului INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ reflectă sensibilitatea și profunzimea ideilor, imensa răspundere a vigorii cuvântului. Al. Florin ȚENE folosește construcții sintactice destul de complexe, arta sa constă în modul propriu de a stârni indignarea pentru nedreptățile comise față de un număr remarcabil de intelectuali, în epoca comunistă. Așa cum mărturisește scriitorul cartea a dedicat-o tuturor martirilor executați și chinuiți în închisori de regimul comunist ateu și criminal.

Cugetul său apasă mai puternic pedala sincerității, mai ales când eroul romanului este un intelectual de talia lui Radu Gyr, al cărui destin a fost atât de bogat în evenimente.

În cameră s-a lăsat o liniște profundă. Radu, văzând că Eugenia tace, a avut impresia că nu-i place poezia. Aceasta s-a ridicat de pe scaun și bătând din palme l-a sărutat cu duioșie pe frunte.

–Ești un mare talent, Răducule! Frumoasă poezie.Transmite un sentiment patriotic profund.Vielleicht bekommst du eine Goethe! Dar cum se numește poezia?

–Avem o țară!

–Wie mein Schicksal, meine Mutter!

–Dragă mamă, când mă aflu printre răniți, când Oltenia mea e ocupată de dușmani, parcă mă aflu într-o celulă, cu mine fiind deasupra Iisus.

–Așa este…

–Poate am să scriu odată un poem cu titlul Cu Iisus în celulă sau, poate, Cruciații.”

După lectura acestui roman, consider că scriitorul Al. Florin ȚENE a avut în vedere o reconsiderare sui-generis a valorii umane. Pulberea sfântă a intelectualilor ce s-au jertfit pentru adevăr și libertate apasă asupra cugetului, cu tunet de cascadă. Finalul romanului este apoteotic. Versurile Smulge-mă, carte, morții și durerii. / Sporește-mă cu trainice imperii, / Și clipa mea, oloagă și subțire / Răzbună-mi-o, făcând-o nemurire! Radu Gyr – „Pragul de piatr㔠reliefează faptul că Radu Gyr tindea spre eternitatea clipei, dorind să lase acea dâră luminoasă în urma lui. Horia Sima precizează: Visul lui Gyr este acela al ierarhiei valorilor, care îl smulge pe individ din zoologie și-l înzestrează cu dimensiunea transcendentalului.
Suntem la capătul unui aprig drum, excepționala vocație a scriitorului Al. Florin ȚENE face ca romanul INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ să fie o reparație morală a imaginii poetului Radu GYR. Nestinsa flacără va străluci sub ninsorile și ploile ce vor veni peste timp.

De tot frumos spunea Horatius: Nu voi muri pe de-a întregul, o bună parte din mine va înfrânge moartea. La rându-i, Victor Hugo nota: Îndrăzneala de a muri frumos îi mișcă întotdeauna pe oameni.

Curajul de a scrie o asemenea carte este o formă de responsabilitate a scriitorului Al. Florin ȚENE, înalțând prin harul său o torță care se aprinde spre lume.

..................................................

** Cei ce-si doresc aceasta carte se poat adresa direct autorului la :
Al Florin Tene
alflorintene@yahoo.com









Cronica literară de Adriana Răducanu    2/12/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian