Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Radu Theodoru - un Icar neinvins

Zilele trecute, un eveniment literar neobișnuit la Sibiu, unde Cenaclul patronat de Cercul Militar a primit un nume nou, pe cel al scriitorului Radu Theodoru, care a onorat cu prezența sa reuniunea din 31 ianuarie 2020 tocmai când împlinise 96 de ani. Așa cum reiese din cele două volume ale cărții autobiografice a Domniei Sale O viață fără fard, Radu Theodoru este un aviator cu destin eroic, un militar salvat de scriitorul, și el spectaculos, de o spectrală cuprindere prin imaginarul său. Parcă spre a da o mai adâncă semnificație apariției sale în fața unei săli pline de iubitori ai literei scrise cu har, la Sibiu, generalul maior (rtr) a sosit flancat de comandorii în rezervă Alexe Diaconu și Ion Breazu, iar o tânără echipă de cineaști bucureșteni a asigurat înregistrarea manifestării, ce urmează să fie cunoscută mult dincolo de hotarele orașului. Care este cartea de vizită a acestui erou național? Este întrebarea la care am încercat să răspund în fața unei săli de sibieni evident emoționați.

Traiectul existențial al lui Radu Theodoru are ceva special, pornind chiar de la începutul biografiei, întrucât el s-a născut în fortăreața Ineu a Aradului în 1924, tatăl său fiind singurul civil într-o familie de militari. Dar ce familie? Una prin care a trecut toată istoria românească de la Războiul de Independență din 1877 la Primul Război Mondial, din palmaresul bărbaților militari nelipsind nici anul 1941. Așadar, prin familia Theodoru au trecut “toate războaiele care au făcut și păstrat România”. Ca atare, crescând în familia unui agronom și a unei profesoare de biologie, Radu avea istoria în sânge, povestită de părinți și de bunici, apoi trăită de el însuși. Amintiri de familie erau ocupația sovietică în Bucovina, Herța, Basarabia, cedarea Ardealului de Nord Vest, cum le înregistra liceanul de 17 ani, elev la Liceul “Constantin Diaconovici Loga”, școală ce păstra cultul pentru un mare pedagog, căruia-i purta numele, și avea temeinicie în predare. Alegerea viitoarei profesii țintește sus, așa cum visase Radu de copil, privind cerul patriei.

Urmează Școala de ofițeri de Aviație, absolvind cursurile Școlii Superioare de Aviație Militară București-Secția Naviganți de la Cotroceni în 1943-1945 și pe aceea a Școlii Superioare de Aviație în anul 1945-1946. Imediat ce la 23 august 1944 s-au întors armele, el a participat, ca infanterist, la operaţiunile de curăţare a teritoriului nostru de trupele inamice. Dureros a fost pentru tânărul de 20 de ani, cu mintea plină de visuri privind pe purtătorii uniformei militare, să asiste la drama ofiţerilor care s-au acoperit de glorie pe Frontul de Răsărit, mulţi dintre ei primind pentru meritele lor decoraţia „Mihai Viteazul“. După ocuparea ţării, sovieticii s-au răzbunat tocmai pe ei, pe eroii neamului său. „România a suferit o represiune neîntâlnită în istoria armatelor,-avea să comenteze generalul nonagenar- cea a învingătorilor. Ocupaţia sovietică a desfiinţat Armata a 3-a, care s-a acoperit de glorie în Răsărit, iar pe ofiţeri i-a încarcerat în închisorile conduse de Ana Pauker, Alexandru Nicolschi şi alţii de aceeaşi speţă“.

El este pilot de vânătoare pe “celebrul în epocă” Me 109 G6. Făcea parte din Flotila I Vânătoare, București în anii 1946-1949. La Târgșor a fost comandant de escadrilă de vânătoare și instructor de zbor la Regimentul 3 Vânătoare în 1949-1950. Dar ca fost ofițer al Aviației Regale, care își manifesta atitudinea antisovietică dintr-un patriotism nedisimulat, va fi oprit să mai zboare. Soluția era Sibiul, unde ajunge printr-o „aterizare forțată” și devine ofițer instructor, comandant de companie a elevilor, căror le transmitea istoricul și tactica aviației, ca șef de catedră la Școala de Ofițeri Tehnici de Aviație. Astfel Sibiul devine „nodul existențial sumă”. Aflat pe o rotativă a destinului în anul 1951, cu kominternismul său, Radu Theodoru mărturisea: “sunt trecut în rezervă, lipindu-mi-se pe frunte etichetele care te trimiteau direct în temniță: reacționar, anti nu știu ce, anti nu știu cum. Aviația de vânătoare este eminamente ofensivă. Regulamentul ei definea comandantul de escadrilă ca pe primul luptător al escadrilei sale. Îmi însușeam definiția sub jurământ…De aici, în următoarele decenii n-am făcut decât să-mi optimizez și să-mi actualizez armamentul de bord, tacticile, replicile de apărare a ceea ce jurasem să apăr cu mâna pe drapel în plină urgie mondială-Cerul Patriei.” La Sibiu și-a încheiat cariera militară în 1952. Era trecut în rezervă cu grad de maior, când avea 28 de ani. Ulterior va fi înaintat în grad până la gradul de general maior.

Sibiul acelor ani, când se judecau în urbe “luptătorii antikominterniști din Muntele Mare, conduși de maiorul Dabija, unul dintre eroii campaniei din Răsărit”, îl întâmpinase cu o atmosferă tensionată. El sosise la Sibiu ca un paria, iar aici s-a născut a doua oară ca profesie. “Sibienii m-au făcut ceea ce sunt”, mărturisește generalul-scriitor. Sibiul l-a cucerit cu Biblioteca Astra, cu anticariatele în care descoperea “cărți esențiale”, cu Muzeul Brukenthal, care este “chintesența unor veacuri de istorie și cultură”. Sibiul mai însemna Arhivele Statului “cu documente prețioase de epocă. Sper să mai păstreze documentul cu semnătura lui Mihai Viteazul, ca o tăietură de sabie. Și desigur, Sibiul cu cenaclul literar “Orizonturi Noi”, urmașul „Cercului Literar” care a dat literaturii câteva personalități notorii.” Ceea ce dorește scriitorul să actualizeze în cartea sa de memorii O viață fără fard vizează și orașul nostru:”Sibiul și oamenii lui se vor regăsi aici în dinamica făuririi…” Așadar, Sibiul constituie pentru Radu Theodoru o realitate perenă, pentru că aici s-au declanșat în el niște energii creatoare nebănuite. Fenomenul era același ca în cazul lui Radu Stanca, studentul sosit de la Cluj și care s-a lăsat inspirat de atmosfera romantică a zidurilor cetății medievale de pe Cibin, poetul având să scrie balade de o inegalabilă valoare. Desigur că altul era orizontul de cunoaștere al lui Radu Theodoru și cu totul altele reperele scrisului. “M-am cocoșat pe documente” își va aminti el de felul cum își culegea informațiile utile pentru romanele sale istorice, cu care a debutat în perioada sibiană.
Esențialmente, în viața scriitorului Radu Theodoru au figurat la modul spectaculos “cele două aventuri existențiale de mare frumusețe epică și spirituală: zborul și navigația marină pe mici bărci cu pânze unde-după cum va mărturisi el- dețin câteva priorități absolute.” Aviatorul îndrăgostit de slăvile cerului nu accepta să-și ascundă punctul de vedere cu privire la ocupaţia sovietică şi la procesul de rusificare a Armatei. S-a găsit și cine să-l divulge, astfel că în 1952, pe când era comandant de escadrilă şi instructor de luptă la Regimentul 1 Vânătoare, Radu Theodoru a fost concediat, interzicându-i-se să mai zboare. Verdictul acesta îl descumpănește. Într-un raport adresat ministrului Forţelor Armatei, el va riposta cu demnitate și va solicita revenirea la marea sa dragoste: „Nu cer favoruri, ci vin deschis şi rog comandanţii mei să-mi dea voie a-mi exercita meseria pe care o iubesc. În condiţii vitrege, cu soldă de mizerie, mi-am făcut datoria şi numai datoria, obţinând diploma de cel mai bun comandant de pluton şi trecând cu şase luni înaintea întregii promoţii de vânători pe avionul Messerschmitt 109 G6. Am participat (singurul pilot tânăr) la ambele aplicaţii pe armată, mi s-a acordat încrederea de a fi în unitatea de alarmă a Regimentului, zburând în nenumărate rânduri cu plinul de benzină, fiind trimis să interceptez în zona Dunării un avion ce evazionase. Nu mă rupeţi de viaţă, nu mă treceţi la administraţie. Vreau să zbor, să aud motorul mergând rotund, să văd patrule de vânători în stânga şi în dreapta, să văd întinsa şi rodnica câmpie a patriei sub aripile de oţel“. Câtă sensibilitate și simțire patriotică se degajă fie și numai dintr-o asemenea mărturie desprinsă dintr-un raport militar. Așadar, talent de mânuitor al condeiului exista.

Din 1952 el începe un alt zbor, cel sub cerurile literaturii. Debutase în Sibiu, la Cenaclul “Orizonturi noi” pe când scria romanul Brazdă și paloș (vol. I-1954 și vol. II- 1956). A condus Cenaclul “Orizonturi noi”, care în 1960 avea să se unifice cu Cenaclul german “Josef Marlin”, dar scriitorul plecase din urbe. Este la fel de adevărat că el se întorcea adesea la Sibiu. Legea vieții lui era mișcarea, iar visul său a rămas zborul: “Pentru mine zborul nu a fost o meserie, ci pasiunea mea existențială.” Viața lui Radu Theodoru este ca o mare în mișcare necontenită, ca o mare care îl izbea adesea cu forță, chiar cu ură de valuri uriașe, dar destinul a voit ca el să reziste loviturilor. Ce-i drept, lovitura scoaterii în rezervă a fost cea mai dureroasă și tocmai de aceea tânărul aviator a căutat vinovatul: „Am avut umorul negru să-mi consult dosarul de la Securitate, unde am găsit mai multe note informative, iar una din ele, care mi-a agravat situaţia şi a stat la baza propunerii de trecere în rezervă, spunea cam aşa: «La o pregătire cu elevii ofiţeri, a spus că, dacă nu învaţă matematică, americanii or să vină şi or să facă praf Sibiul pentru că nu se pricep la nimic şi pe voi, pe membrii de partid, o să vă împuşte». Eram pe atunci comandant de companie. Cel care a făcut nota informativă era ofiţerul de contrainformaţii, un analfabet.”
Ca un Icar neînvins, el reia ofensiva. Urmează Facultatea de Istorie și Filozofie la București. Este redactor la revista “Scrisul bănățean” din Timișoara, secretar al Uniunii Scriitorilor-filiala Timișoara (1956-1965). Câștigă premiul la Concursul “Tânărul scriitor” cu romanul Brazdă și paloș. Trecuse printr-o redacție de ziar și la Reșița. A fost numit preşedintele Uniunii Scriitorilor din Timişoara. În 1964 Silviu Guga era student și își amintește acum cu bucurie că participase la lansarea romanului Vulturul de Radu Theodoru la Librăria Mihai Eminescu din orașul de pe Bega. La acel eveniment era prezent și tatăl autorului, care a auzit pe câțiva studenți spunând că nu au bani să-și poată procura cartea. Domnul inginer Constantin Theodoru le-a oferit studenților câte un exemplar, cumpărat anume pentru ei, punându-și și el semnătura alături de cea a fiului. Aveau să treacă 50 de ani, când profesorul Silviu Guga devenise și el scriitor. Reîntâlnindu-l pe Radu Theodoru la Sibiu, acesta și-a reamintit cu emoție momentul petrecut cu o jumătate de secol înainte și a mai semnat încă o dată pe acea carte, păstrată acum cu mai multă sfințenie. Om de inițiativă, Radu Theodoru a înfiinţat în acei ani îndepărtați de pe la mijlocu secolului al XX-lea prima asociaţie a scriitorilor români din sudul Transilvaniei. Invitat la Brașov, este redactor al revistei „Astra”, vicepreședinte al Comitetului Județean de Cultură și Artă din Brașov (1965-1970). Nu peste mult a intrat în colimatorul generalului maior Ion Bolintineanu, şeful Securităţii din Braşov, care îi pusese gând rău: decide să-l aresteze. Vestea va fi adusă de un prieten de-al său, Eugen Teodoru, fost colonel în Securitate. „A venit la mine la Braşov şi m-a avertizat că voi fi arestat. Atunci, eu am fugit la Bucureşti. Lui Bolintineanu i s-a dat ordin să se potolească, dar nu mai puteam să stau acolo şi aşa am ajuns eu la Bucureşti“, va mărturisi nonagenarul dând frâu liber amintirilor.

În 1970 se stabilește la București, făcându-și o gospodărie la Grădiștea, unde scrie cu spor neînchipuit de multe cărți. Azimutul scrierilor sale îl constituie extraordinarul universului în care el a trăit atras de depărtări ale timpului și ale spațiului, fie el acvatic, terestru sau celest. Acum i se redau gradele militare și este angajat să conducă Cenaclul literar al revistei “Viața militară“. El a fost desemnat cronicar la primul marș transatlantic al navei-școală “Mircea” în 1976. Bricul “Mircea” a participat, alături de veliere din întreaga lume, la comemorarea a 200 de ani de la declararea independenţei Statelor Unite ale Americii. O asemenea experiență fascinantă avea să-l inspire pentru cartea Noi, Mircea şi Atlanticul. Era “o aventură ce ține de fantastic”, mai degrabă o ancorare “în epoca romantică a navigației cu vele, decât de perioada contemporană. Cu barca numită „Haihui“ a navigat pe Dunăre, în Deltă și replica literară nu a întârziat, el scriind Cu “HAI_HUI 2” spre Sud, tipărită în 1980.

Un vis îndrăzneț era să facă înconjurul pământului pe apă. Nu cunosc niciun alt scriitor român, care să fi avut un asemenea proiect existențial. Primul pas spre împlinire era obținerea brevetului internaţional de comandant de iaht cu vele. L-a dobândit! Lui Radu Theodoru i se datorează introducerea în limbajul curent al navigatorilor a termenului „circumterra“., A început să-şi pună planul în aplicare, experiență povestită în celelalte cărți ale mării: Din nou spre Sud, 1982, Croaziera cu vele și Croazieră contra cronometru din 1985, În lupta cu valurile, 1991, Decebal-Circumterra, o tentativă refuzată, 2002. De ce refuzată? În anul 1987 plecase în aventură cu iahtul «Decebal 1», construit de un inginer navalist, dar pentru că ambarcațiunea aceea era mai mult o epavă, s-a întors de pe Marea Egee. Neînduplecat în planul său, omul cu sufletul-flacără urcă pe un alt iaht, „Decebal 2“, cu care el spera că va putea să facă înconjurul pământului. Dar pentru că- va mărturisi el mai târziu-“Nicu Ceauşescu mi-a pus beţe în roate” visul s-a năruit din nou. De ce? “La Iaşi, era un protejat, un UTC-ist de-al lui, care voia să facă acelaşi lucru ca şi mine, înconjurul pământului cu o navă cu vele. Lui, Ceauşescu i-a comandat un trimaran, care se numea «Dacia», pe care l-a echipat ultramodern. Eu nu aveam nici măcar busolă, ci navigam după stele, precum Columb. Mai mult decât atât,/ celuilalt/ i-a pus la dispoziţie şi echipaj din Marina Comercială“, îşi aminteşte Radu Theodoru. Din cauza finanțării refuzate, “din Insulele Canare ne-am întors în ţară la bordul navei Războieni, care venea din Cuba. Am urcat şi iahtul, şi echipajul, şi aşa s-a încheiat aventura noastră“. Așadar, un vis prea îndrăzneț pentru o țară socialistă ca România. Pretutindeni așternerea impresiilor pe hârtie era o ocupație neobosită, această viață de aventurier fiind principala sursă a inspirației sale. Radu Theodoru nu scria imaginându-și o realitate, cum făcea Mihail Sadoveanu, spre exemplu, ci o experimenta direct. Mariana Iancu a consemnat multe dintre aceste momente ale vieții de aventurier a scriitorului și comentariile publicate de ea mi-au fost de mare ajutor.

Atras de teatru, autorul nostru scrie piesa Cazul studentului Lotreanu, apoi Nedeia inimilor, Dincolo de linii, Soimii Moldovei, Albatros, Posada, Ion Voda Cumplitul sau marele vis, piese jucate la Brasov, Timisoara sau Oradea și chiar la Televiziunea Română. Creator talentat al romanului istoric adaptat la trecutul românesc, scriitorul dorește să ilustreze eroismul și capacitatea de sacrificiu a românilor. Astfel, de la Brazdă și paloș, ajunge la Strămoșii, vol. I-II, culminând cu Vulturul, roman în 4 volume pentru care a fost premiat de Academia Română în 1974. Scriitorul trasează o largă acoladă temporală de la Burebista la Mihai Viteazul, țintind perioada modernă și contemporană în lucrări ca Biografie de război, România ca o pradă, A fost sau nu holocaust, Francmasoneria pro și contra. În România ca o pradă, apărută în anul 2000, din cauza gravității problemei iudaismului contemporan, un pericol pentru țara sa, autorul preferă unei cărți polemice “argumentul istoric bazat pe documente”, unul care taie respirația cititorului, îndemnat să mediteze asupra sionismului ca “pericol mortal pentru România”. Ideea continua și în Învierea lui Iuda din 2005, carte concepută a fi “o armă necesară în lupta de supraviețuire a națiunii”. Ne aflăm în plină aventură a mânuirii condeiului. Cu Ardealul. Pe toți ne cheamă “Ursu” scriitorul transportă cititorii în însângerata toamnă a anului 1784 din Transilvania Imperiului Habsburgic, trasând o acoladă până la Revoluția de la 1848. Specifică stilului său este narațiunea documentară, cu întâmplări ce aveau și un miez moralizator. Chiar și atunci când în proza din Vâltoarea (1987) invenția epică este mai abundentă, anumite datări înserate în text dau impresia autenticității documentare. El nu scria ca să-și poarte cititorii pe aripile fanteziei, îmbătându-le sufletele cu frumusețea unor descrieri de natură, spre exemplu, așa ca în proza lui Calistrat Hogaș, ci are drept target edificarea lectorilor asupra adevărului, mesajul paginilor sale fiind totdeauna clar formulat.

Se știe că Radu Theodoru a scris și romane științifico-fantastice, precum Taina recifului, Regina de abanos, Țara făgăduinței sau Călătorie neobișnuită, pentru că . A atacat genuri variate, de la roman istoric, gen în care realizează “o sinteză a veacurilor”, la nuvelă, precum Interceptarea sau Escadrila a patra, cărțile mării, învecinate cu reportajul în care apare cel mai viguros filon autobiografic, acestora adăugându-li-se și teatru.

Expansiv și neliniștit, Radu Theodoru nu-și refuză nicio experiență exploratorie pe apă sau în zboruri aviatice, viața lui stând în permanență sub semnul fascinației de a cuprinde înaltul, depărtarea sau adâncul. Nu cunosc vreun alt scriitor român care să-l egaleze ca raport între experiența existențială intens trăită și literatura creată. Se poate vorbi de fenomenul Radu Theodoru, iar documentarea pe care o cuprinde proza sa cu repere autobiografice ar putea fi baza unui viitor roman care să-l aibă personaj, unul cu totul fascinant, desigur.

De ce poate fi Radu Theodoru începând de astăzi un scriitor al Sibiului? Pentru că niciodată nu a refuzat să revină în orașul acesta, care i-a găzduit intrarea în literatură printr-un primus movens inspirator. Cândva și-a chiar aniversat aici anii împliniți, întocmai ca acum când sibienii Cenaclului i-au cântat la împlinirea vârstei de 96 de ani. Îi urăm “să prindă suta”, să o și depășească! Memoria uimitoare, vederea intactă, discernământul perfect, discursul clar sunt calități ce justifică încrederea că scriitorul de la Grădiștea Giurgiului nu va lăsa condeiul din mână prea curând.
Ca un element de continuitate, în “Rezervistul sibian” apare semnătura sa constant în fiecare număr. Așadar, el se simte fiu al Sibiului, recunoscut ca atare acum prin intitularea Cenaclului literar de la Cercul Militar cu numele său. Este și aceasta o inițiativă menită să-l consacre ca model și ca mentor. Un gest binevenit și o deschidere nouă pentru revista “Rapsodia”, care va publica număr de număr exegeze ce vor fi destinate atât Domniei Sale ca personalitate cât și operei, ce așteaptă noi interpretări și evaluări pe linia






Anca Sighie    2/2/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian