Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
”Bine – rău”

Omul nu poate ști ce e bine şi ce e rău pentru că nu poate percepe infinitatea timpului. Metaforic exprimându-ne, el s-a înfruptat din pomul cunoaşterii nu şi din cel al vieţii veşnice. Ar fi urmat să o facă, ne spune Biblia, dacă nu ar fi fost alungat din paradis.

De fapt, evoluţia omului ne-a arătat că el era condamnat să o facă, dar pe cont propriu, plonjând în infernul supravieţuirii. Ne putem imagina că ”alungarea din paradis” – ”căderea” – din locul în care s-a născut şi în care condiţia de culegător îi asigura viaţa – a fost, probabil, generată de o schimbare radicală a ecosistemului terestru, iar şocul avea să fie resimţit moral din generaţie în generaţie, până când securitatea vieţii avea să se restabilească prin muncă.

”Nomadul”, aruncat în ghearele supravieţuirii, a numit însă păcat o clipă de libertate care i-a străfulgerat conştiinţa primară şi i-a dezvăluit că există. El s-a trezit brusc ca subiect al realităţii înconjurăroare. Iar primul ”rău” pe care l-a sesizat a fost faptul că este… gol. (În acel moment noua fiinţă nu era deloc pregătită să-şi asume corporalitatea animală). Și abia apoi a realizat ce a însemnat viaţa paradisiacă pentru el, atunci când a căzut în nevoie şi a trebuit să-şi câştige ”prin sudoarea frunţii” existenţa. Iar, mai târziu, nostalgia paradisului avea să stăruie în întreaga sa istorie… (Swift aruncat printre yahoi…)

În noua sa condiţie, omul a aflat repede ce este plăcut/neplăcut, util/inutil, greu/uşor etc. Şiruri de dihotomii aveau să-i segmenteze şi chiar să-i sfârtece viaţa. Treptat le-a ”domesticit”, înşirându-le pe toate într-o singură dualitate – bine – rău, cu o semnificaţie personală: este bine ce este bine pentru mine şi este rău ce este rău pentru mine. Curând, avea să observe că ceea ce este bine (plăcut, util, uşor etc.) astăzi poate să se schimbe mâine şi că ceea ce este bine pentru el poate fi rău pentru semenul său şi invers.

În această morişcă a unei relativităţi precare şi pernicioase, situarea omului în timp, dar şi în spaţiu (preluate ca repere imediate) ajunge să fie decisivă. Totul s-a transferat în responsabilitatea sa. ”Căderea” omului echivalează cu înghiţirea ”cupei” evoluţiei: orice avans evolutiv al întregului ecosistem terestru va depinde de el. Dacă devenirea lui se va opri, omul va fi el însuşi, în mod implacabil, victima stagnării, a destrăbălării, ori chiar a degenerării. Sau ”este mâncat de Moloh” şi se dizolvă în masse…

Leviathan.ro.




Nicolae Lotreanu     1/22/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian