Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Personalitati canadiene ( XIV) - Dr. Herbert Jesudason

E timpul sarbatorilor. Timp in care se canta colinde si parca pacea se asterne peste oras.
Lumea se gandeste cum sa cumpere cadouri pentru cei dragi, se uita prin buzunare sa vada cam cat de umplute sunt. Si la noi se incetineste ritmul muncii.
Imi fac timp pentru o vizita la Dr. Herbert Jesudason.

Dansul este Bachelor of Medicine in Ceylon si Bachelor of Surgery – MBBS Ceylon, are Diploma in Medicina Tropicala in Anglia (DTM & H), Diploma in Sanatatea Publica (DPH) din Liverpool si este Doctor of Medicine (MD Sri Lanka). Este de asemeni Fellow of Faculty of Public Health in United Kingdom (FFPH).
Si nu in ultimul rand este descendent regal din orasul Jaffna. Nu am fost niciodata asa de aprope de regalitate ca acum.
A lucrat in Ceylon pentru 32 de ani si a fost un timp Director General al Sanatatii pe tara.
Locuieste de mult timp in Canada.

Sri Lanka este Republica Socialista Democratica din 1972. In Sanscrita Sri Lanka inseamna “insula venerabila”. Dupa 2000 de ani de regate locale, din secolul 16 tara devine colonie. Mai intai este portugheza mai apoi olandeza, iar la sfarsit britanica (sub numele de Ceylon). Isi castiga independenta in 1948.
Sotia dansului ma serveste cu ceai. Se scuza ca din pacate nu are ceai original din Sri- Lanka care este atat de vestit. Imi da sa gust delicioasele « Murukku » care par a fii o mica opera de arta facuta de un copilas cu plastilina. Langa ele imi arata prajitura de Craciun celebra in Canada, numai ca varianta sri-lankeza este delicata, impachetata frumos in poleiala rosie si este foarte gustoasa.
Pe perete este atarnata o panza care reprezinta o procesiune. Il intreb ce este aceea. Domnul doctor imi spune ca este Esala Perahera din orasul Kandy.
Este o sarbatoare celebra in lume unde se aduna multi straini sa filmeze. In centru este un elefant pe care se gaseste o mica cutie aurita acoperita de un baldachin.
Aflu mai apoi ca este dintele lui Buddha. Procesiunea cuprinde 150 de elefanti. Sunt dansuri cu focuri, dansuri cu biciuri.
Festivalul de incheie cu “diya-kepeema » cand elefantii fac parada prin tot orasul iar la loc de cinste se afla elefantul cu ramasitele lui Buddha.
I-am spus, mai demult, ca m-am nascut in Romania. Isi aduce aminte ca a participat la Conferinta Mondiala a Populatiei tinuta la Bucuresti intre 10 si 30 august in 1974.
La conferinta au participat 135 de tari. Era prima conferinta interguvernamentala de acest gen.. Teme si discutii despre problemele legate de populatie si dezvoltarea economica.
I-a cunoscut atunci pe cei care au participat din partea Romaniei : Dr. Aurel Gheorghiu, Dr Elena Oprescu, Dr. Olimpia Solomonescu, Dr. Dumitru Suciu, Dr Alexandre Tujon, Dr. Ghita Zamfir.
Oameni prietenosi , foarte amabili si bine pregatiti profesional
Conferinta a tinut trei saptamani si a fost foarte multumit de felul in care a fost organizata.
Nu a mai vazut asa o cantitate mare de documente ca la aceasta conferinta. Referatele erau tinute de la 9 la 5 de luni pana vineri. Cateodata se prelungeau si dupa-amiaza. Sambata si duminica aveau voie sa mearga in oras sa il viziteze. Cateodata vizita era inclusa alteori trebuia sa platesti ghidul.
L-am intrebat cum a calatorit pana la Bucuresti si mi-a spus ca ultima escala a facut-o cu AEROFLOT-ul rusesc.
Isi aduce aminte ca la alta conferinta care s-a tinut in Rusia, daca un translator devenea prea apropiat de delegati, era indepartat imediat. De asemeni la acea data primise din partea Organizatiei Mondiale o suma de bani in dolari. Din pacate fusese dezamagit pentru ca nu putuse sa o cheltuiasca. Produsele care erau oferite la shop (magazinele unde strainii puteau cumpara) nu erau de foarte buna calitate. Ii spun ca era ilegal pentru romani sa posede valuta din tarile vestice.
Conferinta de la Bucuresti s-a terminat cu un banchet. Mancarea a fost excelenta. La banchet a participat si presedintele Nicolae Ceausescu.
Aici devin intr-adevar curioasa. Il vazusem o singura data de departe la o intrunire de pionieri in fata muzeului Antipa. Domnul doctor imi spune ca era o persoana placuta, a dat mana
Datorita acelei conferinte in unle tari sarace s-a redus drastic populatia.
La sfarsit discutam despre Michael Ondataatje un alt concetatean celebru dar despre asta in numarul viitor al Observatorului
Dana Mateescu
Dana Mateescu    1/2/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian