Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Numaratoare inversa

Sper sa nu gresesc cand spun ca.. decembrie isi desira zilele mai repede ca celelalte luni din an.
Fiecare rasarit de soare stingher intoarce o pagina spre noi insine, ne predispune la introspectie sufleteasca si sarbatori trecute. Si ne avantam ca intr-un carusel de jocuri electronice cu sau fara voia noastra.

Vrem sa poposim in copilarie fiindca doar ea a ramas '' cea mai frumoasa din toate lumile posibile”, deci incercam sa mai ne agatam de cate ceva, sa atarnam cate o bomboana fondanta sifonata-n staniol pe cate o crenguta de brad.
Inclin sa cred ca, oricat de saracaciosi au fost acei brazi de Craciun din vremea copilariei noastre, doar cu cinci -sase bomboane si tot atatea lumanari de ceara , tot au insemnat mai mult...fata de sutele si miile de beculete si artificii multicolore, zornaitoare...; ei puteau respira in mod adevarat caldura sufleteasca in prezenta mamei si tatalui, bunicilor si rudelor apropiate. Si cresteau tot mai verzi in inimile noastre.

Ma intorc retrospectiv spre lunile dinainte: in noiembrie a fost frumos, ... am trait si respirat romaneste!!
Am fost binecuvantati aici in Nova Scotia din Canada de vreme buna si mult soare si ne-am putut intalni cu mai multi romani prin bunavointa si generozitatea familiei Nina si David Patruquin la resedinta dansilor din Halifax!
A fost o seara de neuitat
Desi nu ne cunoscusem dinainte cu totii, ne-am transmis lumina din priviri si caldura gandurilor noastre.
Ne-am impartasit emotii, tristeti si bucurii.
Clipele acelei seri s-au masurat in tic-tac-uri de ceas , vorbe rostite sau negraite si poate si mai mult, am simtit fiecare intr-un fel reversibilitatea anotimpurilor. A fost in noiembrie, dar cu arome de primavara. Am savurat delicatesele culinare pregatite de gazde si alte romance gospodine,ne-am antrenat in discutii, am calatorit in timp fara restrictii ....ACASA.

Lunile de vara au trecut repede cu bucuriile de fiecare zi, cu lumina datatoare de energie. Daca nu am putut calatori in tara, ne-am redeschis cuferele cu amintiri, ne-am dat intalnire pe Skype, ne-am revazut si auzit din cand in cand..

Primavara , ca de obicei ,a fost o asteptare a reinvierii naturii; dupa lunile de iarna foarte lungi, ne-am dezmeticit din hibernare si reobisnuit cu trezirea la soare, munca zilnica.

Si, aproape buimaca de viteza anilor, am realizat ca din nou, ninge in decembrie....care decembrie?!!
Oare nu e luna cea mai frematatoare in inimi?!!
Ninge cred cu amintiri pentru fiecare , din anii de mai demult sau de anul trecut cand ne-am intalnit pentru celebrarea cumpenei dintre ani la casa unei romance deosebite, d-na Doctor Gilda Frent. Ne-am revazut cu cei mai vechi prieteni sau cunoscuti, am intalnit lume noua si am sarbatorit in stil romano -canadian Anul nou.

Incerc sa opresc putin in gand zborul clipelor si ma intorc cu rugaciune la D-zeu spre sfarsit de un nou decembrie : sa ne aduca sanatate, belsug in case si suflete si sa ne ajute sa traim infratiti si-n pace oriunde am fi. Sfintele sarbatori crestin ortodoxe ale Craciunului, Anului Nou, Bobotezei, Sf Ion sa ne binecuvanteze casele si sa ne ajute sa trecem cu bine anul care va veni. Sa invatam sa apreciem mai mult darurile lasate de D-zeu si sa ne recreem spiritul sfant si adevarat al Nasterii D-lui Isus in inimi.

Daca decembrie e si luna bilantului de peste an si al proiectelor viitoare, as putea adauga:
imi doresc un decembrie mai spiritual . As vrea sa pot avea putere de visare si sa sper ca mai multi romani vor emigra in NS sa doreasca o biserica ortodox romaneasca sau cel putin o mica misiune ortodoxa.Ne lipseste un locas de rugaciune, un preot roman sa ne binecuvanteze pe aceste meleaguri.
Am admirat de curand initiativa unor preoti si calugari ortodocsi rusi care au infiintat mici bisericute ambulante pe roti sa calatoreasca si sa slujeasca pentru crestinii din zonele rurale departate de orase.
Imi doresc sa simt Craciunul cu adevarat in sens crestin si fara poleiala comerciala, sa fie simplu si cald ca painea aburita cu aromele cozonacilor plamaditi de mama, sa aiba culoarea si prospetimea zapezii de acasa...

Iar anul care vine sa fie cuminte si linistit...sa ne ajute sa ne infaptuim cat mai multe proiecte..., sa ne putem duce in tara, sa ne revedem pe cei dragi , sa asternem flori si lumanari pe morminte, sa auzim sunetul clopotelor , sa intram in bisericile noastre.

.......................
Nova Scotia - Canada
Laura Mason    12/24/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian