Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de imigratie - Călătoriți în vacanță de iarnă? Reluăm informații despre cartea de rezident

Fiind în perioada vacanțelor și a călătoriilor de iarnă, credem că va va fi util să reamintim cîteva informații despre cărțile de rezidență și despre documentele necesare pentru a călători cu copii minori care sînt însoțiți numai de un părinte pentru că, în caz de nevoie, să luați măsuri să evitați eventualele problemele.

Prin definiție, cartea de rezident permanent este dovadă că dețînătorul cărții are statutul de rezident permanent în Canada și este necesară pentru a reveni în Canada cu un mijloc de transport comercial (avion, vapor, tren, autocar). În mod normal cartea de rezident permanent est valida timp de cinci ani însă cîteodată este eliberată numai pentru un an, deci trebuie urmărită dată de validitate și recomandăm că cererea de reînnoire să fie făcută înainte de dată de expirare.

Deși cartea de rezident permanent poate expiră, această nu înseamnă că se pierde statutul de RP (rezident permanent). Rezidenții permanenți care nu au cartea de RP valida sau nu o au cu ei cînd sînt în călătorie în afară Canadei, vor trebui să obțînă un titlu de călătorie pentru rezidenți permanenți înainte de a reveni în Canada.

În situația în care vreți să călătoriți cu copii minori canadieni : ei trebuie să aibă asupra lor o scrisoare de autorizare dacă vor călători singuri, acompaniind un singur părinte sau tutor, prieteni sau rude. În afară de pașaportul copilului, vor fi necesare următoarele documente : copie a certificatului de naștere al copilului, scrisoare de autorizare (în franceză sau engleză) semnată de părintele care nu călătorește cu copilul, copie a pașaportului părintelui care nu însoțește copilul (pagină cu semnătură părintelui care nu acompaniază) și în cazul părinților divorțați, o copie a deciziei de divorț în care se specifică cine are garda copilului.

Pentru că se apropie luna ianuarie, iată cîteva cuvinte despre aplicațiile pentru părenarea părinților sau a bunicilor. În ianuarie 2019, numărul de cereri admis a fost atins în 10-15 minute. Au fost multe comentarii și plîngeri în privința sistemului de gestiune a programului de părenare căci datorită timpului scurt în care s-au putut depune cererile, au fost pentru frustrări, nemulțumiri și o mulțime de întrebări. Pentru 2020, încă nu s-a anunțat cînd va fi deschisă perioada de aplicare și care va fi procedură. În urma alegerilor în luna octombrie și datorită schimbării ministrului de imigrație, se crede că ar fi posibilă o ameliorare a acestui program. Se vorbește un program intitulat Parents and Grandparents Human Capital Pilot.
Deocamdata va fi mentinut plafonul de 21 000 persoane care vor fi admise cu programul de parenare a parintilor sau a bunicilor asa cum este stabilit in Planul de imigrare pentru 2019 - 2021( https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/notices/supplementary-immigration-levels-2019.html).
Părinții sau bunicii parenati reprezintă 6% din noii veniți în Canada și se consideră că beneficiile economice nu sînt atît de mari că în cazul parenarii soților sau a altor persoane dependențe care vin la o vîrstă mai tînără și vor contribui la economia canadiană cu muncă lor, cu impozitele plătite pe venitul realizat, etc. Totuși, chiar în cazul părinților sau al bunicilor, beneficiile economice nu sînt de neglijat. Datorită faptului că ei se ocupă de îngrijirea nepoților, ei permit tinerelor familii să economisească bani și să lucreze timp mai mult. Autoritățile de imigrație estimează de asemenea că unii dintre părinți/bunici ar putea lucra în Canada și ar putea ajută tinerele familii să cîștige mai mult.

În prezent, există cîteva ipoteze considerînd că actualul guvern va încerca să amelioreze programul de părenare a părinților sau bunicilor, fie mărind numărul de cereri acceptate fie propunînd în același timp o politică de valorificare a capitalului uman. Se crede că ar putea fi lansat un program viitor de imigrare în care vor fi avantajați părinții/bunicii care sînt mai tineri, care sînt educați, au o experiență de muncă interesantă, cunosc franceză și/sau engleză.

Deocamdată, nu avem informații mai exacte dar va vom reveni în numărul viitor.
Acest program pilot, Parents and Grandparents Human Capital Pilot, ar permite unui număr de 2750 de candidați pe an să întreprindă demersuri pentru obținerea rezidenței permanente. Acest număr ar însemna de fapt cam 3500 de persoane din categoria părinți/bunici, căci aplicantii principali ar obține rezidență și pentru soții/soțiile lor.

Pînă atunci va dorim sărbători fericite, sănătate, proiecte îndrăznețe și entuziasm să le duceți la îndeplinire.


Anca Tismanariu    12/15/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian