Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita de Grupul Alice & Friends

"Intr-o tara asa de frumoasa, cu un trecut asa de glorios, in mijlocul unui popor atat de destept, cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie si cum sa nu-ti ridici fruntea, ca falnicii stramosi de odinioara, mandru ca poti spune: ”Sunt roman!” (Alexandru Vlahuţă)

Si noi, cei care traim la peste 9000 de km distanta, chiar daca ne desparte un ocean, chiar daca nu traim pe plaiurile mioritice spunem cu mandrie ca « suntem romani”.
Romania inseamna, pamantul acesta pe care toti il numim acasa. Romania este locul care starneste un sentiment aparte, unde ne putem intoarce cu drag, ori de cate ori ne ratacim in lume. Noi, cei ce traim departe, purtam Romania in suflet, pentru ca sufletul nostru nu s-a sudat complet cu noile locuri in care traim. Romania a fost si a ramas bucuria noastra.

Bucurie a fost si pentru un grup larg de romani-canadieni care, in seara zilei de 30 noiembrie 2019, s-au adunat sub auspiciul “Alice & Friends”, pentru a sarbatorii ingemanarea a trei sarbatorii : 101 de ani de la Unire, atunci cand suflete de romani, inimi de romani s-au adunat intr-o mare inima care poarta numele de Romania. Tot in aceasta zi a fost sarbatorit Sfantul Andrei, considerat Apostolul romanilor sau crestinatorul poporului roman, si nu in ultimul rand, am omagiat Ziua Nationala a
Romaniei, prilej cu care cei prezenti au adus cuvinte fierbinti de dragoste pentru Romania noastra frumoasa.
Programul evenimentului a inceput cu intonarea Imnului Romaniei urmat de Imnul Canadei. Un sentiment profund de unitate si mandrie naționala, in sensul cel mai autentic, a fost simtit de fiecare roman, cand notele muzicale ale imnului au umplut camera.

La aceasta sarbatoare ce s-a desfasurat intr-un cadru festiv, intr-o sala frumos decorata cu simboluri romanesti, participantii, multi dintre ei imbracati in frumoase costume populare, au creat un tablou, poate unic, un tablou frumos in care am gasit valorile noastre comune : limba romana, simbolurile nationale, traditiile autentice ale poporului nostru. A fost o ingemanare de noblete sufleteasca si spirituala, de puternice emotii si trairi personale, de patriotism adevarat care demonstreaza ca romanii-canadieni de aici au o sensibilitate aparte fata de radacinile si seva sanatoasa ancestrala romaneasca.

Au fost facute cateva prezentari despre romani faimosi, despre traditii, despre stramosii nostri care au luptat cu mandrie pentru a-si apara patria S-au recitat poezii, s-au cantat colinde si cantece patriotice, pentru ca in inima fiecarui roman, indiferent unde se afla, in tara sau in afara ei, exista aceasta urma mai mare sau mai mica de patriotism.

De asemenea, la aceasta intalnire, a fost introdusa grupului scriitoarea si pictorita de origine romana, Pnina Granirer - o persoana extrem de talentata ale carei lucrari sunt expuse in cateva muzee mari din lume, iar o parte au fost achizitionate pentru colectii particulare de arta. Viata artistei a constituit subiectul a doua filme, iar numeroase reviste faimoase de arta au publicat in continuare articole pe tema artei produse de Pnina.

La aceasta festivitate a fost invitat domnul Dr. Ovidiu Grecea-ministru plenipotențiar-Șef de Misiune/Consul General al României la Vancouver, care a vorbit despre Ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, care reprezinta pentru noi, un simbol al democratiei, şi marchează un eveniment istoric: Unirea Transilvaniei cu Romania. Apoi s-a alaturat, s-a bucurat, impreuna cu noi, de intreaga festivitate inchinata Romaniei.
Imnul Romaniei, tricolorul, respectul pentru inaintasi, colindele cantate, poeziile recitate, costumele nationale prezentate, cuvintele frumoase rostite, oamenii deosebiti pe care i-am regasit, sau cei noi pe care i-am cunoscut, toate aceste au fost o adevarata sarbatoare pentru suflet.

Asa cum spuneam mai sus, fiind si sarbatoarea Sfantului Andrei, ocrotitorul romanilor și al Catedralei Neamului, doamna Alice, care a infiintat Gruparea”Alice & Friends”, o romanca inimoasa care pune suflet si pasiune in ceea ce face, urmand traditia bunicilor care obisnuiau sa puna grau la incoltit, la sfarsitul evenimentului, a oferit fiecarui participant grau la incoltit intr-un vas, cu putina apa si pamant. Superstiția spune ca inaltimea si desimea graului crescut pana la Anul Nou arata cum va fi anul viitor pentru persoana respectivă. Un grau sanatos si inalt semnifica un an prosper si un viitor imbelsugat, dar si sanatate si succese.

Un an nou imbelsugat, prosper cu sanatate si bucurii va doresc si voua, dragi cititori.
Asadar, ziua de 30 noiembrie a fost o zi a bucuriei, o zi de sarbatoare cu trairi speciale care raman in noi oricate valuri ne-ar vantura viata, oriunde ne-am afla si orice conditii de viata am avea. Iti multumim, Alice, pentru seara care a fost organizata de tine, exemplar.

Aceasta zi speciala va ramane suportul pentru a cladi noi punti sufletesti si unire in cuget si simtire a romanilor din Vancouver si imprejurimi.
La multi ani, Romania!

La multi ani, dragi romani din tara si din afara granitelor!Dorina Cornelia Aldea    12/4/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian