Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ada Kaleh Ceatatea Fortareata

Miniaturi istorice Mehedintene Cetatea Fortareata Ada Kaleh a fost atestata documentar 22 mai 1247; construita de catre soldatii austro-ungari pentru a se apara de navalitorii turci la km 946 al Dunarii.

Pe o suprafata de 0,8 km, lunga de 1600 m, lata de 500-600 m s-a ridicat Cetatea Fortareata Ada Kaleh, care a fost amintita in Diploma Cavalerilor Ioaniti' pomenita de catre Sigismund. Pozitia geostrategica, bogatiile din zona si din imprejurimi au atras intotdeauna atentia hoardelor barbare. Locuitorii din zona au luat masuri de siguranta si au construit Cetatea Fortareata Ada Kaleh la sol pe trei nivele, o catacomba pe mijloc cu intari stanga si dreaptae cea din partea stanga se depozitau lazi cu alimente si pe cea din dreapta lazi cu tehnica de lupta: platose, arme, arcuri, buzdugane, sageti munitie. Inteligenta, harnicia ,priceperea au actionat rapid, In interior s-au construit locuinte pentru populatia locala pentru ostasii din garnizoana, circa 800 persoane.

Pentru toti s-au asigurat conditii pentru pregatirea hranei, igienei, depozitarea lemnelor pentru pregatirea incazirii apei pentru baie. Primaria avea sediul ei, Dispensarul medical, Posta telefoanele ,Garnizoana ,Camere oficiale pentru oaspeti de seama, Biserica romaneasca avea sediul ei ,Geamia era cu sediul ei Scoala primara romaneasca, scoala primara turceasca. Pe terenul cetatii au exitat: de fotbal volei tenis, estrada pentru ansamblui artistic si alte activitati culturale. Pe terenul cetatii Ada kaleh canta cocosul in mai multe limbi: romana austriaca ungara turca sarba, Accesul turistilor care doreau sa viziteze cetatea se facea cu trenul CFR halta Ada Kleh ponton pe malul stang de pe acest loc erau transportati cu barci sau salupe lu pontonul cetatii.Vizita era permisa intre orele 7 -20, costul era 3 lei inclusiv bilet vizitarea tuturor obiectivelor de pe Insula.

Vizitatorii beneficiau de produse gastronomice deliciose :Baclava,sirop de trandafir rahat,dulceata de smochina ,cafea in ibric de cupru la nisip,struguri mere pere caise conserve de peste braga, fumatorii erau serviti cu tigari marasesti,sau cu tigari tip trabuc de foi Pe inscla a fost fabrica de confectii , fabricca de tigari,cofetarie,inghetata, se aduceau din Turcia tot felul de mirodenii,aceasta livra si in ;Bucuresti Constanta Tr.Severin Orsova.

In anul 1969 Ylmaz Onbasi specialist cafengiu a infiintat la Istambul o firma de preparate Ada Kaleh Cetatea a fost vizitata de catre :Suleiman Demirel Presedintele Turcilor, Regele Carol Ii ,Regele Mihai I ,Nicolae Iorga CSNiculaescu Plopsor, Maresalul Iosip Broz Tito ,
Presedintele Ghe. Gheorghiu Dej si alti demnnitari straini. Presedintele Nicolae Ceausescu si Iosip Broz Tito au pecetluit Construirea Barajului Hidrocentralei Portile de Fier Il care este o victorie a constructorilor romani alaturi de cei jogoslavi.
Azi beneficiem din plin de roadele acestei mega constructii.

Surse: Herodot numea cetatea CIraurus Cristian Tabara -Marin Gabudean GHE Bob si marin Tugui nascut Filiasi Ulvie Regep a oferir circa 200 foto lui Cristian Tabara Alim Sona ghidul expert al Ada Kaleh si V Vanta ghid BTT Tr Severin din O N T Carpati N Badea au efectuat 14 excursii in zonele sus amintitei intre anii I953 - 1962" In aceasta toamna au fost prezentari gratuite in mai multe orase din Romania despre aceasta stralucita cetate Ada Kaleh
Merita sa o accesati si dv

Va urma .

Ing Vasile Vanta/ Oakville ON

Vasile Vanta    11/20/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian