Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Leonard Cohen (n. 1934 - d. 11 noiembrie 2016)

Leonard Cohen şi-a făcut studiile la universităţile McGill din Montreal şi Columbia.
A debutat în 1956 cu volumul de versuri Să comparăm mitologii dar faima i-a adus-o cel de-al doilea ciclu, The Spice Box of Earth (Cutia cu mirodenii a planetei).

Cohen a călătorit prin Europa şi s-a stabilit în insula grecească Hydra, unde a locuit timp de 7 ani alături de soţia sa Marriane Jensen şi de fiul lor, Axel.

În Grecia a scris mai multe volume, controversatul volum de versuri Flowers For Hitler (1964) precum şi două romane, The Favorite Game(Jocul favorit, Polirom, 2003) (1963), şi Beautiful Losers(Frumoşii învinşi, Polirom, 2004) (1966). La publicarea lor, ziarul Boston Globe declara, "James Joyce nu a murit. Trăieşte în Montreal şi se numeşte Cohen." Ele s-au vândut în 800.000 de exemplare în lumea întreagă. "Joaca preferata" a fost deja tradus în limba româna (în 1963; Editura Polirom, 2003). Celălalt roman, "Frumoşii invinşi" (Editura Polirom, 2003) a văzut lumina tiparului trei ani mai târziu.

Cohen a trăit intermitent în Anglia, pe insula grecească Hydra, în California şi la New York. Cele mai faimoase poezii ale sale şi cântece se numesc Bird on a wire, Famous Blue Raincoat, Marianne.

Este autorul unui număr impresionant de volume de versuri bine primite de critică dar şi al unei discografii care a făcut din el idolul mai multor generaţii. Primul sau disc a fost remasterizat şi vocea lui groasă, guturală a fost modificată pentru a semăna cu cea a lui Bob Dylan, pe atunci în mare vogă. A început să imprime la studiorile din Nashville, cele care l-au lansat pe Elvis Presley şi vocea sa a revenit la tonalitatea sa normală.

După o şedere de câţiva ani într-o mănăstire budistă, în 2001 a avut o revenire spectaculoasă în lumea muzicii cu Zece cântece noi, disc ce l-a adus din nou in clasamentele de specialitate şi pe primele pagini ale revistelor.

Let Us Compare Mythologies (poezii) 1956
The Spice-Box of Earth (poezii) 1961
The Favourite Game (roman) 1963
Flowers for Hitler (poetry) 1964
Beautiful Losers (roman) 1966
Parasites of Heaven (poezii) 1966
Selected Poems 1956–1968 (poezii) 1968
The Energy of Slaves (poezii) 1972
Death of a Lady's Man (poezii) 1978
Book of Mercy (poezii) 1984
Stranger Music (poezii,versuri) 1993
Songs From On The Road (2010)

Discografie

Songs Of Leonard Cohen, 1967/1968
Songs From A Room, 1969
Songs Of Love And Hate, 1971
Live Songs, 1973
New Skin For The Old Ceremony, 1974
Death Of A Ladies Man, 1977
Recent Songs, 1979
Various Positions, 1984
I'm Your Man, 1988
The Future, 1992
Cohen Live, 1994
Field Commander Cohen - Tour of 1979, 2001
Ten New Songs, 2001
Dear Heather, 2004
Night Magic - the musical, (1985) (versuri Leonard Cohen)
Night Magic, remastered 2004 soundtrack CD
Live in London, 2009
Live at The Isle of Wight 1970, 2009
Songs From The Road, 2010
Old Ideas, 2012
Live in Fredericton", 2012
Popular Problems, 2014

Unul dintre cei mai interesanti si perseverenti cantareti, poate cel mai de succes compozitor al anilor 60, Leonard Cohen a uimit pasionatii de muzica adevarata si criticii infocati, umbrind in totalitate imaginea contemporanilor sai.









Observator    11/11/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian