Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Spre intelegerea frumuseti din jur

Din intamplare mi-a cazut in mana cartea ‘Frumusetea in cuvinte’ in Colectia ‘ O carte in Dar’ publicata in editura ‘Helen Exley’ si am corelat tematica titlului la o tema propusa de editorul Observatorului ( ‘Iubire, Frumusete, Dragoste’ ), incercand sa raspund cumva provocarii literare.

Dincolo de unduirea cuvintelor intr-o inlantuire de citate celebre brodate pe o selectie de peisaje de vara, reproduceri de picturi celebre, cititorul poate trai o stare mangaietoare de liniste, calm, poezie si destindere de vacanta.
Este o carticica de buzunar si are menirea sa creeze un respir intre rutina zilei de munca si nevoia de liniste sufleteasca.

Oriunde am fi, in mijlocul lumii aglomerate, pe tarmul marii sau pe crestele muntilor,ne-am permite lesne sa ridicam ploapele obosite de somn si sa incercam trezirea spre lumea interioara din noi,sa ne deschidem sufletele spre intelegerea frumusetii din jur, care ne inconjoara pe neobservate.
Depinde de intuitia fiecaruia si de capacitatea de a sesiza fire invizibile din lumea inconjuratoare ,de a le intercepta si a le recladi in universul personal.

‘Sufletul omului are nevoie de frumusetea adevarata mai mult decat de paine’ ne spune D.H.Lawrence in pagina introductive a extraselor despre ‘frumusetea cuvintelor’
Natura inconjuratoare ne ofera zilnic in rotatia anotimpurilor tablouri naturale de o ‘frumusete infinita’ daca ‘am avea ochi sa le vedem’.( John Ruskin) .
Viata are multe momente de stress, alergare si zbucium dar depinde de noi cum ne creem momentele placute, daca ne permitem clipe de ragaz sa observam ‘frumusetile’ din jur.
In lumea in care traim, sunt unitati valorice dincolo de bogatia si acumularile materiale, este vorba de cele spirituale apreciate prin ‘lucrurile pe care le iubeste si le binecuvanteaza omul ‘( Thomas Carlyle).
‘Frumusetea’ cere un efort din partea fiecaruia de a vedea Lumina si partile positive ale vietii oriunde am fi pe acest Pamant. Depinde de deschiderea noastra spre a recepta Soarele universal, de a’ ne bucura de stralucirea lui, de prezenta celuilalt,chiar si de propria noastra respirare’.( Thich Nhat Hanh)
Autoarea ne propune exercitii de detectare a ‘frumusetii’ inconjuratoare prin sesizarea lor in plimbari prin paduri, glasul greierilor, sau senzatia recomfortanta a pasilor prin roua diminetii. (Din Navaio).
Exista si o frumusete cerebrala,alimentata de noi insine prin puterea mintii de a ne orienta spre ‘orele in care mintea este absorbita de frumusete’( Richard Ieffries).
Adevarata ‘frumusete’ se naste inlauntrul nostru si noi suntem oglinzile retrovizoare spre afara.
Traind in mijlocul naturii, invatam sa receptionam semnele ei, sa ne bucuram de miracolul de a exista: ‘cand admiram un rasarit magnific…,cand observam cutele din palmele mamei,cand adulmecam mireasma unui golf’( Marion Woodman).
Noi suntem creatori de frumos prin mestesugirea sau crearea unor valori,asigurand totodata si o comunicare de intelegere umana cu publicul caruia ne adresam.Prin vrerea noastra ‘se astern flori in drum si…belsug pe masa’(Plinius cel Batran).

Helen Exley incerca sa culeaga cateva sfaturi de’frumusete’ ca sa ne cucereasca inimile:
‘Calca pe sleaurile curcubeului,paseste in urma unui cantec si vei fi inconjurat de frumusete’( Cantec Navaio) sau, ‘Cand nu ti-au mai ramas decat doi banuti,cumpara o paine de-un ban si un crin cu celalalt’(proverb chinezesc).
Autoarea ne indeamna sa incercam sa vedem aspecte pozitive din viata ,sa ne concentram prin exercitii de vointa asupra lor, contrabalansand aspectele negative care intervin inevitabil.Putem dobandi aceasta deprindere incercand sa luam exemplu de la copii care,in dorinta de deschidere spre lume, sesizeaza in amanunt locruri,obiecte extragand multe surse de comfort spiritual.
Sa incercam sa devenim ‘descoperitori’ de frumusete asa cum ne sfatuieste Khalil Gibran, sa invatam sa sesizam ‘lumina’ care schimba si da valoare lucrurilor din jur.

Daca simtim in noi ‘ochii sufletului,cu siguranta ca vom sesiza frumusetile inconjuratoare si vom avea puterea de-a ne minuna de fiecare schimbare in rotirea anotimpurilor din noi.

Se pare ca ‘frumusetea’ este si un dar ceresc , dobandit direct de la Dumnezeu prin credinta , este ‘autograful Lui, poteca de taina’, pe care pasim zi de zi.Nova Scotia

Laura Mason     11/11/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian