Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de emigratie : Copii minori călătorind către Canada

Am primit o întrebare din partea unei cititoare: doamna va veni în Canada într-o lună cu un permis de muncă pentru doi ani și va fi însoțită de un copil minor, în vîrstă de 12 ani.
Cele două persoane au pașapoarte românești, deci nu au nevoie de viza, dar vor avea nevoie de eTA (Electronic Travel Authorization). Întrebarea este dacă copilul are nevoie de documente speciale pentru a călători, țînînd cont de faptul că va fi însoțit numai de mama lui, tatăl rămînînd in țară.

Ne-am gîndit că ar putea fi de interes general să detaliem un pic acest subiect, căci poate fi o situație frecvent întîlnită.
Iată prevederile legii canadiene :
- Copiii care au mai puțîn de 18 ani sînt considerați minori în Canada și în principiu trebuie să respecte aceleași reguli că orice alt vizitator. În plus, copiii minori care intră in Canada însoțind adulți care nu sînt părinții lor sau tutorii legali, pot fi supuși unor verificări suplimentare.
Motivul este că agenții serviciilor de frontieră sînt instruiți să fie atenți la copiii care pot avea nevoie de protecție și vor verifică dacă este vorba de copii care au fost declarați dispăruți sau care au fugit.
Ca să fie lămurită situația copilului și relația între copil și persoană care îl însoțește, agenții de frontieră vor pune întrebări amănunțite.
Deci, în situația cititoarei noastre, este vorba de un copil minor care vine în Canada că vizitator și călătorește cu unul dintre părinți.
La intrarea în Canada, părintele însoțitor va prezența: pașaportul copilului, o copie a actului de naștere și o scrisoare de autorizare (în franceză sau engleză, sau dacă este în altă limba trebuie să fie însoțită de o traducere autorizată) semnată de părintele care nu îi însoțește și care indică :adresa si numarul de telefon a parintelui care nu insoteste copilul.
O copie a pașaportului sau a documentului de identitate a acestui părinte (care nu însoțește copilul) purtînd semnătură acestuia din urmă.
Dacă părinții sunt separați sau divorțați și dacă au garda partajată, părintele care călătorește cu copilul trebuie să aibă asupra lui o copie după decizia de divorț și după decizia prin care se stabilește garda copilului. Este de asemenea recomandat să aibă și o scrisoare prin care celălat părinte avînd drept de gardă își dă consimțămîntul ca copilul minor să călătorească în afara țării. De obicei, aceste scrisori trebuie să fie detaliate, indicînd traseul călătoriei și durata (precizînd ziua plecării și data reîntoarcerii).

Considerînd că părinții sunt separați sau divorțați și unul dintre ei are garda exclusivă a copilului.
Dacă copilul călătorește cu părintele care are garda legală, vor avea nevoie pentru verificarea la intrarea în Canada de o copie a deciziei de divorț și a ordonanței de gardă.
Dacă unul dintre părinți a decedat, părintele care călătorește cu copilul trebuie să aibă asupra sa o copie a certifcatului de deces.

Se mai poate întîmpla ca un copil minor să călătorească însoțind o persoană alta decît mama, tatăl său un tutor legal. În această situație, adultul trebuie să aibă o scrisoare de autorizare semnată de ambii părinți sau de tutorii legali ai copilului.

Cu am mai precizat mai sus, scrisoarea trebuie să menționeze adresa părinților, numerele lor de telefon și să fie însoțită de copii ale pașapoartelor sau a documentelor de identitate (pagină cu semnătura lor).
S-ar putea ca agenții serviciilor de frontieră să nu ceară aceste documente în momentul verificării la sosire.
Dar autoritățile canadiene recomandă călătorilor să le aibă pregătite căci dacă agenții vor considera necesar să facă un control mai detaliat, copilul nu va fi admis în Canada dacă agentul nu este convins că părinții sau tutorii legali au autorizat călătoria.
De asemenea, aceleași recomandări sînt valabile pentru copii minori canadieni : ei trebuie să aibă asupra lor o scrisoare de autorizare dacă vor călători singuri, acompaniind un singur părinte sau tutor, prieteni sau rude. Această autorizație va simplifica procedurile de intrare sau de ieșire în alte țări, sau la revenirea în Canada.

Mai multe detalii găsiți la https://voyage.gc.ca/voyager/avertissements.

Pentru detalii sau pentru studierea unor situații mai complexe, va recomandăm să consultați un specialist care va poate călăuzi în alegerea judicioasă a unei soluții mai ales în situația unei gărzi partajate care include condiții speciale în privința vacanțelor și a călătoriilor în străinătate.

Pînă la numărul viitor, va dorim să auzim numai de bine.

Anca Tismănariu
..........................................

Nota Observator ;
Anca Tismanariu ing, consultant de imigra\ie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebări sau sugestii scrieti la :
agti_recrutement@sympatico.ca
sau telefon 514 - 489 2769.
Anca Tismănariu    11/10/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian