Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Colocviile „Scrisul Românesc” la Craiova

Sala Oglinzilor de la Muzeul de Artă din Craiova a găzduit, în zilele de 30 și 31 octombrie, Colocviile „Scrisul Românesc”, ediția a XIV-a, care a constituit, ca de obicei, un prilej deosebit de întâlnire a publicului craiovean, în special a tinerilor, cu personalități marcante ale vieții culturale românești din țară și din străinătate. Organizatorul acestor colocvii, Fundația-Editură „Scrisul Românesc”, condusă de profesorul universitar, critic și istoric literar Florea Firan, este, în general, o prezență marcantă în viața spirituală a orașului, iar de data acesta a acordat atenție prezenței tinerilor, în sală aflându-se majoritatea elevilor olimpici de la licee de prestigiu.

La primul punct cuprins în program, sesiunea de comunicări științifice cu genericul Realitate și ficțiune, azi, s-au aflat la microfon personalități din domeniul umanist cu deschidere spre această temă: scriitori, cadre didactice universitare, critici și istorici literari, redactori de la reviste și edituri, jurnaliști. Aceștia au relevat aspecte diverse ale raportului dintre realitate și ficțiune în creația contemporană, temă care se află în actualitate și reprezintă un subiect de interes al timpului nostru, când literatura coboară din ce în ce mai mult în realitate, iar jurnalismul are, adesea, tendințe de a părăsi obiectivitatea și de a face loc informațiilor de tip fake-news. Alocuțiuni interesante au rostit Florea Firan, Gabriel Coșoveanu – redactor șef al Revistei „Ramuri”, Ioan Lascu – președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor, Mihai Ene – critic literar, Mircea Pospai – președintele Filialei Dolj a Uniunii Ziariștilor, Mihai Firică – redactor șef la publicația on-line „Pro-Oltenia”.

Numărul special, pe octombrie 2019, al revistei „Scrisul Românesc” cuprinde comunicările a peste 25 de autori, care au răspuns invitației de a-și exprima opiniile pe tema în discuție. Acest număr al revistei a fost evidențiat de directorul publicației, împreună cu volumul Unitate prin diversitate. Memorie culturală și spiritualitate românească, cu comunicările științifice de la sesiunea din 2018.

În partea dedicată lansărilor de cărți au fost prezentate publicului, de către autorii lor, lucrările: În apele facerii, de Carmen Firan; Certificat de virginitate, de Adrian Sângeorzan; Oameni și cărți din Piemontul Bălăciței, de Rodica Pospai Păvălan; Călătorii spre insula interioară, de Viorica Gligor; Scriitori români în corespondență, de Florea Firan.

Un moment așteptat a fost Gala Premiilor „Scrisul Românescˮ pe 2018 și de Debut în volum pe 2019, eveniment de evaluare editorială și de stimulare a tinerelor talente.
Premiul „Petre Pandrea” a revenit scriitorului Ioan Lascu, premiul „Șerban Cioculescu” criticului literar Rodica Grigore, iar premiul „Corneliu Baba” pictorului Iulian Segărceanu, ale cărui lucrări se găsesc adesea în paginile revistei. Premiile pentru debut în volum pe 2019 au fost acordate tinerilor Bogdan Popa și Iustin Niță, pentru volumele Peisaje în interior și, respectiv, Viața ca un joc naiv.

Pe tot parcursul manifestărilor a fost deschisă Expoziţia de cărți şi reviste „Scrisul Românesc 2006–2019”, care a oferit participanților prilejul de a-și completa biblioteca cu noutăți editoriale, iar momentele artistice au fost susținute de actori ai Teatrului Național „Marin Sorescu” și soliști ai Filarmonicii Oltenia și Teatrului de Operă și Operetă „Elena Teodorini”.


Rodica Pospai Păvălan    11/1/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian