Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sfântul Mare Micenic Dumitru, Izvorâtorul de Mir

După hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima cea mai importantă sărbătoare a toamnei, care conform superstițiilor pastorale semnifică începutul iernii. S-a născut într-o familie nobilă din Tesalonic și botezat creștin de părinții săi.

Hagiografia tradițională spune că, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sau Sfântul Dumitru, a fost diacon de Tesalonic,precum și proconsul al Ahaiei, martirizat cu lancea în timpul prigoanei anticreștine, condusă de Împăratul Diocletian, și apoi, în timpul Împăratului Galerius.

Scandalizat de crimele vremii, un tânăr creștin spunând “ Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi ” , a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie, favoritul împăratului, care înfuriat a poruncit să-i taie capul tânărului creștin Nestor, iar Sfântul Dumitru să fie străpuns cu lancea. Tradiția spune că, în locul sângelui, din trupul lui Dimitrie străpuns de lance, a început să izvorască mir frumos, mirositor și tămăduitor de boli.

Marele Mucenic Dimitrie este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și de rit roman. În aceste biserici Sfântul Dumitru se sărbătorește în 26 Octombrie. Moaștele Sfântului Dumitru sunt așezate la Biserica SF. Dumitru din Salonic.

Sfântul Dumitru a trăit în Tesalonic, în Grecia de azi. După retragerea împăraților Diocletian și Maximian în anul 305, în anul 306 a murit și Sfântul Dumitru, străpuns cu lance, în timpul Împăratului Galerius.
După moartea sa, adică după ce Sfântul Împărat Constantin cel Mare a acordat creștinismului libertăți pe întreg cuprinsul Imperiului Roman, la Salonic a fost ridicată o bazilică, chiar deasupra mormântului Sfântului Dumitru. Această bazilică a devenit un mare centru de pelerinaj. După cucerirea otomană (1430) bazilica a fost transformată în moschee, redevenind la forma inițială după cucerirea orașului Salonic de către greci (1912), în timpul primului război balcanic. Bazilica se află pe lista Monumentelor de Patrimoniu Mondial UNESCO.

Potrivit statisticilor oficiale, peste 315.000 de români, în majoritate bărbați, își sărbătoresc ziua numelui la 26 Octombrie, cu ocazia Sfântului Dumitru. Dintre cei 315.000 bărbați români, cam 261.000 poartă numele de Dumitru, puțin peste 8000 se numesc Mitică, peste 5300 au numele de Dimitrie, peste 1000, Dumitrache etc. Derivate ale numelui de la Dumitru, afară de cele arătate, mai sunt Mitru, Mitrea, Mitache, Mitu și Dima.

În cazul femeilor, care își serbează ziua numelui în 26 Octombrie, aproape 30.000 poartă numele de Dumitra, peste 6500 Dumitrița, aproape 500 Mita, și cam 400 Dumitrica. iar afară de cele arătate ar mai fi Demetra, Dumitrana și Mimi.
De Sfântul Dumitru, există o serie de obiceiuri în rândul celor care participă la această sărbătoare, dintre care amintim pe cele mai de seamă.
Focurile vii sunt printre cele mai spectaculoase obiceiuri săvârșite în ajun de Sâmedru.În noaptea de 25 Octombrie are loc “Focul lui Sâmedru”, când oamenii au obiceiul de a aprinde focuri în curți sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși, iar uneori, să se căsătorească. Se spune că, persoanele care sar peste flăcări, vor avea parte de sănătate întregul an și vor fi feriți de necazuri sau de boli. Rolul focurilor vii este de a alunga, atât fiarele, cât și a instaura puteri roditoare, de pe urma cenușei și cărbunilor aruncate în grădinile lor.
Femeile mai vârstnice, cu precădere din mediul rural, au obiceiul de a împărți cuvrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate, tuturor celor care sar peste focul aprins. În același timp, în această zi, se pomenesc morții și se dă de pomană, colivă de Sâmedru și colaci în formă de cruce.

Conform tradiției, Sâmedru este considerat patronul păstorilor. Pentru a vedea cum va fi iarna care vine, păstorii așează cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el.
Dacă se va așeza o oaie neagră, înseamnă că iarna va fi bună, iar dacă se va culca pe cojoc o oaie albă, iarna va fi aprigă.
În această zi, este obiceiul să se taie coama cailor tineri, pentru ca aceasta să le crească mai frumoasă.
De Sfântul Dumitru, nu trebuie folosit pieptenul, pentru a nu atrage asupra ta necazuri.
Potrivit credinței populare, în ziua Sfântului Dumitru se lichidează toate socotelile (chirii, împrumuturi etc.), făcute în ultmele șase luni.

De Sfântul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru noi treburi.
În unele zone, țăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ( Dumitru ), Izvorâtorul de Mir, , fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie.

Oprea Popa
Stoufville ON
Oprea Popa    10/24/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian