Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Perioada de vin si in Canada

Toamna este, si, fara indoiala, strugurii au inceput sa se coaca sI in Canada.
Istoria vinului si a viticulturiii este insa destul de tanara in aceasta tara. Daca marele nostru domn Stefan cel Mare se delecta cu vinul de Cotnari acum peste patru sute de ani, in Lumea Noua vinul a inceput sa fie cunoscut mult mai tarziu.

Totusi, ca sa fim drepti, trebuie sa semnalam ca exploratorul norvegian Leif Erikson, care a debarcat in jurul anului 1000 AD pe teritoriul a ceea ce astazi este Newfoundland, a numit acest tinut Vinland, datorita strugurilor pe care membrii echipajului sau au crezut ca ii vad crescand aici (astazi se considera insa ca, de fapt, fructele pe care le-au observat vikingii erau afine sau coacaze).

Cinci sute de ani mai tarziu, navigatorul francez Jacques Cartier a botezat Île de Bacchus (dupa numele zeului roman al vinului) una dintre insulele de pe raul St. Lawrence, pe care, debarcand, a gasit-o plina de struguri salbatici. Astazi, aceasta insula este cunoscuta sub numele de Île d’Orléans.

La inceputuri, vinul “adevarat” era importat in Canada din Europa. Preotii catolici misionari foloseau insa pentru comuniune vin produs din varietatile salbatice care cresteau pe continentul nord american, pe langa rauri si prin paduri.

Imigrantii germani si italieni care au sosit pe pamantul american la inceputul anilor 1800 au incercat sa cultive varietatea de Vitis vinifera, insa aceasta nu a rezistat climei canadiene, cu ierni foarte friguroase si veri extrem de calde si umede care favorizau aparitia unor boli daunatoare pentru vita de vie. Astfel, desi pionierii nu au renuntat la incercarile de a cultiva soiul european, totusi, vreme de o suta de ani, vinul canadian a fost produs din vita salbatica autohtona (soiurile Vitis labrusca si Vitis riparia si alte specii hibride).
Piata acestor vinuri era insa limitata din cauza gustului foxat (de capsunica) pe care il aveau.

Astazi, cand incercarile din secolul al 20-lea au adus colonizarea speciei Vitis vinifera si pe continentul nord american, regiunile viticole ale Canadei sunt in principal partea de Sud a provinciei Ontario (in special peninsula Niagara, situata, ca latitudine, pe aceleasi coordonate ca si provinciile Provence si Languedoc din sudul Frantei) si cea a provinciei British Columbia (Okanagan).
Alte zone viticole sunt situate pe malul Lacului Erie si in Prince Edward County (Ontario), si Similkameen Valley, Fraser River Valley, Vancouver Island si Gulf Islands in British Columbia.
Se mai cultiva vita de vie si in sudul provinciilor Québec si Nova Scotia.

Cel mai recunoscut produs pe piata internationala este renumitul “ice wine” (Canada a produs 75.9 milioane litri in anul trecut ) pentru care legea stipuleaza ca strugurii din care acesta este fabricat trebuie sa inghete prin metode naturale, si nu artificiale (criogenice) la temperatura de -8 grade Celsius.Eliza Ghinea     10/20/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian