Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Nevoia de a citi

Inconstient, în fiecare dintre noi există un jurnal personal. Martor al trăirilor celor mai importante ale noastre, ale bucuriilor si împlinirilor, ale lacrimilor vărsate atunci când suntem fericiti, tristi sau dezamăgiti.
Fiecare suntem un depozit al amintirilor sau trăirilor prezente dominat de momente de sinceritate si dorinta de confesiune.

Unii le păstrează ca pe albumele de familie, în locuri speciale ale trăirilor sau memoriilor persoanle. Altii, însă, au curaj îsi fac timp si astern sentimentele pe hârtie, fie ea o scrisoare, un jurnal, pe un blog , sau pe o pagină într-un ziar, revistă, sau pe carte.

A scrie ce gândesti, si ceea ce ti se întâmplă, a citi ce ai scris înseamnă rememorarea momentelor pe care le-ai trăit cu o mare intensitate. Alcătuite din reguli si limite pe care ti le impui. Si vârsta nu este un impediment în a scrie sau a citi.

Sărăcia informatiilor, în trecut, a stimulat setea de lectură mai mult ca niciodată, asa încât, peste tot puteai vedea oameni care citeau, indiferent de nivelul de studii: vânzătoarele din magazine aveau o carte sub tejghea, în autobuz, vânzătoarea de bilete citea între statii, se făcea coadă si la librării, pentru a prinde o carte bună.
Cărti importante care ne-au marcat tineretele, ne-au deschis alte orizonturi si atâtea sperante.
În mod natural, o carte te însotea nu numai ca un prieten devotat, ci ca un prieten complice, care îti asigura evaziunea din monotonia monocromă a străzii, oferind îndrăznete pete de culoare în griul cotidian.

Astăzi, când ziare si reviste, pentru toate gusturile, sau multimea cărtile, te întâmpină la tot pasul, nu numai în librării, dar si în mall-uri, pe tarabe, în aeroporturi, în gări, în spitale, la chioscuri, pare greu de imaginat că a existat o vreme în care căutătorii, mai ales cei care stiau exact în ce zi „se bagă marfă” veneau înainte de deschiderea librărilor, asezându-se, si aici, la coadă, pentru a avea acces la cât mai multe cărti.
Nu stiau ce noutăti aveau să vină, dar asteptarea, căutarea, răsfoirea, surpriza, bucuria făceau parte dintr-un adevărat ritual premergător cititului, care sacraliza accesul la o nouă poartă spre cunoastere, o poartă aparent nepăzită de ochiul atoatevăzător si atoatestiutor.

A avea o bibliotecă în casă, era o modalitate de a te defini individual, dirijând, oarecum, echilibrul între „a fi” si „a avea”.

Astăzi, aici si acolo, străzile sunt colorate, vitrinele variate, reclame luminoase ne întâmpină la tot pasul; ajunsi acasă, televizorul, ca o prelungire a străzii, oferă cu generozitate aceeasi coloristică ispititoare în care te pierzi, îndepărtându-te de tine.
Când să te regăsesti, târziu, cu o revistă sa o carte, de pe noptieră, invazia informatională de peste zi te doboară într-un somn adânc, ce tot amână plăcerea lecturii, până spre dezobisnuire…
Unde sunt plăcerile de altădată?

Dorinta de azi, a fiecăruia, de a fi informat este extraordinară, tehnologiile actuale prin internet au evoluat formidabil.
Dar parcă nimic nu este asa de interesant, ca a citi o revistă, un ziar, sau o carte.
Si când bibliotecile sunt pline, când librăriile, inca, se bucură de o asa audientă, când în mijloacele de transport se citeste, când participi la o lansare de carte, când sunt atâtea edituri, există târguri internationale si salone de cărti, festivaluri de poezie, se reeditează cărti, se fac filme după cărti valoroase, plăcerea de a scrie si a citi rămâne pentru noi o sursă de bucurie permanentă.













Dumitru Puiu Popescu     10/3/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian