Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Aventurieri si exploratori prin Alaska

Alaska 1 este o peninsula mare la NV Americii de Nord,strabatuta de GYukon 2 peningusta la NV Americii de N intre G Bristol, Marea Bering si a oceanul Pacific.
Traversata de Muntii Aleutini, de origine vulcanica, gheizere, ghetari, lacuri si paduri,
Se continua cu arh Aleutinelor. Altitudinea max in Alaska este 2507 m. (varful Veniaminof) si clima este subpolara.

Calatoria am efectuat- o cu o motonava propulsata diesel electrica: Celebrity X Cruises, un adevarat oras plutitor,de peste120 mii tone cu un echipaj de 1285 persoane sicu o capacitate de 2850 persoane ,418 cabine, in total 14 nivele.
Personalul care deserveste motonava este din aproape100 tari; pe coronamentul acesteia fluturadrapelele fiecarei tari iar tricolorui romanesc este la mijloc.

Scopul calatoriei a fost de a cerceta multidiscipinare aspecte din natura: geologie, arheologie, biologie,muzeografie, istorie, etnografie, turism, astronomie,gastronomie din vremuri indepartate pana azi. Am avut in vedere sa colectez materiale inedite autentice si specifice:monede, steaguri, totemuri.

Organizarea tuturor activitatilor a fost perfecta, in toate compartimentele: curatenie exemplara, teatru, seri cu muzica, un bar de gheata, centru de cercetare astronomic ( la nivelul cel mai inalt al vasului), o peluza cu iarba, pentru cei care fiind pe vas duc dorul umblatului descult in iarba, cinematograf in aer liber; gastronomia a fost asemanatoare cu cea Americana si cea canadiana, dar si cu optiuni mexicane si italiane, ca sa fie pe toategusturile. In fiecare zi era oferit un coqtail nou.

Am participat la un Simpozion, la documentare stiintifice despre balene si vulturi; adevarate lectii de biologieprecum si la activitati distractive pe care le voi prezenta in fotografii pentru fiecare oras in care am acostat.
Programul a fost urmatorul:
12 iulie Seattle, Washinton.
13 iulie pe mare
14 iulie Ketchikan, Alaska –
orasul are 8245 de locuitori si este numit “ Capitalasomonului in lume” ; la cateva mile de centrul orasului se afla satul Saxman unde se afla un park mare de totemuri atat originale cat si replici.
Fiordurile invaluite de ceata sunt monument national si se intind pe 3570 mile patrate in salbaticie. Stancile care ies din apa ating 3000 de picioare.
15 iulie : fiordul Endiccot si capitala Juneau care are o populatie de 32,600 de locuitori. Aici am urcat cu telefericul pe muntele Roberts iar panorama orasului sighetarilor din imprejurimi este inedita. Am vazut vulturi plesuvi “ch’aak”- cu adevarat majestuosi, si ursi bruni“s’eek”.
Acolo, in varf de munte am intalnit un bastinas, care daltuia un totem urias. M-am oprit pentru 40 de minute sa vizionez un film documentar despre aceste locuri in Alaska; extrordinara legatura a omului cu natura.
16 iulie Skagway Alaska: orasul are o populatie de 1057 locuitori si este situate cam la 100 de mile nord de Juneau. Aici am facut o excursie deosebita cu un trenautentic ( 1898) foarte bine intretinut trecand prin renumitul “ White Pass and Yukon”: privelistea a fost uimitoare, ghetari, creste de munte, cascade, tunele. Aceasta cale ferata este o maiestrie a ingineriei devenita realitate desi conditile de lucru au fost extrem de grele ( atat temperaturile scazute cat si relieful)
17 iulie am navigat pe mare
Alaskanii stiu sa isi prezinte patrimonial natural.
18 iulie Victoria, British Columbia – o adevarata delectare acest oras; masinile de epoca defilau pe strazi ( oexpozitie care s-a intamplat sa se desfasoare chiar atunci)
19 iulie Seattle, Washington; am facut un tur neobisnuit al orasului cu un autocar care arata a autocar pe uscat, darcare si-a strans rotile sub el si s-a transformat in vapor, si am vizionat coasta orasului si din apa; seara tarziu a fos tzborul direct, inapoi spre Toronto

" Alaska este o sarbatoare "straluceste prin importantele focare de cultura ale lumii, prezinta tot ceea a creiat genul uman de a lungul mileniilor, cu rabdare si inventivitate. Tot ceea ce am vazut confirma roadele muncii depuse de nativii care s-au indreptat sa duca viata mai buna. Spre sfarsitul anilor 1800, cautatorii de aur au creat istorie; Relieful locurilor care nu permitea accesul cu usurinta pe terenuri in panta de peste 40 grade,temperaturile care ajungeau la -50 de grade faceau inaintarea si transporturile fiecarui participant cu alimentele pentru un an de zile ( conform autoritatilor), extrem de anevoios.
Transporturile se faceau de catre oameni care carau lazi incarcate cu alimente; au folosit si caini si cai
Unii au inaintat cu schiuri pe care le abandonau apoi inaintau cu sacul in spate; la inceput au fost putini amatori care s-au aventurat, dar numarul a crescut la100,000 cand existenta aurului a fost confirmata.
Febra aurului a atras mii de amatori dar au pierit si multe mii de fiinite; aveau si copii, nu erau conditii sanitare asigurate.
Sa ne gandim ca alimentele, imbracamintea ajungeau la 100 kg de bagaj; nu erau nici locuinte pentru adapostirea tuturor. Treptat s-au construit diferite obiectepe care le foloseau sa mearga mai usor prin zapada, au realizat toate ustensilele necesare sa poata construi: caleferata si tunele in stanca;

O Contributie majora in cumpararea Alascai de la rusi a avut-o diplomatul roman George Pomut (nascut in localitatea Jula din Ungaria, cu bunici din Sacele, Brasov)-fost colonel apoi general
in anul 1867.Tranzactia s-a facut cu suma de 7,2 milioanedolari Alaska este atestata documentar, ca al 39 -lea stat al Americii in 31 ianuarie 1959: Resedinta orasul Juneau Guvernare : Mike J Dunleavj Cercetarile multidsciplinare efectuate mi-au permis sa accesez un imens material din vremuri indepartate pana la zi.

In incheiere amintesc vorbele intelepte a le lui Einstein: “ Daca ai vreo intrebare si cauti raspuns, natura iti raspunde” si a lui Saadi ( sec 13) “ Drumetul fara cunoastere este ca pasarea fara aripi” si Lucian Blaga: “ Tehnica reprezinta fantezia realitatii”.
Farmecul naturii ne-a oferit scenerii incantatoare pe care trebuie sa le admiri nu numai cu privirea ci si cu sufletul.

Ofer cu drag, cunostintele capatate celor receptivi si interesati, pentru o excursie la fel de frumoasa ca a mea.Ing Vasile Vanta / Oakviile ON.


Vasile Vanta/ Oakville ON    8/14/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian