Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Toronto - Jurnal artistic de Mai - Arta si natura

De la "1-ul nostru de Mai muncitoresc", demonetizat si inmiresmat cu mititei si bere, dar cu o semnificatie mai profunda si mai militanta in vest, zambind fericiti printre cherry blossoms, umplandu-ne retina de culoare la festivalul lalelelor, pasind in liniste pe coridoarele caselor istorice, luna mai are cate ceva pentru fiecare, un cadou binemeritat si demult asteptat, la trezirea din hibernare.

Multi dintre ciresii din High Park implinesc, in acest an, frumoasa varsta de 6o de ani. In 1959, ambasadorul Japoniei, in Canada, a daruit torontezilor 2000 de pomi, in numele locuitorilor din Tokyo. Era un minunat gest de multumire, pentru modul civilizat in care au fost tratati cetatenii canadieni de origine japoneza, dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Festivalul lalelelor a ajuns la editia cu numarul 67, si este considerat cel mai mare eveniment de acest gen din lume. O superba galerie naturala, cu peste 1 milion de lalele, ce-si vor expune gratia si gingasia in capitala Canadei. Le putem, insa, admira pretutindeni, la Toronto, Niagara Falls sau Niagara-on-the Lake, intr-un bio-concurs de culoare si frumusete.

Natura si arta se intrepatrund, sunt interdependente. O combinatie ideala pentru meditatie si liniste sufleteasca. Luna mai a fost declarata Museum Month, in locurile istorice unde prezentul, trecutul si viitorul se intalnesc. Intrarea este gratuita pe parcursul intregii luni, de marti pana joi, cu cardul de la biblioteca. Pe 20 mai, va avea loc o frumoasa celebrare dedicata Reginei Victoria, la Fort York National Historic Site. Muzeele participante le gasiti la toronto.ca/museums.

Soulpepper:

4-26 mai, piesa de teatru, The Brothers Size, de Tarell Alvin McCraney, USA 2000, premiera canadiana. Intoarcerea acasa a unui frate risipitor, in sudul Statelor Unite. Premiul New York Times pentru un autor exceptional.
18 mai-19 iunie, August: Osage County, Tony Award for Best Play, in 2007, si Pulitzer Prize for Drama. O familie disfunctionala, plina de umor, dar si de un cinism aproape brutal.
1-21 iunie, 88 Keys, scenariul si prezentarea Tom Allen. Regia muzicala, Mike Ross. Young Centre for the Performing Arts, Distillery District, 50 Tank Haouse Ln.

Canstage:

16-26 mai, I Swallowed a Moon Made of Iron. O piesa militanta, puternica si impresionanta despre munca emigrantilor de pretutindeni, in particular a celor din Shenzen, China. Poetrul Xu Lizhi si-a descris viata, in spatele unei linii de asamblare a dispozitivelor electronice. Toate micile jucarii digitale, de care suntem atat de atasati, ascund, in microprocesoarele lor, sudoare si suferinta. Berkeley Street Theatre.
7-13 iunie, The Full Light of Day, o piesa scrisa de Daniel Brooks. Un nou tur de forta in inventivitate multimedia. O combinatie de teatru si film, povestea unei familii canadiene bogate, si a faradelegilor pe care le-a comis, pentru a ajunge la privilegii si prestigiu. Bluma Appel Theatre, 27 Front St. E.Mirvish:
Come From Away Music, libretul muzical, Irene Sankoff si David Hein, Elgin Theatre.
Dear Evan Hansen, muzica si libretul, Benj Paseksi si Justin Paul, Royal Alexandra Theatre.
28 mai-2 iunie,The Sound of Music, muzica Richard Rogers, libretul Oscar Hammerstein II. Princess of Wales Theatre, 300 King St. W.
4-9 iunie, Little Black Dress, CAA Theatre, 651 Yonge St.

Tafelmusik:

22 mai, Fantasticus: Close Encounters Chamber Series. Church of the Holy Trinity, 19 Trinity Sq.. Acelasi concert si in data de 25 mai la Temerty Theatre, Telus Centre.
3 iunie, deschiderea Festivalului de muzica baroc Tafelmusik, dirijeaza Elisa Citterio, Trinity -St. Paul's Centre, 427 Bloor St. W.

Toronto Symphony Orchestra:

24 mai, Respighi- Pinii din Roma, Rossini-Uvertura la Wilhelm Tell, Saint- Saens-Concertul pentru pian Nr.4. La pian: Louis Lortie. Dirijeaza: Sir Andrew Davis. Concertul se repeta si pe 25 mai.
29 mai-1 iunie, Mozart, Uvertura la Don Giovanni K 527, Concertul pentru pian Nr. 14 K449, Rondo K511, Concertul pentru pian Nr. 25. La pian: Jeremy Denk. Dirijeaza: Simon Rivard, Roy Thompson Hall, 50 Simcoe St.
5 iunie, Simfonia Nr. 4 de Brahms, Mendelssohn, Concertul pentru pian Nr.1. La pian: Jan Lisiecki. Concertul se repeta pe 6 si 8 iunie.
Festivalul Bach se va desfasura in perioada 24-26 mai la St. Barnabas Anglican Church, 361 Danforth Ave. Dirijeaza John Abberger.

National Ballet

1-8 iunie, Physical Thinking, muzica Franz Shubert si Thom Willems. Coreograf si designer, William Forsythe. Four Seasons Centre for the Performing Arts.

Orchestra Toronto:

26 mai, Weber- Concertul pentru cl;arinet Nr. 1, Rossini- Matinee muzicale, Respighi-Pinii din Roma. La clarinet: Dominic Desautels. Dirijeaza: Michael Newnham. George Weston Recital Hall, 5040 Yonge St.

Art Gallery of Ontario:

O retrospectiva, asteptata de ceva vreme, s-a deschis la etajul 5 al galeriei, in Vivian&David Campbell Centre of Contemporary Art. In turneu de la SFMOMA la THE MET, face un stop la AGO, si prezinta 110 extraordinare desene, picturi si sculpturi. Artista, Vija Celmins, isi face, cu aceasta ocazie, debutul canadian. Lucrarile, din aceasta expozitie, sunt realizate in asa fel incat sa calmeze mintea, si sa o centreze asupra subiectului.
Scotiabank Contact Photography Festival s-a reintors in oras cu cateva expozitii originale, printre care si cea de la AGO. Este inclusa si colectia lor permanenta, "Photography, Women in Focus, 1920-1940". Imaginile foto surprind esenta schimbarilor socio-culturale din epoca, gratia eterna a femeii, dar si lupta ei pentru a-si stabili drepturile normale. Festivalul se desfasoara in perioada 1-31 mai 2019.
Si o veste extraordinara: din 25 mai 2019, vizita, la AGO, va fi gratuita pentru toti tinerii cu varsta de pana la 25 de ani.

Doors Open Toronto

In zilele de 25 si 26 mai, isi vor deschide portile peste 150 de cladiri, cu o importanta istorica, arhitecturala, culturala si sociala deosebita. Printre acestea se numara Bata Shoe Museum, Aga Khan Museum, Goethe Institut, Harris Institut si Muzeul de Arta Contemporana. Programul de vizitare va fi sambata si duminica, intre orele 10 am si 5pm.

STOMP Urban Dance,
2 iunie, artistii tineri se vor urca pe scenele orasului, pentru a-si da masura talentului.
Tot la inceput de iunie, in perioada 7-23, Luminato Festival va transforma si umple teatrele si spatiile publice, metropola devenind, astfel, o lume a artei si a imaginatiei. Luminato isi propune sa ne schimbe viziunea asupra lumii si o va face prin intermediul a catorva zeci de reprezentatii. Este foarte greu de ales, dar trei dintre ele mi-au atras atentia in mod special.

La Hot Docs Theatre, in data de 9 iunie, Mankiller, un documentar despre Wilma Mankiller, prima femeie Cherokee ce a devenit Principal Chief.

6-10 iunie, la Bluma Appel Theatre, o adaptare contemporana, transcedentala, a celui mai faimos balet din lume, Lacul Lebedelor. Este realizata de Michael Keegan-Dolan, unul dintre marii regizori irlandezi de teatru si balet.
15-16 iunie, Elgin Theatre, o companie de dans din Cuba, favorita a festivalului Luminato, Malpaso Dance Company, va crea acea atmosfera de dinamism si energie debordanta, tipice muzicii si dansurilor latino. Alaturi de ei, celebrul Arturo O'Farrill(Grammy Award Winner) si trupa lui de jazz afro-latin.

Va doresc o primavara plina de culoare, parfum si arta!

Camelia Lazar    5/9/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian