Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Dragă Cioran ( Cronica unei prietenii) o carte de Alina Diaconu ( din Argentina ) lansată la Muzeul Literaturii Române

La Muzeul Național al Literaturii Române (Str. N. Crețulescu nr8) din București în ziua de 6 mai 2019, cu începere de la ora 16.00, scriitoarea Alina Diaconu, sosită din Argentina, unde este recunoscută ca o personalitate prestigioasă a literaturii sud-americane, va lansa recenta ei carte Dragă Cioran ( Cronica unei prietenii), proaspăt tradusă din spaniolă în limba română de hispanista Gabriela Banu.

Evenimentul se va desfășura în prezența reprezentanților Institutului Cultural Român din Bucureșți, ai Ambasadei Argentinei în România, ai Ministerului Românilor de Pretutindeni, ai Uniunii Scriitorilor din România, ai Ligii Culturale “România-Franța” din Sibiu.

Prezentarea va fi susținută de acad. Eugen Simion, criticul literar Anca Sîrghie, filozoful Marin Diaconu și traducătoarea Gabriela Banu.

Autoarea va da autografe atât pe noua ei carte, în care evocă amiciția sa creatoare cu Emil Cioran din anii 1985-1995 la Paris, cât și pe romanele ei traduse în limba română.

Iubitorii de literatură au rara ocazie de a cunoaște pe cea mai apreciată scriitoare de origine română care trăiește în prezent pe continentul sud-american.

(A.S.)

Nota Observator:

Alina Diaconu s-a născut în 1945 la București, România. În 1959 a emigrat împreună cu părinții în Argentina, la Buenos Aires, unde s-a stabilit și unde trăiește și acum. Scriitor de ficțiune, colaborează la câteva ziare din Buenos Aires, în calitate de cronicar, precum „Clarin“, „La Nacion“ , “The Nation On Line”, „Profil“. Colaborează în prezent la suplimentul literar „La Gaceta”din Tucumán.

Este autoarea a nouă romane, intitulate Doamna, 1975, Noapte bună, domnule profesor!, 1978, carte distinsă cu Mențiunea de onoare a Societății Scriitorilor Argentinieni, Îndrăgostit de zid, 1981, Pat îngeresc, 1983, Ochi albaștri,1986, Penultima călătorie,1989, carte pentru care i s-a conferit Premiul “Meridianul de argint”, Devorații, 1992, O femeie secretă, 2002, Avatar, 2009, toate publicate în Argentina. A mai apărut o carte de povești, Que nos pasa Nicolas, una de interviuri, cu scriitorii Ionesco, Borges, Girri, Sarduy și Cioran și Caleidoscop,1998, care cuprinde reflecții pe marginea cotidianului. Scrie cărți de versuri inspirate de intimități ale ființei (2005), Silence (2007) și Aripi (2015 ), volum ilustrat de Guillermo Roux. Este considerată una dintre personalitățile cele mai reprezentative ale noii generații, ea asumându-și responsabilitatea nobilă „de a revitaliza” literatura argentiniană, după cum ne asigură colega ei de breaslă Marta Lynch.

Creațiile ei au fost traduse în engleză, franceză și română.
Convorbirile ei cu Borges apar într-un raport detaliat care datează din 1978, fiind publicate în Franța de către Editions du Capucini, 2002, intitulate Entretien avec Jorge Luis Borges.
A primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv Faja de Honor a Societății Argentiniene a Scriitorilor, Meridianul de Argint și o Bursă Fulbright. În 2009 și 2012, guvernul român i-a acordat Medalia și Diploma de Excelență “pentru merite deosebite în promovarea valorilor românești și universale în relațiile internaționale”.
În 2015 i- a fost atribuit II Premiul Municipal ( la bienala 2009-11) pentru romanul său Avatar, publicat de Ediciones B.
Alte cărți ale sale sunt: Repetiție (2009), o carte publicată de Fundația Internațională Jorge Luis Borges din Buenos Aires și O biografie a lui Buddha (2014) în Colecția „Bărbați și femei care au făcut istorie,” Ed. Aguilar, Buenos Aires. Prima sa carte de aforisme intitulată Fulgerele – maxime și minime (Editions Galactic, Buenos Aires), a apărut în 2016.
În 2017 a publicat un volum cu articolele sale din ziare și reviste importante din țară, sub titlul Gritos y susurros/Țipete și susurări/ – 30 de ani de Argentina (Moglia Ediciones).
În același an, Universitatea Palermo din Buenos Aires a numit-o “Mujer creativa 2017” ( Doamnă a Creației 2017).
În 2017 Guvernul orașului Buenos Aires i-a acordat distincția “Personalidad destaca de la ciudad de Buenos Aires” ( personalitate deosebită a orașului Buenos Aires). A fost declarată recent de către Municipalitatea orașului Buenos Aires, „personalitate marcantă a culturii“.
În 2018 a terminat cartea Querido Cioran. Cronica de una amistad, care a fost tradusă în limba română.
În 2018 a fost gratificată cu premiul internațional Prix ASOLAPO ITALIA 2018-2019, considerându-se că viața ei a fost dedicată literaturii, recunoașterii rădăcinilor ei românești, dar nu mai puțin a noii și universalei sale identități.

Anca Sirghie    5/1/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian