Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Un sat de vis intr-un colt de paradis

Asa cum spunea Mihai Eminescu, Fara cultul trecutului,
Nu exista iubire de tara, si domnul Ing. Gheorgh Chindris a avut ideea nastrusnica sa faca posibila existenta unui sat romanesc pe teritoriul Americii. manastirea " Inaltarea Domnului" a cumparat in orasul Clinton din statul Michigan 27 de hectare de teren. In jurul bisericii maramuresene din lemn, a inceput construirea unui sat cu ulite si case traditionale romanesti, traditionale pentru toate zonle etnografice romanesti. casele vor fi expuse sub forma unui muzeu si reproducerea casei lui Avream Iancu este una din primele. Asa s-a nascut o mica Romanie in America; si gandul ne duce la Printesa Martha Bibescu care spunea "

Va veni o vreme cand se va acorda atentie acestui popor, prea putin luat in seama acum. Cantece si armonii se vor auzi venind din aceasta tara despre care nu prea se vorbeste. Dupa mii de ani de vietuire, acest neam se va ridica si lumea intreaga se va uimi ca de o minune, afland insfarsit, de cate lucruri a stiut neamul acesta despre constiinta universala. Bucuriile acestui neam au ramas ascunse, nefericirile lui nu au fost cunoscute. Nimeni nu i-a scris mitologia; putini i-au cunoscut istoria, si totusi oamenii acestia au avut poate mult mai mult decat oarecare altii, genul mitului... "
Revenind la realitatea satului romanesc, proiectul a inceput cu construirea portilor de lemn in 2013, cand au fost executate in Birsana Romania; porti inalte , sculptate in specific Maramuresean, precum si o toaca ; au fost transportate cu containerul. Cele 4 prime case sunt , reproducera celei lui Avram Iancu, apoi una specifica Ieudului - Maramuresul voievodal, a treia specifica Bucuvinei si apoi una tradititionala din Regat.

In " Romania Dictionar Turistic. Ed. Coresi Bucuresti 2005 - Mihai Ion Pascu descrie istoricul bisericii din lemn din Ieud, judetul Maramures, la pagina 203
" Biserica de lemn " Din Deal" XIV - cu silueta zvelta, pictura de influenta populara cca 1780", model care " traieste acum in America.
In anul 2015 Biserica a fost donata de dl Sabau din Alba si transportata in 4 containere.
Astazi satul functioneaza sub egida " Societatea Culturala Romano Americana Avram Iancu"

Inginerul miner Gherghe Chindres nascut in Ieud Maramures in anul 1960, a urmat liceul in Cluj Napoca si apoi Facultatea Mine, Petrosani. A lucrat in mina Rosia Poeniii, la extractii de cupru.
A trecut prin toate treptele ierarhice, ajungand director adjunct la compania Cupromin, director tehnic Compania Minera Deva Alba Iulia unde este si astazi. Bilantul realizarilor este fructuos.
Inchei cu un apel tuturor romanilor care isi simt sfletul romanesc, chiar departe de tara in care s au nascut, si care au, pot si doresc sa doneze obiecte, timbre , vesminte traditional romanesti pentru a completa dotarea Muzeului. Eu expediez 7 timbre cu Junii Brasovului.

Doresc sanatate, bucurii si multe idei bune implinite domnului ing. Chindris si tuturor celor care il sprijina.


Oakville, Canada

Vasile Vanta     3/13/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian