Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
”Ia, şalăul, neamule!”

lPentru că în lunile friguroase prazul se găsește din belşug prin toate pieţele şi magazinele de profil, mi-am amintit de un obicei din vremuri trecute, atunci când veneau oltenii la Bucureşti să-şi vândă produsele muncii lor şi strigau din toţi rărunchii: ”Ia, şalăul, neamule!”, şalăul nefiind altceva decât prazul, aflat la mare cinste în Oltenia.

Prazul sau Allium porrum, plantă erbacee, bienală este, doamnelor şi domnilor, simbolul național al Ţării Galilor, fiind considerat ”leguma naţională”.
Legenda spune că o luptă care a avut loc în ziua Sfântului David, într-un câmp plin de praz, a fost câştigată pentru că regele le-a spus soldaţilor să poarte agăţat pe coif un fir de praz pentru a se putea identifica între ei.
De atunci s-a păstrat obiceiul ca în ziua Sfântului David toţi soldaţii din Wales să poarte o insignă ce reprezintă un fir de praz. Trebuie reamintit că moneda de o liră are ca însemn gravat pe ea prazul.
Acum, care or fi iţele istoriei care leagă prazul englezesc de cel oltenesc pot spune, probabil, specialiştii, însă noi ne bucurăm de deliciile aceste legume cu atâta valenţe curative.praz 2

Conform surselor, se zice că faraonul Keops le oferea soldaţilor săi favoriţi legături de praz, drept recompensă pentru faptele de vitejie. De la egipteni, prazul a ajuns la romani şi la greci, care l-au răspândit în întreaga Europă şi în nordul Africii. Apelând la memoria colectivă se spune că împăratul Nero (cel care a dat foc Romei) consuma cantităţi impresionante de praz, asezonat doar cu ulei, oţet şi sare, adică un fel de salată de praz.
El considera că îi calma corzile vocale, dregându-i vocea. Nero era poreclit ”porrofagul”, pentru că numele latin al prazului este ”porrum”.
Astăzi i-am spune „prazofagul”, ca unui mare mare pofticios de praz.

Dacă despre calităţile curative ale acestei legume vorbesc specialiştii, m-am gândit să vă bucur, nu cu o bucată de praz, ci cu o ”Afacere oltenească” în inegalabila interpretare a actorului Amza Pellea la
https://www.youtube.com/watch?v=eVrJfruRcww

Cu bine şi cu bucurie!


Leviathan.ro
de Pușa Roth    2/22/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian