Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Parenarea parintilor si /sau a bunicilor – Parents and Grandparents Program (PGP)

Asa cum mentionam in articolul precedent, pe 28 ianuarie a fost anuntata deschiderea unei noi perioade cind a putut fi depus formularul prin care se exprima interesul de a parena parinti sau bunici.

Ministerul Imigratiei, Refugiatilor si Cetateniei Canada (Immigration, Refugees and Citizenship Canada - IRCC) anuntase ca formularul de interes pentru a sponsora parintii va fi pus online la ora 12.00 p.m. si ca vor fi acceptate 20 000 de cereri. Numarul maxim de aplicatii a fost atins in citeva minute, multe persoane nereusind nici macar sa se conecteze iar altele care erau pe cale sa completeze formularul nu au au avut timp sa-l finalizeze. Frustrarea si comentariile au aparut imediat in canalele social media, in ziare si in diferite forumuri si speram ca sub presiunea publicului, IRCC va ameliora sistemul de gestiune al aplicatiilor.

Purtatorul de cuvint al IRCC a declarat ca au fost mai mult de 100 000 de persoane care au incercat sa utilizeze sistemul de accesare a formularului de interes de a sponsora si ca din punct de vedere technic totul a mers bine. De asemenea, a mentionat ca au fost adaugate masuri ce permit detectarea cererilor multiple facute de aceeasi persoana si a posibilelor incercari de frauda. Pe 28 ianuarie, dupa atingerea numarului maxim de candidaturi si dupa ce formularul a fost retras, IRCC a anuntat ca vor fi verificate cererile primite, vor fi eliminate cele incomplete sau depuse de mai multe ori si ca ar fi posibil ca in cursul anului 2019 sa fie anuntata o noua perioada de receptie a formularului de interes pina la atingerea limitei anuntate de 20 000 de dosare.

Reamintim ca acest formular este prima etapa in procedura ce permite cetatenilor canadieni si rezidentilor permanenti eligibili, sa pareneze parinti sau bunici.
Subliniem faptul ca cei ce pareneaza parinti sau bunici, isi asuma raspunderea financiara a familiei proprii plus persoanele sponsorate. In angajamentul de parenaj, raspunderea financiara fata de cei parenati va fi de o durata de 20 de ani incepind cu momentul cind acestia devin rezidenti permanenti si implica de asemenea si returul oricarei sume primite de persoanele parenate ca ajutor social de la guvernul canadian (daca este cazul).

Pentru ca am mentionat venitul minim necesar al copilului sau al nepotului care semneaza cererea de parenare, detalii gasiti la :
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/family-sponsorship/sponsor-parents-grandparents/eligibility.html
O alta observatie este ca aceste exigente sint pentru persoanele care traiesc in afara provinciei Québec, care are regulamente proprii.

Reamintim celor ce spera sa pareneze parintii sau bunicii, ca o alternativa ar fi utilizarea ‘’super viza’’, valabila pentru zece ani, care permite parintilor eligibili sa stea in Canada pentru o perioada de doi ani.

Un parinte sau bunic poate fi eligibil pentru a cere o ‘’super viza’’ daca :

- are o scrisoare de invitatie in Canada din partea unui copil sau nepot care va include
1– declaratia acestuia ca va asuma suportul financiar pe toata durata vizitei,
2 – numarul de membrii ai familiei
3 – copie a documentului de rezidenta sau de cetatenie a persoanei care face invitatia
- are o asigurare medicala din partea unei companii canadiene care va fi valida pentru cel putin un an de la data sosirii si va fi in valoare de cel putin 100 000 $. Asigurarea trebuie achitata, deci trebuie inclusa factura, nu sint acceptate alte documente.
- si daca este admisibil sa intre in Canada si daca face o verificare medicala.
- copilul sau nepotul care face invitatia trebuie sa demonstreze ca are venitul minim necesar pentru a asigura intretinerea familiei sale plus intretinerea invitatilor.
Pentru aceasta este indicat sa foloseasca documentele urmatoare :
- avis de cotizatie sau T4/T1 al anului de impozitare cel mai recent;
- daca este cazul cec de asigurare de somaj;
- o scrisoare de atestare de la locul de munca, precizind data de cind lucreaza, functia si salariul;
- talon de plata a salariului;
- extrase de banca (ultimele trei luni)

Un alt element ce nu trebuie neglijat : agentii ce vor studia cererea de viza vor verifica daca persoana care va veni in Canada este un vizitator autentic, adica va parasi Canada la sfirsitul perioadei de sedere. Pentru aduce argumente in acest sens, cererea de super viza trebuie insotita de documente care sa ateste legaturile cu tara de origine, scopul vizitei, si situatia familiala si financiara a persoanelor invitate.
Sint multe detalii dar cu rabdare se pot face aplicatii complete si cu sanse de reusita. Cum in cultura noastra familia are un rol important am crezut de cuviinta sa va punem la indemina citeva informatii ce, speram, sa va fie de folos.

N.N
Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii va rog scrieti la
agti_recrutement@sympatico.ca
sau la 514 489 2769.Anca Tismanariu    2/15/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian