Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ovidiu Purdea-Someş, un mesager al folclorului ardelean

Născut la 29 iunie 1965, în localitatea Gârbăul Dejului, comuna Căşeiu, din judeţul Cluj, Ovidiu Purdea Someş este unul dintre cei mai cunoscuţi, apreciaţi şi îndrăgiţi interpreţi de folclor din Ardeal.

Adolescent fiind, a înclinat spre o carieră militară, absolvind în anul 1983 Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, iar în 1986 a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activit din Sibiu. Şi nu a fost mulţumit doar cu atât, ajungând în 1997 să fie licenţiat în antropologie şi filozofie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În decursul anilor a fost redactor-şef al ziarului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” - ORIZONT MILITAR şi redactor-şef al Revistei Forţelor Terestre. De asemenea, a fost realizator al unor emisiuni la TVR 3 şi la TVR Cluj.

Pasiunea pentru muzică (în general) şi pentru folclorul românesc (în special) a avut-o încă din copilărie, urcând pe scenă, la început, cu ocazia unor serbări şcolare. În anul 1994 a participat, ca solist vocal, la primul concurs de interpretare a cântecului de cătănie, obţinând un binemeritat premiu II.
Talentul şi pasiunea pentru cântecul popular nu i-a mai dat pace, îndemnându-l să culeagă melodii populare originare din satele aflate în zona lui natală, să urce tot mai des pe scenă, cu ocazia unor spectacole şi să-i formeze un repertoriu propriu. A reuşit să fie tot mai cunoscut şi apreciat. În anul 2005 a fost nominalizat între primii 10 artişti clujeni a anului respectiv, în cadrul galei CLUJENI DE NOTA 10.

Puţini dintre cei care îi apreciază activitatea artistică, ştiu că Ovidiu Purdea-Someş este şi scriitor, publicând mai multe volume de versuri. A fost inclus în „Dicţionarul cu poeţi” şi în volumul intitulat „Poeţi clujeni contemporani”.
Ca om, iubeşte florile, este pasionat de poezie şi de fotografie, simţindu-se bine când este înconjurat de prieteni.
Ovidiu Purdea-Someş îşi aminteşte de anii copilăriei când mama lui mergea în oraşul Dej, după pâine, iar când se întorcea acasă, uitând să ducă bomboane copilului, se scuza spunând că nu a putut lua bomboane „că-i Someşul mare”. Ovidiu spunea atunci: „lasă că mă fac eu mare Someşul”.

Când a crescut şi-a adăugat la numele şi prenumele său, cuvântul Someş, astfel încât toţi iubitorii de folclor sunt siguri că el se numeşte Ovidiu Purdea Someş. Şi nu sunt puţini !
În final, îmi permit să citez câteva versuri dintr-o minunată poezie ce-i aparţine: „Mâine voi pleca în Bucovina / Şi am să duc zâmbetul tău peste munci. / Tu o să rămâi acasă să-mi spui / Cât de pustiu e oraşul fără mine.”...”Până la Poiana Stampei / Am să te înconjor într-un ochi de lumină. / Ţie de munţi ţi-e teamă, ştiu asta / Şi te-ai ghemui din nou / În braţele mele.”

Ioan Vasiu    10/22/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian