Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Fondul S sau pasărea Alicanto - o nouă carte de Costin Gagu din Toronto

Descriere

În 1993, în timpul unui interviu, scriitorul Petru Dumitriu își rememorează viața, începând cu anul 1943, student fiind la Munchen, și până în 1960, când ia calea exilului.
A doua linie de subiect, la fel de palpitantă ca prima, este cea a Leonorei, fiica crâșmarului Ilie, dintr-un sat românesc, care ajunge bibliotecară la Fondul Secret.
Într-un dialog alert al poveștilor, autorul ne familiarizează artistic cu tot ce era mai important în epocă, de la colectivizare la „defascizare”.
După romanul de succes despre primii ani ai comunismului românesc, O mie de lumi… 1950 (2023), scriitorul Costin Gagu revine în forță cu acest nou text, unul de reconstrucție atentă și nuanțată,
Fondul S sau Pasărea Alicanto, unde experiențele celor două personaje principale devin un pretext pentru a puncta realitatea fluidă și profund dramatică, „în umbra fricii, a autocenzurii și a disprețului pentru valoarea umană”. Într-un final simbolic și apoteotic, aidoma păsării Alicanto, Leonora cea suferindă își ia zborul spre lumi mai bune. Nu înainte de a ne preveni că literatura și cunoașterea în general sunt aidoma unori comori de aur, vânate de toți. Blestem sau binecuvântare? ne întrebăm și astăzi.

Dr. Liliana Corobca

***

Absolvent al Facultății de Istorie a Universității Ovidius din Constanța și al Facultății de Educație OISE a Universității din Toronto, masterand al Institutului de Studii Europene și Euroasiatice a Universității Carleton din Ottawa, Canada, Costin Gagu reprezintă o voce recentă în peisajul publicisticii românești, una din cele mai vivace atunci când vine vorba de romanul istoric, dacă avem în vedere Premiul „Banu Rădulescu” pentru literatură al Revistei Memoria, revista gândirii arestate, pentru cel mai bun roman istoric al anului 2023, O mie de lumi… 1950.

Proza acestuia se consacră ca fiind o frescă fidelă a anilor de după război, când tragedia umană reprezenta fundalul marilor schimbări comunarde promovate de la răsărit.
Fin cunoscător al deceniilor instaurării comunismului, romanele lui Costin Gagu sunt bazate pe o cercetare riguroasă și o excelentă înțelegere a caracterului uman, una care nu judecă și etichetează, dar care invită cititorul să exploreze, analizeze și să formuleze verdicte.


Observatorul





Observatorul    7/4/2025


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian