Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Eminescu - din spatele cortinei de la Fairview Theatre din Toronto

« Cultura este cea mai bună și sigură avere a unui popor. Fără cultură, o societate este că un copac fără rădăcini » spunea Mihai Eminescu.

Trăind de peste 20 de ani în Toronto, am participat la multe acțiuni ale comunității românești și am întâlnit foarte mulți oameni care ajută la menținerea tradițiilor și culturii românești. Sunt oameni cu inițiativă, cu multă dăruire și pentru care contează foarte mult ce lasă în urma lor. Mult bine, mult frumos, mult altruism, care duc la păstrarea unor valori în cadrul comunității și transmiterea lor mai departe generațiilor viitoare.
Chiar dacă a fost o perioada de stagnare a activităților românești de câțiva ani care ne-a dat tuturor o stare anxioasă, oamenii s-au repliat și au început să reia cu și mai multă dorința întâlnirile și evenimentele românești.

În acest an mi s-a oferit oportunitatea de a fi voluntar al Zilei Culturii Naționale – Ziua Eminescu. Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Toronto în colaborare cu “Observatorul”, cu sprijinul Romanian Board of Trade în Toronto.
Evenimentul a fost extraordinar și a adus în față publicului român mulți artiști care au adus un tribut celui mai mare poet român. Muzică, poezie, dans, teatru. Dar spectacolul de pe scenă are întotdeauna multă muncă în spate.
Are multe emoții, are gânduri, are un text de repetat, un pian de acordat cu doar jumătate de ora înaintea spectacolului, se caută baterii pentru microfoane, un părinte care să-și ajute copilul să își îmbrace costumul național, grupuri care își ajustează unul altuia diverse detalii, grija profesorilor de fiecare copil care trebuie ajutat să își găsească locul.

Se spun glume pentru destinderea atmosferei, 10 minute crâncene în care nu au ajuns 3 copilași dintrun grup de dans, încercări să schimbăm momentele între ele dar nu se poate din motive tehnice. Nu cred că va puteți imagina 3 copii care din ușa de la intrare fiind îmbrăcăți de iarnă, ajung în câteva secunde în costumele de dans pe scenă. Pe scenă totul suav și încântător, condus cu mână dibace de profesoară să nu se simtă nimic din încordarea de câteva secunde înainte.
Chiar dacă timpul ne-a fost dușman și s-a tăiat pauză și un moment în memoriam, sincer nu știu când s-a întâmplat totul.

Cu cine să încep mi-e greu pentru că am numai cuvinte la superlativ pentru toți. Aș începe cu Școlile din Toronto (Milne Valey și West Glen), felicitări tuturor educatorilor care sâmbătă de sâmbătă învață copiii despre cultură, istoria și tradițiile românești. Grupul vocal « Dorul », Grupurile de dans : « Flori Românești » din Kitchener, « Datina » din Toronto, « Junii « din Toronto, « Româncuța ». Ema Rusu - o măiastră recitatoare, Sophia si Mariusz Leopold –geniali la saxofon și chitară, Iulia și Dacian – minunății frați artiști (pian și vioara).
Și apoi să enumăr artiștii români care de ceva timp ne încânta în concerte locale și nu numai : Antonia de Wolfe, Gia Ionesco, Barbra Lică, Adrian Tonceanu, Angelica Ganea, Anca Toma Scarr, Carina Capotă.
Sunt doar câteva din modelele românești pe care cei mai mici cu siguranță le vor duce mai departe.

Este al treilea an în care Consulatul organizează acest gen de spectacol și an de an aduce ceva unic și prețios comunității românești. Întâlnirea românilor din toate colțurile regiunii Ontario și până la urmă întâlnirea cu toată comunitatea. Locurile din sala au fost insuficiente tuturor celor care au dorit să vină să vădă spectacolul, motiv pentru care totul a fost live pe pagina FB a Consulatului și se poate încă viziona ca înregistrare.

Consulatul General al României din Toronto aduce de câțiva ani stabilitate și reprezintă mai mult decât un birou de documente de care au nevoie românii. Reprezintă punctul de referință, catalizatorul și ceea ce trebuie comunității românești să se regăsească.
Poate problema cea mai importantă a oamenilor de artă și cultură de aici este faptul că nu există un Centru Cultural Român care să aducă un plus de comfortabilitate oamenilor care au idei și puterea de a scoate la lumina genialitatea copiilor noștri.

Avem români care pot preda muzică, desen, științe exacte, dans, sah, fotografie și multe altele. Mă bucur însă că există însă toate aceste asociații și organizații românești care ajută la aducerea în lumina a tradițiilor și culturii românești și se organizează încă spectacole, expoziții, festivaluri, seri de dans, nelăsând să se piardă ceea ce trebuie să transmitem mai departe copiilor noștrii. Sper să văd în continuare cât mai multe proiecte, câți mai mulți oameni care să se implice în ele și să lăsăm după noi ceea ce trebuie generațiilor viitoare.


Mihaela Comsa





Mihaela Comsa    1/21/2025


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian