Eveniment cultural artistic in Toronto, dedicat Zilei Culturii si lui Mihai Eminescu
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, ora 17.30 (ora Canadei), la Fairview Theatre din Toronto va avea loc evenimentul cultural artistic dedicat Zilei Culturii si lui Mihai Eminescu organizat de Consulatul General al României la Toronto și grupul de la „Observatorul”.
Participă:
Corul „Dorul” Inițiativă ce aparține membrilor componenți ai mai multor grupuri artistice și coruri care au ființat de-a lungul timpului la Toronto, corul „Dorul” ne încântă cu o serie de interpretări speciale ale unor poezii cunoscute ale poetului Mihai Eminescu, precum și nu numai.
Școala Românească Milne Valley Școala românească este organizată și finanțată de către Guvernul Canadei în colaborare cu Toronto District School Board, în cadrul programului de limbi internaționale. Sub coordonarea doamnei profesoare Cristina Mare, copiii care participă la cursurile de limba română de la Școala Milne Valley ne vor încânta cu o serie de dansuri populare.
Corina Capotă va recita poezia Somnoroase păsărele. Saxophia și Chitarius Tată și fiică, Sophia și Mariusz ne vor încânta și anul acesta cu un duo de chitară și saxofon, pornind de pe dealurile colindate de Eminescu și până în freamătul de spectacol. Sophia este unul din tinerii artiști reprezentativi ai comunității românești din Toronto, fiind la fel de cunoscută și pentru picturile și desenele sale, dintre care puteți viziona câteva în foaierul teatrului.
Grupul de dans „Flori românești” O echipă entuziastă și dedicată, formată din copii români dornici să transmită mai departe dragostea lor pentru dansul popular, grupul „Flori românești” din Kitchener prezintă „Dansul de Maramureș”, sub coordonarea instructorului Florin Bota.
Ema Rusu recită Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie.
Antonia De Wolfe Pianistă de excepție, Antonia este absolventă a Institutului de Muzică „George Enescu”, cu multiple premii și specializări atât în Canada, cât și în alte țări.
Vladimir Radian Matematician, poet, interpret și actor, Vladimir Radian menționat de către Encliclopedia Canadei ca autor al The Maple Leaf Forever, cântat cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă Vancouver 2010.
Gia Ionesco Gia este un virtuoz al claviaturii, compozitor și profesor de muzică. De la clasic la rock și apoi la jazz, Gia a făcut cunoștință cu pianul de la trei ani și explorat până acum o gamă extinsă de teritorii muzicale. Va cânta un pasaj din baletul Făt-Frumos din Lacrimă, compoziție proprie.
Adrian Tonceanu – trupa Morre Morre este o trupă rock din Toronto, ale cărei cântece se înscriu în gama de rock clasic, însă cu o notă distinctă. Unicitatea sunetului lor atrage audiența, de la tineri până la ascultători maturi de toate vârstele. Morre a cântat și a făcut turnee în Canada, SUA și Europa.
Angelica Ganea În 2010 lansa primul ei album original de muzică în limba engleză, intitulat Remember Who You Are, urmat de albumul clasic Sacred (2015), Christmas (2018), I Believe (2024) și o serie de single-uri. Este, de asemenea, autoarea a volumelor Remember Who You Are (2010), Habits Rule You (2017) și a cărții pentru copii Love Is Light (2020).
Barbra Lica Barbra este o renumită cântăreață și compozitoare de muzică jazz din Toronto. Desemnată una dintre cele mai importante artiste de jazz feminine din Canada, laureată a numeroase premii. În 2017 a primit prima nominalizare la Juno Award în pentru melodia I’m Still Learning, la categoria Albumul Vocal Jazz al Anului.
Ansamblul „Româncuța” Ansamblul „Româncuța” din Kitchener vă prezintă o suită de dansuri populare din principalele regiuni folclorice ale României (Muntenia, Moldova, Dobrogea, Banat, Oltenia și Ardeal). Veronica Luca este instructorul și coregraful ansamblului.
Muzidava & Arta & Vasile Simion Ciobanu Grupul Muzidava a luat naștere acum 15 ani la inițiativa profesorului Ion Damian pentru a duce mai departe moștenirea strămoșească. În colaborare cu grupul de dans al Asociației ARTA din Kitchener, precum și cu participarea extraordinară a lui Vasile Simion Ciobanu, profesor de muzică și virtuoz al taragotului, vor prezenta Serbarea de la Putna, dar și o suită de dansuri și cântece.
Grupul folcloric „Datina” Înființat la inițiativa lui Viorel Rusu în 2017, cu concursul unui grup de inimoși păstrători ai tradiției românești și sub conducerea coregrafei Cristina Isac. Vor performa Diana și Viorel Rusu, Luciana și Ionut Mihalache, Ruxi Toma și Cristian Paraleste.
Frupul de dans " Juni " i de la biserica Sfantul Gheorghe
Eminescu - poezii - elevii de la scoala West Glen Toronro
În memoriam Nicăpetre , nascut in Ianuarie,- Un montage video cu aspecte ale vietii si creatiei artistului si cu Centrul Cultural Nicapetre din Braila Nicăpetre a absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” în 1964, iar prin calitățile artistice de excepție ale lucrărilor sale, s-a afirmat de la debut ca desenator și sculptor original, de mare valoare. Până în 1980 a trăit și a creat în România, după care a emigrat la Toronto, unde și-a pus amprenta asupra a ceea ce înseamnă și azi cultura română în comunitate. S-a stins din viață la 72 de ani,
- Montaj - " Timpul ne a luat oamenii dar noi nu uitam valoarea lor "
.................................................................
Pe holul teatrului vor prezenta cartile lor :
Michel Varujan Magharian
Claudiu Murgan,
Adriana Monica Gheorghiu
Elena Buică - Buni –
David Kimel,
Mihaela Cudalbu,
Gabriela Casineanu
Costin Gagu
Sophia Barna,
Luisa Apostol,
In holul teatrului isi vor prezenta din picturile lor , artistii plastici ;
Sophia Leopold
Mary si Elitsa Dabulenu
Ortansa Moraru
Sorina Balan
Adina Romanescu
Ica Pascaluta
Florin Hategan
Maela Roman
La intrera in sală, fiecare spectator va primi un program tipărit cu o mică prezentare a celor care participă la acest eveniment cultural al comunitătii noastre.
Moderatori ; Titov Gherghe, Consul Dumitru Puiu Popescu editor Observatorul
Să ne vedem si auzii sănătosi si voiosi !
de ultima ora
Ca urmare a interesului manifestat , evenimentul va fi transmis, incepând cu 5,30 p m, ora Canadei , Live pe Facebook https://www.facebook.com/events/1122563189221566/
|
Observatorul 1/17/2025 |
Contact: |
|