Friday, Apr 18, 2025
Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Universitatea din Craiova, recunoastere adresatã Monarhiei române

Astãzi , 04 octombrie, Universitatea din Craiova (UCV) a organizat Conferința Naționalã „Monarhia românã în context național și european – de la cercetarea sociologicã la dezbaterea academicã”. Evenimentul a fost unul de anvergurã, prin care s-au adus în atentia publicului meritele Monarhiei Constitutionale, care dateazã din anul 1866. Momentul a fost foarte bine ales, deoarece Universitatea din Craiova a luat fiintã în urma unuia dintre ultimele Decrete Legale, emise de Majestatea Sa Mihai I al României, în aprilie 1947. Tinând cont de faptele petrecute, manifestarea din 04 octombrie a avut loc chiar în fosta “Salã Albastrã” a Universitãþii din Craiova, care , acum, portã numele “Aula Regele Mihai I al României”

Conferința a fost deschisã de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, unul dintre cei care au pus bazele Scolii Doctorale de Stiinþe Sociale si Umaniste, în anul 2000 în cadrul UCV Craiova. “Vorbim despre o premierã, în ceea ce priveste Monarhia Constituþionalã Românã, prin aceastã conferintã. Sunt prezenti reprezentanti ai tuturor structurilor sociale, educatie, economie , dezvoltare stiintificã, acestia putând sã prezinte rezultatele obtinute de-a lungul timpului ” , a precizat Dumitru Otovescu.

Universitatea din Craiova nu exista fãrã Monarhia românã

Rectorul Universitãții din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu a avenit cu amãnunte în plus, neuitând sã aducã în constiinþa publicului ceea ce a însemnat Monarhia Constirtuþionalã Românã. “Manifestarea culturalã își propune sã aducã în prim-plan o abordare multidisciplinarã a rolului Monarhiei în evoluția societãții românești. Participanții vor avea ocazia sã asiste la dezbateri academice susținute de experți din mai multe domenii, precum:istorie, sociologie, științe economice sau științe politice, care vor analiza rolul monarhiei în procesul de formarea identitãții naționale, în consolidarea instituțiilor democratice și în promovarea relațiilor României cu alte state europene de-a lungul timpului. Evenimentul este organizat de Facultatea de Științe Sociale, Școala Doctoralã de Științe Sociale și Umaniste – Sociologie, în colaborare cu Academia Românã și Comitetul Român de Istoria și Filosofia ªtiinței ș iTehnicii – Filiala Craiova. Conferința este realizatã cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României. Sã nu uitãm cã Universitatea din Craiova a fost înfiintatã, în aprilie 1947, printr-unul dintre ultimele Decrete Regale al Majestãtii Sale Mihai I al României. În 1866, atunci când s-a înfiintat Monarhia Românã, am pãsit spre modernitate, ne-am obtinut independenta si am mers înainte. Nu sunt specialist în stiintele socio – umaniste, sunt chimist, dar nu pot sã nu urez succes acestei conferinte. As dori sã mai transmit ceva: un popor care nu are istorie, pe care nu si-o cunoaste, este unul pierdut. Suntem la Craiova, si, cum se spune, “Suntem cei mai buni dintre români, suntem olteni!”. Mai departe, stiu istoricii si cei care , acum, fiind tineri, învatã istorie”, a precizat Ionuþ Cezar Spânu. Nu în ultimul rând, prof.univ.dr. Sorin Damean, decanul Facultãtii de Stiinþe Sociale din cadrul Universitãtii din Craiova, directorul Scolii Doctorale de Stiinþe Sociale, amintitã de Dumitru Otovescu, a mentionat : “Mi-este foarte greu sã vorbesc, în câteva minute, despre Monarhia Românã. Cred cã as putea sta de vorbã douã – trei zile despre acest lucru. Prin ea, am ajuns la modernizarea statului român. Atunci, în 1866, când Principele Craol I de Hohenzolernn – Sigmaringen, un prusac, a fost ales, de clasa politicã, de la aceea vreme, i s-a pus în vedere un lucru foarte important : obtinerea independentei Statului Român , cu fãrã presiuni anxioniste, din partea imperiului Austro – Ungar si al celui Tarist. Ceea ce s-a si obtinut, la 1877, iar, apoi, s-a mers spre modernitate”.


Cristi Pãtru
Cuvântul Libertãþii Craiova
https://cvlpress.ro/








Cristi Pãtru    10/4/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian