Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sfintirea Bisericii Sf. Nicolae și Sf. Proroc Ilie Tesviteanul din Surrey / Vancouver.

Sfintirea a Bisericii Sf. Nicolae și Sf. Proroc Ilie Tesviteanul din Surrey / Vancouver.

Am convingerea cã fiecare dintre noi, mãcar o datã-n viatã, am participat la sfintirea unei biserici. Dacã nu ati izbutit pânã acum, vã îndemn sã nu pregetati a gusta din bucuria și emotiile inegalabile ale unei asemenea slujbe, de o rarã frumusete. Dupã Dumnezeiasca Liturghie, cred cã aceastã sfântã oficiere este cea mai impresionantã si mai plinã de semnificatii, agonisind clipe ceresti în sufletele participantilor. O astfel de trãire intensã am simtit duminicã, 9 iunie 2024, participând la slujba de sfintire a Bisericii Sf. Nicolae și Sf. Proroc Ilie Tesviteanul din Surrey/Vancouver.

Sfintirea unei biserici reprezintã cel mai important moment din viata unei parohii, moment pe care credincioșii din Parohia Sf. Nicolae și Proroc Ilie Tesviteanul, din Surrey/Vancouver l-au așteptat pret de douã decenii.
Aceasta Sfânta Biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Proroc Ilie a fost dobânditã, pe credit bancar, în anul 2002. La 9 martie 2003 biserica a fost sfintitã de Înaltpresfintitul Arhiepiscop Nicolae Codrea. Au urmat ani de remodelari, iar din anul 2010 a început pictura în tehnica, acril pe pânzã, cu foita de aur și argint de catre Pr. Corneliu-Iulian Dragomir.

Și iata cã, astãzi, 9 iunie 2024, biserica rodul unei munci de peste douã decenii este târanositã de un sobor de Înalti ierarhii ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfintitul Pãrinte Mitropolit Iosif, alãturi de Înaltpreasfintitul Pãrinte Mitropolit Nicolae și Preasfintitul Pãrinte Episcop Ioan Casian, precum și de clerici și mirenii prezenti la al V-lea Congres al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, care s-a desfașurat în perioada 7-9 iunie 2024.

Ziua dedicatã târnosirii, una de început de varã, s-a dovedit una frumoasã din toate punctele de vedere. Încã de la primele ore ale diminetii, printre firele de iarbã crudã și picuri de rouã, prin frunzișul des ca de sma¬rald al copacilor, s-au strecurat razele de soare ce au mângâiat albul imaculat al peretilor bisericii și a fãcut sã luceascã în lumina verii, crucea și șindrila nouã a acoperișului.
Biserica, aidoma unei preafrumoase mirese, astepta clipa îmbãierii în lumina si harul sfintitor al Sfântului Duh. Totul în jur parea un miracol. Am avut sentimentul unui tablou biblic, pictat de Dumnezeu Însuși.

Evenimentul religios s-a desfãșurat în prezenta a peste o sutã de credincioși de-ai locului, din împrejurimi sau mai de departe: Montreal, Edmonton, Calgary etc. veniti sã asiste nu doar la sfintire, ci și la obișnuita liturghie duminicalã.
Ca într-o zi de mare sãrbãtoare, gospodarii din parohie (cât și multi dintre cei prezenti la aceastã procesiune) s-au îmbrãcat în straie populare și s-au pregãtit așa cum se cuvine pentru un astfel de eveniment ce oferã bucurii și trãiri spirituale inegalabile.
Sfintirea bisericii nu era doar evenimentul preotilor, ci si al lor, al tuturor celor ce iubesc frumusetea Casei lui Dumnezeu. Flori, multe flori, asezate cu dragoste, sporeau atmosfera de sãrbãtoare. Priveam în jur: nu gãsesc cuvinte potrivite sã redau ceea ce am vãzut si simtit. Un fior sfânt parcã strãbãtea multimea.
Dupã citirile vechi testamentare, a început ritualul înconjurãrii bisericii, însotit de citirea celor trei pericope evanghelice, apoi stropirea cu aghiazmã si ungerea cu Sfântul si Marele Mir a zidurilor exterioare ale sfântului locas.

Urmat de soborul sfintitilor slujitori, arhiereul a început rânduiala sfintirii altarului si a Sfintei Mese, la care au asistat si oficialitãtile locale, alãturi de credinciosi. Toti au trãit cu evlavie întreaga procesiune, având în centrul ei asezarea în piciorul Sfintei Mese, a unui fragment din Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, darul de mare pret al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cât si a hrisovului de sfintire.

Dupã asezarea sigiliului arhieresc si învesmântarea Sfintei Mese, a urmat sfintirea bisericii în interior, tot cu apã sfintitã, cu Sfântul si Marele Mir, apoi ștearsã cu apa de trandafir. Cei prezenti au fost stropiti si binecuvântati cu aghiazma în care s-au turnat multe aromate, simbol al bunei miresme a harului Duhului Sfânt. Câtã revãrsare de har!
Pentru bucuria sãrbãtorii prilejuite de sfintirea acestei bisericii, toti credinciosii ortodocsi prezenti la acest eveniment primesc binecuvântarea sã intre în Sfântul Altar pentru a sãruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce si Sfânta Masã din Altar, fiecare rugându-se lui Dumnezeu sã sfinteascã viata lui, asa cum a fost sfintitã biserica. Pentru mine a fost o binecuvântare, o única ocazie sã trec prin Sfântul Altar, locul cel mai încãrcat de sfintenie al bisericii. Cum sa-ti multumesc eu Doamne pentru aceasta bucurie? Doar cu o rugaciune în gând și cu mâinile împreunate spre cer îti dau Slavã pentru tot ce mi-ai daruit în aceastã zi!

La frumoasele evenimentele ale Parohiei Sf. Nicolae și Sf. Proroc Ilie Tesviteanul din Surrey/Vancouver a participat și Excelenta Sa, Gabriel Rotaru, Consulul General al României la Vancouver, care a primit, în semn de apreciere, o medalie din partea Preasfintitului Pãrinte Episcop Ioan Casian.

Înaltpreasfintitul Pãrinte Mitropolit Nicolae, i-a acordat Pr. Corneliu-Iulian Dragomir distinctia Crucea Americanã Mitropolitanã, alãturi de o icoanã a Sfântului Ierarh Nicolae.
Ceremonia dedicatã Sfintiri Bisericii s-a încheiat cu o agapa festivã, ce a fost pregãtitã cu dragoste și mãiestrie de cãtre membrii comunitãtii parohiale alãturi de Pr. Corneliu-Iulian Dragomir! Multumim pentru tot! Exceptional organizatã, iar rãsfatul gastronomic a fost inegalabil.

În concluzie, sfintirea sau resfintirea unei biserici constituie una din cele mai impresionante si mai emotionate rânduieli bisericesti, ce aduce peste zidurile cele noi ori înnoite, dar si peste credinciosi, harul sfânt si sfintitor, fãcându-ne pãrtasi unei negrãite bucurii duhovnicesti.

În încheierea scrierii me¬le, aș dori sã adresez sincere multumiri înaltilor ierarhi prezenti la ceremonie cât și celor care s-au implicat în realizarea deosebitului eveniment. Felicitãri Parohiei Sf Nicolae și PC Pãrinte Corneliu Dragomir pentru târnosirea Bisericii Sf Nicolae, veritabil bastion ortodox românesc pe coasta Pacificului.





Dorina Cornelia Aldea    6/13/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian