Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Muntele Athos
Tradiția athonită spune că zona cunoscută acum sub numele de Colciu (Kaletzi) a fost cândva un schit, întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, în apropierea Mănăstirii Vatopedi, pe coasta de est a Peninsulei Athos.
Aici, în jurul bisericii centrale și a turnului de apărare, s-au construit până la zece chilii. Printre acestea se află și Chilia românească a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, situată la câteva sute de metri de turn, la o altitudine de aproape 200 de metri și la 15-20 de minute de malul mării.
Conform unei tradiții vechi, locul a fost ales printr-o minune săvârșită de Sfântul Gheorghe, cunoscută ca Minunea cu turcul. Un nobil turc, navigând cu corabia în apropierea coastei estice a Athosului, a fost surprins de o furtună puternică. În apropierea malului mării, între Colciu și Mănăstirea Pantocrator, se găsește un loc cunoscut de pescari sub numele de Pirgaki, unde valurile au săpat un mic golf între stâncile imense. Într-o noapte, corabia cu vele a turcului a ajuns aici, iar vântul sufla cu putere dinspre larg. Nobilul turc, temându-se că va naufragia pe stânci, și-a pierdut orice speranță de scăpare. Cu toate acestea, în disperare, și-a adus aminte de un sfânt al creștinilor și a cerut ajutorul, strigând: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, ajută-mă să scap de această primejdie!".
În mod miraculos, Sfântul i-a oferit ajutorul. Dimineața, când a văzut lumina zilei și pericolul în care fusese, turcul a hotărât să ridice un proschinitar în onoarea Sfântului Gheorghe, salvatorul său, chiar în locul unde se află acum biserica chiliei.
Mai târziu, călugării au ridicat un paraclis închinat sfântului, iar în jurul acestuia s-a dezvoltat prima comunitate monahală. Biserica actuală conține o placă de marmură din secolul al XVII-lea care amintește de ctitorii Galaction și Ambrozie.
În jurul anului 1880, un monah de la o chilie vecină a venit și a refăcut parțial Chilia Sfântul Gheorghe, datorită condițiilor mai bune de viață și disponibilității de apă. După el, au venit și alți monahi români, contribuind la înflorirea chiliei.
Mai târziu, chilia a devenit loc de pelerinaj pentru toți cei dornici să primească un cuvânt de folos de la părintele Dionisie Ignat ( 11 mai 2004), ajuns unul dintre cei mai experimentați părinți athoniți din acea vreme.
Trinitas
|
Trinitas 4/23/2024 |
Contact: |
|