Femeie, fii binecuvântată, întru bucuria existentei noastre !
Predestinat sau nu, ziua de 8 Martie cade la începutul primăverii, când natura renaste la viată, când firul de iarbă îsi îndreaptă privirea spre Univers, iar ghiocelul se dezbară de pojghita de nea, îmbrătisând Soarele, astrul care ne dă nouă caldură si lumină. E o similitudine între Primavară si Femeie. Primavara ne dă tuturor sperante, Primavara e începutul naturii asa cum Femeia e bucuria vietii noastre, e farmecul sensului si motivatiei de a trăi. Femeia e fiinta, e fenomenul continuitătii noastre pe acest pământ.
Ce poate fi mai frumos decât un câmp înzăpezit, primavara, tusat cu fire de iarbă si ghiocei, mai frumos decât o femeie cu pântecul plin, mustind de viată ? Ce poate fi mai frumos decât corola de culori a magnoliilor din primavară si o mamă cu copilasu-i la sân, fericită că i-a văzut primul zambet ? Femeia e “cea mai frumoasă jumătate a lumii”, cum frumos spunea un mare gânditor francez. Cine nu iubeste si nu respectă Femeia, nu întelege nimic din viata asta pământeană care ni s-a dat.
Primele întâlniri în plan international ale femeilor au avut loc pe 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca, Suedia, totalizând peste un milion de femei. Motivul pentru care Germania a ales această dată a fost faptul că, în 1848, regele Prusiei a promis atunci votul pentru femei. Ziua de 8 MARTIE a devenit, în urma unei hotărâri a Adunării Generale a ONU, “Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internatională”, celebrând lupta femeii moderne pentru emancipare si drepturi egale, pe toate planurile sociale si politice. De la rusoaicele care au iesit în grevă în 1917 cerând “pâine si pace”, la femeile oprimate la mina din “Northern County”, conduse pe marele ecran de frumoasa Charlize Theron, lupta reprezentantelor “sexului frumos” n-a trecut neobservată, ajungând, deseori, chiar să sperie... Ziua de 8 Martie nu e o zi militantă, aducând în străzi milioane de manifestante care să scandeze „puterea femeilor”, ci o sărbătoare de primăvară, prospetime, celebrând gingăsia, feminitatea, farmecul, sensibilitatea, speranta, optimismul, perseverenta, grija si maternitatea. Este ziua în care FEMEIA este omagiată.
Omagiul pe care-l adresăm, la rândul nostru – si care ne onorează – este pe deplin cuvenit femeilor-simbol, femeilor-model, dar si femeilor obisnuite care, asa cum se exprimă un autor necunoscut într-un veritabil “inventar” de fapte si simtăminte feminine:
“Au puteri care îi uimesc pe bărbati. Indură necazuri si cară greutăti, întretin fericirea, iubirea si bucuria. Zâmbesc când ar vrea să tipe. Cântă când ar vrea să plângă. Plâng când sunt fericite si râd când sunt nervoase. Luptă pentru ideile în care cred. Se revoltă în fata nedreptătii. Nu acceptă un refuz când au convingerea că există o solutie mai bună. Trăiesc în lipsuri pentru ca familia lor să poată avea cele necesare. Merg la doctor cu o prietenă speriată. Iubesc neconditionat. Plâng de fericire când copiii lor excelează si se bucură când prietenii obtin premii. Sunt fericite când află despre o nastere sau o nuntă. Li se frânge inima când le moare un prieten. Suferă când le moare cineva din familie si totusi sunt tari atunci când cred că nu le-a mai rămas putere. Stiu că o îmbrătisare si un sărut pot vindeca o inimă frântă. Femeile există în toate formele, dimensiunile si culorile. Ar conduce masina, ar zbura cu avionul, ar merge pe jos sau ti-ar trimite un e-mail ca să stii cât de mult tin la tine. Inima unei femei este cea care face lumea să se învârtă. Aduc bucurie, sperantă si iubire. Sunt pline de compasiune, au idealuri si îsi sustin moral prietenii si familia. Femeile au lucruri esentiale de spus si totul de oferit”.
Femeie, fii binecuvântată, întru bucuria existentei noastre !
|
Dumitru Puiu Popescu 3/8/2024 |
Contact: |
|