Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Romania si romanii de ieri si de azi

Romanii s-au considerat intotdeauna de acelasi neam, de aceeasi “mama”, indiferent ca si-au spus daci sau geti in vechime, ori ardeleni si moldoveni, in vremurile mai recente. Romani sunt atat cei care traiesc in Romania, cat si cei din diaspora. A fi roman nu tine de locul in care te afli ci inseamna sa fii capabil sa pastrezi si sa arati ce e frumos in Romania.

Atunci cand viata te poarta pe alte meleaguri intelegi mai mult cat de bine era acasa, pe pamantul tau drag pe care ai copilarit, crescut si ai devenit om. Cam asa am patit si eu si nu vreau sa ma plang ,vreau doar sa multumesc pentru ca datorita acelor locuri, acelor oameni sunt astazi aici si ma pot mandri ca sunt romanca. Si uneori nostalgica imi amintesc cu drag si dor de tara mea, de perioada pe care am trait-o si pe care o port cu sfintenie in suflet.

Azi, de ziua ta, Romanie, am decis sa fac un exercitiu de pozitivitate si m-am intors cu gandul la perioada mea preferata din istoria Romaniei, perioada interbelica, o perioada a elegantei, a decentei si a bunului-gust. O lume care nu mai există, dar care, sper eu, poate renaste.

Stiu ca democrația interbelica a avut hibe, ca economia a fost in impas, ca au existat numeroase probleme sociale. Cand ma gandesc insa la acea perioada, descopar un bun-simt, o demnitate si o eleganta (atat vestimentara, cat mai ales comportamentala) care ne lipsesc acum acut. Zilele acelor ani, desi foarte intens blamate, erau zile in care predomina respectul, oamenii erau mult mai zambitori, calzi, calmi si emanau o bunatate fireasca, acum mai regasim aceste lucruri? Valorile și principiile de viata erau foarte bine implementate, se sustinea familia, se incuraja natalitatea, predomina un respect ce astazi este pe cale de disparitie. Copiii se diferentiau la scoală de dascali, astazi nu stii cine este dascalul si care este elevul.

Romania interbelică este perioada in care Nicolae Paulescu descoperea insulina, Victor Babes pred bacteriologie la Universitate, Henri Coanda revolutiona aviatia, Nicolae Iorga publica ”Istoria Romanilor”, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu si Hortensia Papadat Bengescu debutau in proza, Tudor Arghezi, Lucian Blaga si George Bacovia debutau in poezie, iar daca mergeai la Ateneu ii puteai asculta pe George Enescu, Mihail Jora sau Dinu Lipatti. Va dati seama ce rasfat?
Eu fac parte din *generația de aur * si ce-mi amintesc acum cand scriu aceste randuri sunt urmatoarele: nimeni nu a murit de foame in acele vremuri. Nu existau oameni fara casa sau loc de munca, an de an fiecare isi permitea concediul mult asteptat alaturi de familie și copii, astazi cati isi mai permit?

Astazi inchid ochii si-mi revad cu nostalgie copilaria petrecuta in muntii tai, in vaile tale cu multă iarba grasa, cu raurile tale cristaline si multe frumuseti. Taranii tai frumosi purtand frumoasa ie la cositul ierbii, la hora satului, la sarbatorile campenesti, ale recoltei si multe altele pe care doar romanul tau le stie a purta de grija.

In ultima vreme, cu regret constat pierderea sarbatorilor, a traditiilor de altadata, parca prea repede si prea denaturat. Eram mai simpli, mai curati si mai buni. Acum, cum sa simti miracolul sarbatorilor cand Craciunul incepe a fi sarbatorit de la inceput de noiembrie si tine pana in februarie, cand l-am transformat doar in targ, mancare, cumparaturi ?! De altfel, in ultimile decenii multe sarbatori pur romanesti au fost inlocuite cu sarbatorile « imprumutate » din occident.

Draga Romanie, iti scriu aceste randuri in speranta ca in acest mod te vei trezi. Tu vezi ca de cateva decenii esti tot mai parasita de romani care au plecat pe alte meleaguri sa-si dezvaluie mintile stralucitoare altor popoare care au stiut ce sa faca cu ele? Te intrebi, de ce ? Pentru ca traim intr-o lume despiritualizata si nesigura in care domina lucruri precum: ambitie, succes, bunastare, siguranta, concurenta, pozitie sociala, profit, prestigiu. Pentru ca te lasi condusa de cei care nu cauta decat privilegii, de cei care nu te iubesc, nu te respecta si nu te apara. Suntem oameni ce nu-si mai recunosc radacinile, oameni melancolici, tristi si bolnavi in suflet, cam asta e generatia zilelor noastre.

De Ziua Ta, dincolo de traditionalul - La multi ani - eu iti doresc sa ai puterea de a te aseza in mod autentic pe harta marilor state ale lumii. Vreau sa te vad din nou demna, asa cum ai fost odinioara. Iti urez sa ai grija si sa fie mandra de poporul roman, pentru ca el este unicul care a luptat cu toate liftele pagane pentru a pastra graiul, portul si obiceiurile vechi romanesti. Sa ai parte de oameni educati. De oameni verticali. De oameni care prin munca, efortul si comportamentul lor sa te ajute sa te dezvolti, sa nu depinzi de cineva sau de ceva. Sa fi libera si independenta, draga Romanie !
Insa, nu trebuie sa uitam ca a fi roman este si o obligatie! Le suntem obligati tuturor celor care s-au jertfit, tuturor celor care, in momentele critice ale istoriei, s-au ridicat si-au spus hotarat ca „Pe-aici nu se trece!”.

Ca buni romani sa nu uitam niciodată de Dumnezeu, pentru ca numai prin credinta Iui s-a pastrat binele intregei Romanii Mari de azi.

La multi ani, Romania! La multi ani, romani cu suflet frumos!
Dorina Cornelia Aldea - Vancouver





Dorina Cornelia Aldea    11/29/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian