Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Seară literară la Vancouver

Anul 2018 este spre sfârsite dar răsunetul Centenarului Marii Uniri înca nu s-a terminat.
Românii, fie cei din ţară, fie cei trăitori pe alte meleaguri au cinstit Centenarul Marii Uniri de la 1918, ca pe cea mai mare sărbătoare a neamului nostru din acest binecuvântat, an 2018.

Binecuvântat fiindcă Dumnezeu ne-a îngăduit să vedem această zi cu ochii noştri, să o trăim aşa cum au dorit moşii noştri plecaţi atunci să se adune la Alba Iulia, adică liberi şi uniţi.
Tot liberi şi uniţi am fost si noi, un grup de români-canadieni, care am participat la o Seara Literara sub auspiciul “Alice & Friends”, întalnire dedicată Centenarului dar si sărbătorilor de Craciun.

Gruparea”Alice & Friends” este înființata de o româncă inimoasă, care pune pasiune şi suflet în ceea ce face, este complet independenta şi nu este asociata cu nici un fel de instituție, organizație sau fundație.
Am început programul nostru cu intonarea Imnului României urmat de Imnul Canadei, fără să ne spunem că inimile noastre se deschid larg, deoarece notele muzicale au umplut camera cu un sentiment profund de unitate și inima emoționantă a mândriei naționale, în sensul cel mai autentic.

Despre ce am vorbit?
Am vom vorbit despre unire, despre suflet, despre dor, despre singuratatea care urla, cateodata ca lupii, despre sentimetele lovite de la o vreme de înghet, despre amintirile din copilarie. Alice a prezentat evenimentul, aşa cum numai ea ştie sa o faca. Si.... s-a facut liniste. Si s-au aprins doruri de ţară. Si s-au încalzit inimi şi suflete. Si am ascultat povesti de viata. Si am recitat poezii, şi am cântat colinde.

Seara a continuat cu o serie de prezentări interesante, când prietenii mei evocau pagini importante din istoria românească; au adus albume foto cu strămoși dragi care au creat acele pagini ale istoriei, au împărtășit compoziții originale (poezii, cântece și eseuri) special create pentru acest eveniment, un copac genealogic mare și multe povesti de viață care încălzesc inima.

De exemplu, am fost încântați să avem împreună cu noi pe doamna Doina Strimbu, un descedent al episcopului greco-catolic Iuliu Hossu.
Iuliu Hossu a fost preot greco-catolic, episcop al Eparhiei Cluj-Gherla (1885-1970) și o figură istorică foarte cunoscută (biografie), care în anul 1918 a citit la 100 000 de români "Proclamația Alba Iulia" care declară oficial unificarea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu Regatul României, în timpul domniei lui Ferdinand I.
Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești.

După ce au fost epuizate toate prezentarile ne-am ridicat vocile, cântând împreună celebrul cântec românesc, numit "Treceți batalioane române Carpații", care a făcut ca toate inimile să bată mai repede, umplându-le cu recunoștință și apreciere pentru numeroasele sacrificii pe care le-au făcut strămoșii noștri, astfel încât românii sa trăiască astăzi într-o țară pașnică, unită și bucuroasă. Am cântat impreuna colinde, ne-am bucurat ca nişte copii când domnul Teodor Trandafir a adus buhaiul, clopotelul, biciul şi ne-a recitat pluguşorul, chiar cu unele “actualizari”.

Toastul care a urmat a fost unanim: "TRAIASCĂ ROMÂNIA MARE!" - ne-am ridicat vocile și ochelarii pentru a onora acest moment minunat de solidaritate și mândrie națională. În plus, fericirea noastră de grup a fost urmată de un buchet de colinde foarte cunoscute de Crăciun și cu inimi stralucitoare, le-am cântat împreună, fiecare reînduind în mintea noastră momente prețioase din copilărie. Timpul petrecut împreună a fost relaxant și impresionant în toate privințele, fără să ne dăm seama că de fapt am creat amintiri de durată, amintiri frumoase pe care nu se pune praful niciodată.

A fost o zi a bucuriei, o zi de sărbatoare cu trăiri speciale care rămane in noi oricate valuri ne-ar vântura viata, oriunde ne-am afla și orice conditii de viată am avea, care a fost organizata exemplar de Alice. Pentru mine a fost o experiență emoționată și deosebită pentru că am avut ocazia sa-mi exprima principiile, credința și iubirea de țară, alături de oameni sinceri frumoși și plini de dăruire.
Asemenea eveniment a dovedit cu prisosinţa că nici timpul, nici oceanul nu sunt stavilă gândurilor și nimeni nu ne desprinde de frumusețile și valorile țări noastre de care suntem legați prin radăcini ancestrale.

Ce îi doresc eu țări mele la sfârșit de an Centenar? Ca orice român care a crescut şi s-a format acolo, îmi doresc o România frumoasă şi prosperă cu oameni frumoşi la suflet şi minte, harnici şi demni.
Îmi doresc ca anul ce vine sa ne aducă şi nouă, şi ţării noastre atât de greu încercate binele după care tânjim. Când primele colinde vor răsuna, cand se vor ivi primele raze ale noului an să ne unim dorinţele şi gândurile într-o singură rugăciune: „Doamne, dăruieşte-ne un an de lumină, aşază-ne împlinirea sub paza Ta!”.
Să trecem cu încredere pragul dintre ani, să nu ne doboare bolile, sărăcia şi disperarea şi, pe cât posibil, să prosperăm.

Va doresc tuturor românilor sărbatori fericite, binecuvântate şi paşnice!


Nota Observator;
o poza de la acest frumos eveniment cultural din Vancouver, gasiti pe site-ul Observatorul la rubrica - evenimente culturale






Dorina Cornelia Aldea     12/28/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian