Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dragobetele

„Înc-odată, iar si iară,
a iubi e primăvară.”
Lucian Blaga.

Sărbătorit pe 24 februarie, Dragobetele, Divinitate mitologică, este asimilat cu Eros, zeul iubirii la greci sau Cupidon la romani. Este considerat fiul Dochiei, Baba Dochia fiind identificată cu întoarcerea primăverii, iar Dragobetele este închipuit ca fiind un bărbat frumos, al cărui suflet este cuprins de dragoste.
Zi a îndrăgostitilor, început de primăvară, acesta este Dragobetele!
Sărbătorit de tinerii satelor până la mijlocul secolului al XX-lea la 24 februarie sau la început de martie, Dragobetele datează dinaintea aparitiei crestinismului. În mitologia dacilor, Dragobetele era pețitorul și nașul animalelor, cel ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. Exista credinta că în această zi si păsările ne-migratoare se strângeau în stoluri, ciripeau, se împerecheau si începeau să-si construiască cuiburile. Cu timpul, de la păsări obiceiul a fost preluat și de către oameni, Dragobetele ajungând să fie considerat zeitate ce ocroteste iubirea si poartă noroc îndrăgostitilor. Motivațiile preluării au fost profunde, întrucât păsările erau privite ca mesageri ai zeilor, cuvântul grecesc „pasăre” însemnând chiar „mesaj al cerului”. El este Zeul dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile carpatice, numit „Logodnicul Păsărilor”, dar si „Cap de Primăvară”.
Se povesteste că în jurul focurilor aprinse pe dealurile golașe din jurul satelor, în această zi se adunau fete și băieți care discutau, glumeau si cochetau. Spre prânz, fetele coborau în fugă spre sat; fuga în unele părti era denumit㠄zburătorit”. Fiecare băiat urmărea fata care îi căzuse dragă; dacă o ajungea, urma sărutul în văzul tuturor, sărut ce semnifica logodna ludică, care de multe ori era finalizată cu logodna adevărată. De aici a rămas zicala: „Dragobetele sărută fetele!” Era un semn rău dacă o fată sau un băiat nu întâlneau la Dragobete fata sau băiatul care să-i placă, era semn că tot anul nu putea fi iubit.
Credinta populară româneasă mai spune că cei care participau la această sărbătoare erau feriti de boli tot anul.
Astăzi, sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferențiază de blajinătatea Sfântului Valentin din tradiția catolică, fiind un bărbat frumos, arătos, cu un temperamentul năvalnic.
Simtim de pe acum, în preajma acestei zile, un început în toate! Pământul se trezeste la viată, natura renaste. Soarele revarsă de pe acum o căldură mângâietoare, vântul suflă din plămânii săi aer mai cald, sângele îsi schimbă culoarea, inima - pulsatiile, o mireasmă dulce se-mprăstie pe cărări, chipul blând al primăverii ne zâmbeste, mâinile ei ne mângâie… Seva pomilor musteste, dragostea începe să domine pământul. Zilele devin mai lungi si mai blânde, natura începe să-si arate farmecul. În curând se va îmbrăca în hainele-i frumoase, va da coltul ierbii, copacii vor fi ninsi de flori albe.
Miros de început, miros curat, proaspăt, miros de ghiocei, mirosul dragostei…
Copacii sărută statornic văzduhul./ Aripi de gând sărută nevăzutul./ Foame de săruturi, foame de-mbrățișări.../ Păsările, inoculate cu virusul dragostei,/ se caută fâlfâind din aripi,/ dansând printre crengile copacilor./ Iubirea mea respiră/ prin vers și rugăciune.


Vavila Popovici – Raleigh, North Carolina

Vavila Popovici    2/19/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian