Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prietenia … de tara

Dincolo de iubirea de tara, atat de emotionala si emotionanta, prietenia de tara are si ea valentele ei. Pentru romanii din diaspora de pe orice continent, prietenia de tara devine la fel de nobila si de necesara precum iubirea de tara in genere. Nobila, pentru ca un prieten devotat, onorabil si statornic, nu-si uita vechii tovarasi (“prieteni noi sa-ti faci, dar de cei batrani sa nu te lasi”); necesara, pentru ca tara are nevoie de prietenia noastra, poate mai mult ca niciodata (“prietenul la nevoie se cunoaste”).
Ca sa fii prieten cu tara ta trebuie in primul rand sa inveti a proteja si promova limba ei, limba stramoseasca. Daca esti prieten cu tara ta transmiti copiilor tai aceasta limba rara, vorbita numai de o mana de 25 de milioane de suflete.
Daca esti prieten cu tara ta, iti inveti copiii sa-ti raspunda in limba romana si nu intr-o limba hibrida, falsa. Hibridizarea limbii arata ca nu i-ai invatat cum trebuie limba pe care ai mostenit-o. Daca esti prieten cu tara ta nu imprumuti fara discernamant cuvinte din alte limbi. Acolo unde gasesti corespondent, folosesti originalul.
Daca esti prieten cu tara ta spui “bine” si nu “ok”, spui “da” si nu “ia” (sau ieea).
Daca esti prieten cu tara ta nu schimonosesti cuvintele cu accente nepotrivite care uratesc limba si-o fac de nerecunoscut...

Ca sa fii prieten cu tara ta trebuie mai apoi sa inveti a-i proteja si promova cultura.
Citeste copiilor tai, macar din cand in cand, din basmele romanilor. Indeamna-i sa viseze la tinerete fara batranete, sa creasca alaturi de Fat-Frumos, Ileana Cosanzeana si Praslea cel Voinic, si sa-si imagineze pasarea maiastra si balaurul cu sapte capete. Nu e oare pacat sa retezam aceste povesti purtate pe varful limbii timp de secole de antecesori – care transcend timpul si timpurile – dintr-o singura lovitura, ignoranta si vinovata? Daca esti prieten cu tara ta ii porti in suflet pe Eminescu si pe Creanga – doi prieteni buni la vremea lor – si le citesti poeziile si amintirile; macar din cand in cand.

Daca esti prieten cu tara ta, la ceas de seara le soptesti duios copiilor tai din Somnoroase Pasarele sau Sara pe Deal; pe cei mai mari ii ajuti sa patrunda in lumea uluitoare a Scrisorilor sau a Luceafarului eminescian. Le povestesti de Nica si de ispravile copilariei lui, descrise atat de sensibil de Creanga. Fara urma de regret, poti parcurge, macar din cand in cand, operele unui L. Blaga, N. Stanescu, V. Rebreanu, M. Sadoveanu sau M. Preda. Daca esti prieten cu tara ta nu uiti de muzica noastra populara, atat de originala. Asculti, macar din cand in cand, o doina, o balada, un cantec de voie buna. Daca esti prieten cu tara ta, introduci in repertoriul muzical pe care-l asculti opere de G. Enescu sau C. Porumbescu; lasi casa sa se umple de rapsodii si balade… Daca esti prieten cu tara ta, nu-l lasi pe Brancusi uitat intr-un cotlon al mintii si al sufletului. Dimpotriva, arunci cu ochiul, macar din cand in cand, la operele maestrului; ii initiezi si pe copiii tai in tainele Coloanei Infinitului, a Portii Sarutului, sau a Mesei Tacerii.

Ca sa fii prieten cu tara ta mai trebuie si sa nu-i uiti istoria. Trebuie sa intelegem ca noi suntem doar un capat al ei: capatul prezentului. Si ca pana la acest capat, ca noi sa fim aici-acum, generatii intregi de bunici si stra-strabunici au infruntat vicisitudinea vremurilor cu demnitate si curaj. Iar lucrul acesta obliga precum nobletea.

Daca esti prieten cu tara ta, iti amintesti, macar din cand in cand, de originea daco-romana, de vitejia lui Decebal si-a lui Traian, de Sarmizegetusa Regia. Daca esti prieten cu tara ta, iti amintesti, macar din cand in cand, de Mircea si de batalia de la Rovine, de Stefan si de batalia de la Vaslui, de Mihai si de Cuza. Daca esti prieten cu tara ta lupta de la Marasti, Marasesti si Oituz nu-ti e straina. Daca esti prieten cu tara ta, de 1 decembrie inchini o cupa de sampanie in cinstea celor – nimeni altii decat stra-strabunicii nostri – ce au infaptuit Marea Unire de la 1918. Daca esti prieten cu tara ta, imnul national nu reprezinta doar un cantec premergator meciurilor nationalei de fotbal, ci un simbol al tuturor prietenilor tai – vii si morti – care vorbesc aceeasi limba. Daca esti prieten cu tara ta, un tricolor, macar cat o batistuta, trebuie sa ai prin casa.
Daca esti prieten cu tara nu uiti sa-i inveti si pe copiii tai, macar din cand in cand, putina istorie a neamului.
Daca esti prieten cu tara ta nu-ti sfidezi comunitatea ci participi, macar din cand in cand, la viata ei. Nu de alta dar “un prieten in satul tau valoreaza mai mult decat saisprezece frati influenti la curte” (proverb romanesc).

In ultima instanta, ca sa fii prieten cu tara ta trebuie sa respecti si sa intelegi toate celelalte tari, oricat de diferite ti-ar parea. Prietenia de tara n-are nimic in comun cu egotismul, cu ura, cu sentimentele – adesea false – de superioritate, sau cu fanatismul. Daca esti prieten cu tara ta, stii prea bine sa-i respecti pe prietenii altor tari, pentru ca intelegi prea bine ca prietenia de tara e universala. Nu le cauti nod in papura sau cusururi pentru ca “cine cauta prieteni fara cusururi, fara prieteni ramane”. Daca esti prieten cu tara ta stii sa traiesti printre altii, si sa-ti castigi respectul prin munca ta, pentru ca munca este bratara de aur.
Asta daca esti prieten cu tara ta…

Cristian Medelean / Toronto

Cristian Medelean     2/6/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian