Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Note personale : Si nu numai !



In noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază
Voi credeti în scrisul vostru, noi nu credem in nimic!
Eminescu

Suntem din nou în august. A cîta oară? Unii mai norocosi doar a douăzecea oară. Altii....
Luna asta e aproape cea mai frumoasă din tot anul. Doar luna mai ar mai putea-o depăsi. Si poate iunie si septembrie. Dar nu si alta.
E vremea pepenilor si a scaldei. Lumea e în concediu si copiii în vacantă, asa că lucrurile n-ar trebui luate prea în serios.

Si totusi unii, ca mine de exemplu, nu se lasă pînă nu găsesc nodul în papură. Of-ul meu de acum e că limba noastră cea de toate zilele se depreciază văzînd cu ochii sau mai exact: auzind cu urechile. Motivul principal e fără doar si poate viteza cu care societatea se schimbă în plan material si implicit în planul spiritual.
Limba engleză a americanilor, cei care conduc lumea ametitor de repede de aproape un secol, s-a adaptat vitezei de desfăsurare a evenimentelor, adică si-a pierdut importanta în plan social si cultural, ca să rămînă doar un suport cît mai eficient al schimbului de informatii.
Americanii au inventat celebrul OK, mai international chiar si decît aprobatul din cap. Se spune că cele două litere ar veni de la abrevierea lui “oll korrect ( o ortografiere gresita din limbajul familiar de acum doua secole). Si în cîte alte feluri n-au “sărăcit” americanii limba lui Shakespeare ?
Pe itinerariul ăsta al importantei informatiei în detrimentul total al frumusetei vorbei, s-a ajuns la desconsiderarea, nu doar a limbajului, ci a majoritătii celorlalte manifestări culturale ale societătii.

As îndrăzni să spun ca povestea a început cu secole in urmă, cînd lumea spirituală a primit strasnica lovitură dată de Darwin cu Evolutia Speciilor.
De atunci cred ca stiinta a devenit mai spectaculoasă decît arta. Ochii tuturor s-au îndreptat asupra noii regine: stiinta.
Secolul 19 a fost secolul inventiilor. Arta a intrat în suferintă. Expresionismul, suprarealismul, modernismul, toate au fost expresii ale unei revolte împotriva realismului, a ratiunii, care primea toti laurii.
Au fost căutări ale unor experiente noi, stiluri noi, tărîmuri noi, a unor lumi ce trebuiau descoperite prin experientele mentale. Asta a avut un efect contrar celui dorit: marele public a pierdut contactul cu actul de creatie, cu plăcerea de a admira ceva ce îi era la îndemînă să admire. A renuntat să mai iubească vorba. S-a lăsat fascinat doar de spectacolul tehnicii. Dar n-as vrea să mă avînt prea tare pe un teren atît de alunecos.

Stiinta a învins arta si si-a trimis trupele în ocupatie. Asa a aparut televizorul si apoi toată pleiada de jucării electronice care au pus stăpînire pe plăcerile si pe mintea noastră. Ingerăm minut de minut informatii mai mult rele decît bune si ne distrăm în cel mai lamentabil mod.
Scoala adevărată, învătătura temeinică, experienta proprie, arta în întelesul ei multisecular, sunt acum repere aproape desuete. Asadar nu e de mirare că cei ce se reped să ne dea informatii pe calea undelor sunt de cele mai multe ori foarte departe de calitatea ce ar pretinde-o o asemenea importantă datorie.

Vorbitul în public, spunea nu de mult Gabriel Liiceanu, nu este în natura fiintei noastre si de aceea ni se cere un efort si un discernămînt deosebit pentru a îndrăzni să facem pasul ăsta.
Din păcate bunul-simt e o floare din ce în ce mai rară, iar locul părăsit de el s-a umplut de bălăriile societătii de consum, needucată, dar guresă.
In discursul public al sezonului cel mai indragit refren este: “si nu numai”, asezat năucitor în coada frazei. A oricărei fraze, a aproape oricărui vorbitor, de la functionarul comunal pînă la cel de la Primaria Capitalei sau de la Parlament. Pentru că în gălăgia natională, maimutăreala e tehnica cea mai folositoare. Desigur că nici substata celor spuse si nici gramatica căreia i se supune nu sunt mai putin jalnice. Si discursul nu se poate încheia fără ca oratorul să nu arunce măcar de cîteva ori expresia: “dacă vreti”, ca să marcheze eleganta de care e capabil. Era să-i uit pe cei care, desi au absolvit liceul la Pascani sau la Motătei Gară, nu-si pot spune of-ul dacă nu se ajută de engleză, care fie vorba între ei, e mult mai expresivă.

Si necazul se înăspreste cînd noi, milioanele de tele- si radio-ascultători ne întrecem în a-i întrece. Dacă ai nenorocul să fi în preajma unui grup de tineri “încălziti”, n-o sa-ti crezi urechilor. Nu e vorba doar de teribilismul lor, de eventualele înjurături, care ar putea fi acceptate cumva pentru asemenea vîrstă fierbinte, ci de vocabularul si stereotipiile cu care le place să-si bucure urechile. Asta este o probă a lipsei de interes sau a incapacitătii lor de a detecta frumosul, normalul. Ei si? Singurul lucru important e să fi “cool”.
Sunt convins, din cîte reusesc să înteleg, că situatia nu e mai brează nici pe alte meleaguri . Diferenta ar fi că cei care vorbesc engleza zi de zi, bine sau mai putin bine, nu o mai împănează si cu românisme sau ungurisme. Poate doar cu cîteva chinezisme. Altfel o stîlcesc si doar atit.
Am neplăcuta convingere că viitorul nu va aduce nimic bun în subiectul acesta.
Amestecul actual de populatii, pe care doar Turnul Babel l-a mai făptuit, face ca engleza să penetreze toate celelalte limbi si să se pervertească ea însusi sub influenta lor într-o limbă a tuturor si a nimănui.
“Dacă vreti”!

Vorel Neacsu / Toronto









Vorel Neacsu    8/15/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian