Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


DE ZIUA CANADEI

Suntem, Românii din Canada, ajunsi aici în diverse perioade politice ale României si din diverse motive. Desigur, cine s-a hotĺrât sĺ-si pĺrĺseascĺ locul natal, a fĺcut-o doar dacĺ s-a simtit fie frustat, fie gonit de propria lui tarĺ. Dar nimeni pe lume nu poate neglija si nici nega tara lui de originĺ ca fĺcând parte din trupul si sufletul sĺu. Si, desi decizia de a pĺrĺsi România am luat-o împinsi de motive fie personale, fie politice, fie economice, fiecare dintre noi avem impresia cĺ o fortĺ exterioarĺ ne-a orientat pe drumul acesta al pribegiei si cĺ noi n-am fĺcut decât sĺ urmĺrim docili directia propusĺ.
Câti însĺ dintre noi, o datĺ prinsi de vârtejul vietii de pe pĺmântul cel nou, nu au gĺsit si aici frustrĺri si greutĺti? Câti nu-si fĺcuserĺ în România o imagine a Canadei pe care vrând s-o suprapunĺ peste cea realĺ de aici s-au ciocnit de o realitate diferitĺ de cea închipuitĺ? De ziua Canadei însĺ ar trebui, cred eu, sĺ ne plecĺm cu multumiri în fata acestei tĺri primitoare în care fiecare si-a gĺsit dupĺ un timp de cĺutare si efort un coltisor al sĺu pe care putini ar fi dispusi sĺ-l mai pĺrĺseascĺ.
Canada, atunci când am hotĺrât sĺ mĺ stabilesc în ea, era asociatĺ în imaginatia mea cu culoarea albĺ. Sĺ fi fost culoarea zĺpezii? Sau a luminii nordice? Cine poate sti? Cererea de pasaport din România am fĺcut-o pentru a veni la fratele meu, atunci la Montreal, si pentru ca cei doi veri, bĺitul fratelui si bĺiatul meu, sĺ fie împreunĺ. Am primit pasaportul în intervalul record de sase luni, ceea ce a fĺcut ca data plecĺrii sĺ fie stabilitĺ în luna Ianuarie (a anului 1982). Datoritĺ asociatiei Canadei cu albul, am luat pentru toti trei paltoane (cojoace) albe, cu care eram îmbrĺcati la aeroport.
Fiul meu, care avea patru ani, era în acea dimineatĺ pus pe cântat. Mĺ strĺduisem de multe ori fĺrĺ succes sĺ-l fac sĺ cânte, iar acum asa, deodatĺ, fĺrĺ sĺ-l roage nimeni, si-a dat drumul. Si nu oricum, ci muzical foarte corect! Asta mi-a mai alungat putin starea mea de fricĺ de avion. Nu-i vorbĺ cĺ nici mai târziu, încercând sĺ-l fac sĺ iubeascĺ pianul prin lectii timp de trei ani, n-am reusit altceva decât sĺ-l îndrept spre o claviaturĺ, dar de cu totul alt ordin: cea a computerului! Îi explicasem atunci, ca sĺ nu-i parĺ rĺu de jucĺriile lĺsate, cĺ mergem la unchiul lui, un tip nu doar foarte simpatic, dar si un neîntrecut maestru în materie de strâmbĺturi.
Prima oprire, la Viena, a fost nesemnificativĺ. Ne-au impresionat în aeroport doar vitrinele strĺlucitoare în care se reflecta albul hainelor noastre. A doua oprire, la New York, unde trebuia sĺ schimbĺm aeropoartele, a fost acompaniatĺ de un moment emotionant. Aveam cu noi ca bagaje niste saci mari confectionati în România de domnul Sacotĺ, nume parcĺ predestinat. Se putea ghici usor cĺ suntem emigranti dupĺ paloarea fetelor noastre si dupĺ forma sacilor. La statia de taxi pentru a ne duce la celĺlalt aeroport, un domn ne-a întrebat într-o englezĺ de emigrant: “Ati venit ca sĺ trĺiti în Statele Unite?” “Am aterizat acuma, dar suntem în drum spre Canada”, i-am rĺspuns. Ne-a mĺrturisit cĺ si el era venit din Europa de Est de câtiva ani si cĺ din când în când vine la aeroport sĺ vadĺ noii veniti. Ne-a întins o bancnotĺ de $100 US, spunând: “Luati-o, o sĺ vĺ prindĺ bine, o puteti pĺstra sau mi-o puteti înnapoia când vreti.” Am refuzat în ciuda insistentelor lui sincere, dar gestul ne-a rĺmas adânc întipĺrit în memorie.
Avionul spre Montreal l-am luat seara târziu, bĺiatul dormea în brate la mine. De unde pânĺ la New York zburasem cu Tarom-ul, acum fĺceam cunostiintĺ cu Air Canada. La îmbarcare am fost ajutati sĺ ducem copilul si ni s-a dat pentru el un mic puzzle reprezentând un avion Air Canada, puzzle pe care îl avem si astĺzi. În timpul zborului ni s-au servit niste sandviciuri triunghiulare fĺcute în mai multe straturi din miez de pâine pufoasĺ, iar de bĺut ni s-a dat pepsi (era singurul lucru pe care stiam sĺ-l cerem) cu cuburi de ghiatĺ (hm, ne-am gândit, canadienii consumĺ ghiatĺ în Ianuarie!?). Eu, care îl aveam pe pusti dormind în brate, am primit ajutorul amabil al stewardesei pentru a putea gusta din deliciile servite.
Când am ajuns la Dorval, aeroportul Montrealului, am fost primiti prietenos si vesel de cĺtre cei de la vamĺ, care, vĺzând sacii, s-au gândit cĺ vom avea nevoie de asistentĺ drept care i-au permis fratelui sĺ vinĺ dincoace de barierĺ sĺ ne ajute. Fratele mi-a povestit ulterior cĺ atunci când a fost chemat prin megafon de functionarul de la vamĺ, a vĺzut trei siluete albe (noi) înconjurate de niste saci imensi. Ne-a oferit un stegulet de mĺtase al Canadei pe care l-a luat pustiul care, ametit de somn, când a fost luat în brate si pupat cu foc de unchiul sĺu, primul lucru pe care i l-a spus, cu steguletul ridicat, a fost: “Nene, vrei sĺ-mi arati cum stii tu sĺ te strâmbi?”
Au trecut aproape douĺzeci de ani de atunci, iar noi în fiecare an de ziua Canadei ne îmbrĺcĺm în alb, ca la venire, peste care acum adĺugĺm rosul frunzei de artar si, ancorati cu trup si suflet în realitatea de aici, sĺrbĺtorim împreunĺ cu ceilalti locuitori ai pĺmântului lor de adoptiune diversitatea, lumina si prosperitatea primitoarei Canada.







Veronica Pavel    8/3/2002


Contact:






 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian