Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Canadianul Willard Sterling Boyle , fizician, castigatorul premiului Nobel

Se cunoaste mai mult despre cantaretii de muzica si despre artisti in general decat despre munca de cercetare in Canada. Desi munca de cercetare necesita un mare efort din partea celui care il presteaza si desi ai nevoie de o solida pregatire teoretica pentru aceasta si chiar daca produsul lucrului cercetatorului are beneficii pentru publicul larg cu toate acestea cantecele si arta in general este favorizata in detrimentul stiintei. Prin acest articol incerc sa repun putin in drepturi pe cercetatorii stiintifici.

Willard Sterling Boyle s-a nascut la 19 august 1924. Acest fizician canadian este co-inventatorul circuitului cu semiconductori pentru imagini – sensorul CCD care a avut un impact major in domeniul astronomic.

Principala utilizare a acestor dispozitive o constituie senzorii de imagine folosiți în scannere, aparate foto digitale, în telescoape și în diverse dispozitive de achiziție de imagini cum sunt camerele digitale.

Charged Coupled Device (CCD) este un registru cu deplasare analogica ce permite transportul semnalelor analogice (sarcinilor electrice) prin mai multe etape succesive, sub controlul unui semnal de ceas. Un senzor CCD este format dintr-un tablou de diode fotosensibile care achiziționează datele și un tablou de memorare, care preia datele atunci cand este cuplat la tabloul de diode.

Inventia a revolutionat fotografia spatiului cosmic si a fost folosita in cadrul telescopului Hubble pentru a aduce imagini dinamice inapoi pe pamint.

Principiul fizic al acestui dispozitiv este de a muta sarcina electrica in cadrul unui semiconductor de la dispozitiv in alta parte unde sarcina electrica poate fii manipulata ca de exemplu sa fie transformata in valori digitale. Aceasta se realizeaza prin schimbarea semnalului in etape in cadrul dispozitivului. De multe ori dispozitivul este integrat cu un senzor ca de exemplu cel fotoelectric. Acest dispozitiv este folosit in aplicatii medicale, stiintifice si in general oriunde este necesara o calitate a imaginii superioara. Cateva companii au dezvolatat aceasta idee. Printre ele Farichild Semiconductor, RCA, Sony, Texas Instruments (aceasta din urma imi este foarte cunoscuta dat fiind ca primul calculator primit in dar de la parintii mei a fost creat de aceasta firma).

La 6 octombrie 2009 s-a anuntat ca dl. Boyle este castigatorul premiului Nobel pentru fizica impreuna cu inca un alt fizician George E. Smith, pentru inventia circuitului cu semiconductori pentru imagini CCD sensorul CCD. Cei doi au impartit jumatate de premiu. Cealalta jumatate a fost acordata cercetatorului Charles C. Kao inventatorul fibrei optice.

Cercetatorul W. Boyle s-a nascut in localitatea Amherst din Nova Scotia . Este baiatul unui doctor care s-a mutat in Quebec cand copilul era de numai trei ani. A fost scolit acasa pana la varsta de 14 ani, cand a inceput sa frecventeze Colegiul Canadei de Jos (Lower Canada College) din Montreal ca sa isi completeze educatia. A urmat McGill University, dar a trebuit sa se intrerupa cand in 1943 s-a inscris in marina, Royal Canadian Navy in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A invatat acolo cum sa aterizeze cu avionul Spitfire pe purtatoare de avion. Nu luat parte in razboi deoarece intre timp acesta a luat sfarsit. Si-a luat diploma de Bachelor of Science in 1947, diploma de Master of Science in 1948 si doctoratul (PhD) in 1950 de la McGill Univeristy.
Dupa ce si-a luat doctoratul a petrecut un an de lucru in laboratorul Canada Radiation Lab si doi ani a predat fizica la colegiul Royal Military College of Canada. In 1953 s-a angajat la Bell Labs unde a inventat primul laser cu rubiniu impreuna cu Don Nelson in 1962 si a fost numit pe primul patent pentru laserul cu injectie semiconductor.

A devenit director la Space Science si Exploratory Studies la Bell Labs, o divizie a Bellcomm in 1962. A luat parte la programul Apollo pentru spatiu si a ajutat la selectarea locurilor de aterizare pe luna. Revine la Bell Labs in 1964 si dezvolta circuitele integrate.

In 1969 Boyle si George E. Smith inventeaza circuitului cu semiconductori pentru imagini – sensorul CCD (charge-coupled device(CCD)), pentru care obtin medalia Franklin Institute Stuart Ballantine in 1973, premiul IEEE Morris N Liebmann Memorial in 1974, premiul Charles Stark Draper in 2006 si Premiul Nobel petru fizica in 2009.

Boyle a fost director executiv la Bell Labs din 1975 pana la pensie in 1979. S-a stabilit in Wallace, Nova Scotia si a ajutat sa se infiinteze aici o galerie de arta impreuna cu sotia sa Betty care este artist gradinar.
Din 2009 ei traiesc in Halifax.


Dana Mateescu    12/16/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian