Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tableta pentru prieteni : " Memento Mori "

Omul in genere este marcat de doua mari evenimente in viatza lui: acela cand a intrat in viatza-cand s-a nascut- si faptul inevitabil al iesirii in viata -momentul mortii.
Latinii tineau sa aminteasca tuturor aceasta prin "memento mori"-nu uita ca ai sa mori!
Si aveau dreptate sa gandeasca astfel pentru ca devine important, pentru om, nu numai faptul ca este muritor-viata este deci finita- dar si eventual cum sa iasa din acesta viatza care are o limita, pe care el nu o cunoaste si care de multe ori il poate surprinde prin modul cind si cum survine.
In spiritul omului, evenimentul mortii este intovarasit de suferintza si chin-boala prelungita, durere, lipsa de aer, etc. In plus, el poate sa necesite asistentza prelungita din cauza ca nu mai este capabil sa se ajute singur si prin acesta sa constitue un obiect de preocupare permanenta pentru cei din jur de unde sentimentul de vina pe care il desvolta. De aici ramine numai un pas pina de depresiune nervoasa si lipsa dorintei de a mai trai.....mai ales daca e vorba sa traisca conectat cu vreo masina care sa-l mentina in viata in mod mecanic.
Cred ca mai mult de 95% din oameni ar refuza astfel de viatza.De ce? Pentru ca omul s-a nascut liber cum preconizase Rousseau-desi in realitate intra in viata cu tot balastul genetic impreuna cu trasaturi etnice care i s-au transmis in urma fecundarii- si ca fiintza libera a desvoltat capacitatea de a alege . Pe baza acestei capacitati isi conduce viatza si ca atare are dreptul sa aleaga si modul in care vrea sa paraseasca lumea lui. Asa cum in timpul vietii isi alege cariera, nevasta , sa aiba sau nu o familie-copii-,casa etc fara ca societatea sau statul sa se amestece in viatza lui particulara -"the state have no bussiness in the bedroom of the nation" -J.E.Trudeau.
Tot asa el are dreptul sa aleaga modul de a sfirsi propria lui viatza indiferent de parerea societatii, a religiei , a doctorilor care au jurat lui Hypocrates sa mentina cu orice pretz viatza omului.,etc.
E adevarat ca religia judeo-crestina are conceptia ca toti oamenii sunt copii iubiti a lui D-zeu si prin aceasta ii apartin numai lui, dar intrebarea este cata valoare are aceast punct de vedere in ochii omului care isi vede moartea in fatza si care toata viatza lui -si-a apartinut, in sensul ca si bucuriile si durerile sau infringerile tot el le-a suportat.
A avut deci raspunderea asupra lui insusi; ori acest om are si dreptul sa aleaga cum isi sfarseste viatza pe acest pamant.
Se mai zice ca "D-zeu iti da dar nu-ti indeasa in traista"; pentruca Cel de sus i-a lasat omului libertatrea sa-si puna el insusi in traista ce vrea din cele date este dovada ca omul are libertate in aceasta privinta sa-si aleaga drumul cel mai potrivit libertati lui de algere fara amestecul nimanui.
Parerile statului, societatii , religiei, credintelor diverse, privind moartea lui nu sunt binevenite in jurul patului pe care se stinge un om!
Singura parere care impune respect este aceea a celui care moare.


Dr. Dinu Dimitriu    12/7/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian