Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Basarabia in pragul dezintegrarii

Basarabia in pragul dezintegrarii

Astazi cand Mitropolia Basarabiei a fost repusa in drepturi prin aportul intregii natiuni romane, cand politica sovina, antiromaneasca si antidemocratica a Partidului Comunist de guvernamant din Basarabia a suferit un recul temporar in fata atitudinii ferme a unor forte nationale si democrate din interior sustinute de comunitatea romaneasca mondiala, si in fata reactiei organizatiilor internationale, dorim sa omagiem pe principalii autori ai acestei victorii.
Apreciem extraordinara tenacitate si daruire a lui Vlad Cubreacov care s-a dedicat total luptei pentru recunoaterea si legalizarea Mitropoliei de drept a Basarabiei.
Apreciem lupta eroica si dragostea de care au dat dovada tinerii Basarabiei pentru apararea fiintei si identitatii lor romanesti si le multumim pentru acest gest de daruire fata de viitorul natiunii noastre.
Apreciem darzenia si determinarea celor care in jurul lui Iurie Rosca au infruntat luni de zile pe dusmanii declarati ai romanismului si au castigat batalia din primavara pentru salvarea limbii si istoriei neamului.
Fata de toti acestia ne exprimam recunostinta si consideram ca merita admiratia intregii natiuni.

Totusi, Consiliul Mondial Roman care in permanenta a sustinut cauza romanismului basarabean si a sensibilizat opinia publica mondiala asupra politicii de discriminare si deznationalizare dusa impotriva populatiei romanesti din Basarabia, constata ca desi suntem martorii unei victorii, in acest moment soarta Basarabiei este deosebit de critica, in primul rand din cauza fortelor politice care mentin societatea dezbinata si indiferenta.

Partidele de opozitie parlamentare sau neparlamentare se lupta intre ele pana la anihilare pentru o imagine stearsa in fata electoratului sacrificand interesul natiunii in loc sa faca front comun in fata primejdiei deznationalizarii promovata de Partidul Comunist din Moldova; nu sunt capabile sa gaseasca impreuna solutii la problemele care pun in pericol insasi viitorul natiunii si care ameninta cu dezintegrarea statului; trateaza cu aroganta si dispret refuzand sa discute si sa preia initiativele societatii civice din tara sau de peste hotare.
Acest lucru induce o stare de dezinteres si, cu exceptia tineretului si a catorva segmente de orientare cu adevarat nationala, marea majoritate a populatiei basarabene reactioneaza slab sau de loc in fata asaltului dur al fortelor antiromanesti si antidemocratice.
Fata de aceasta situatie, se poate constata ca si aportul organizatiilor civice in cadrul procesului de renasterea nationala a basarabenilor se dovedeste aproape inutil, izbindu-se de acelasi zid de indiferenta al politicienilor.

Ca militant activ al cauzei Basarabiei si basarbenilor in lume si ca promotor al unei integrari totale a acestora in cadrul societatii romanesti globale, Consiliul Mondial Roman va continua sa faca eforturi pentru refacerea solidaritatii si unitatii natiunii noastre.
Totusi de pe aceasta pozitie dezinteresata ne permitem sa atragem atentia clasei politice de la Chisinau ca are obligatia sa-si modifice radical atitudinea fata de societatea pe care doreste s-o reprezinte, deoarece aceasta societate se afla in pimejdia disparitiei istorice.

Sporul natural negativ in proportie de circa 15.000 de suflete mai putin pe an, aproape un milion de basarabeni muncind ilegal peste granite in cele mai necalificate munci, dezinteresul fata de traditia nationala, disolutia autoritatii centrale, tendintele centrifuge prin separarea teritoriala pe criterii lingvistice, intransigenta de tip tribal in relatiile interetnice sunt factori obiectivi care demonstreaza decadenta unei societati aflata in pragul dezintegrarii. Avand in vedere suprafata mica a teritoriului, numarul redus al populatiei coroborat cu o relativ mare varietate etnica, dezintegrarea aceasta are tendinta sa evolueze in fenomen de avalansa.

Speram ca acest avertisment va fi luat in consideratie si va constitui un serios semnal de alarma si un indemn la reflectie si dialog deschis si productiv intre toate fortele nationale.


Mircea Popescu
Presedintele
Consiliului Mondial Roman


--------------------------------------------------------------------------------


Mircea Popescu - Los Angeles    8/2/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian