Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


La implinirea a 545 de ani de la urcarea pe tron a lui Stefan cel Mare.


FOST-A INTR’ ADEVAR STEFAN - VODA
AL MOLDOVEI ATLET AL CRESTINATATII ?

In acest an, 2002 se împlinesc 545 ani de la urcarea pe tronul Moldovei a voevodului Stefan, cel pe care poporul si istoria l-au numit cel Mare. Ales Domn al Moldovei de catre poporul, boietrii si Mitropolitul Teoctist, care l’au întâmpinat pe Cmpia Direptatii în anul 1457, Stefan cel Mare a avut o domnie lunga si glorioasa, marcata de mari fapte de arme si de cultura.
De aceea ne-am îndreptat catre isvoarele de informatie recente
Astfel, în dictionarul francez « Nouveau petit Larousse » editia 1968, paris, pagina 1324, în partea cu nume proprii, la paragraful Stefan cel Mare , voevodul Moldovei este foarte frumos caracterizat astfel :
Etienne III le Grand ( 1433 – 1504 )
prince de Moldavie ( 1457 – 1504 ).
Il battit les Turcs ŕ Rahova ( 1475 )
et reçu du pape le surnom « d’athlčte du Christ ».

Mare mi-a fost mirarea când vad în editia 1991 si în urmatoarele editii ale aceluiasi dictionar o prezentare diferita a merelui voevod al Moldovei, în care niciun merit militar nu i se atribue, iar calificarea de atlet al crestinatatii data de Papa Six a disparut. M’am gândit ca editia 1991 trebue sa fi fost revizuita de o persoana rauvoitoare pentru noi românii. Care persoana anume este greu de stiut, dar usor de presupus. Dar totusi o îndoiala mi-a patruns în suflet : nu cumva caracterizarea anterioara, în care se vorbea de atlet al crestinismului , fusese o exagerare a istoricilor români, poate o exagerare patriotica a lui Nicolae Iorga, urmata de bunavointa de circumstanta din vechime a redactorilor celebrului dictionar francez ?

De aceea am cautat în lucrarea « Monumenta Romaniae Vaticana » a savantului român prof. Ioan Dumitriu-Snagov, editia 1966, pag. 81 – 85, la partea documentelor emise la Roma în timpul lui Stefan cel Mare. Am gasit în aceasta carte doua scrisori ale Papei Six al IV-lea, referitoare la Stefan cel Mare Voevodul Moldovei. Scrisorile originale în limba latina sunt traduse în limbile româna, italiana si engleza în cele doua editii ale acestei lucrari.

Prima scrisoare emisa la Roma si datata din 9 Aprilie 1476, a fost scrisa si expediata imediat dupa victoruia lui Stefan cel Mare la Rahova împotriva Turcilor. In aceasta scrisoare Papa Six dispune ca fondurile banesti strânse în anul jubiliar sa fie atribuite lui :
« Stefan Voevod pentru întretinerea armatei sale
ridicate contra crudului turc, dusmanul numelui crestin
si fondurile sa nu fie întrebuintate într’alt scop
decât al Sfintei Cruciade »

In apostila documentului, scrisa în original tot în limba latina, se precizeaza ca scrisoarea a urmat sa fie difuzata în copie autentificata catre diferite comunitati catolice europene.

A doua scrisoare, emisa tot la Roma, cu data de 13 Ianuarie 1477, constitue pentru noi românii un document de justificata mândrie nationala, deoarece în termeni fermi se precizeaza ca :

« Precum stiu toate natiunile pamântului, turcii nu înceteaza a unelti împotriva credintei crestine … si mai ales împotriva iubitului fiu Stefan si a stapânirilor sale care se afla în regiunile vecine cu Turcii, pentru ca supunându-le pe acestea oribilelor lor tiranii, sa li se deschida drumul spre tarile celorlalti crestini. Dar desi Stefan, ca un adevarat atlet al al credintei crestine, este dispus sa reziste perfidiei si atacurilor Turcilor însisi, pentru sustinerea unei poveri atât de grele si pentru a o duce la bun sfârsit, propriile lui puteri nu sunt suficiente; sunt necesare multe din averile si ajutoarele crestinilor, care sau sa contribue cu bunurile lor date de Domnezeu, sau sa se alature personal, mergând sa lupte în armata organizata de Stefan însusi. .. Noi din mila lui Dumbezeucel atotpuiternic il vom întari pe Stefan care pe ceilalti crestini îi apara cu puterile sale »

Iata ce se cunostea si ce se scria despre Moldova acum peste 500 de ani. Iata care era renumele tarii noastre ! Ca sa întelegem mai bine importanta acestor scrisori, sa vedem cine a fost Papa Six al IV-lea. Pe numele sau de mirean Francesco della Rovere, papa al Renasterii italiene, el este cel care a construit capela care îi poarta numele, Capela Sixtina a Vaticanului, cea care a foat inobilata de Michelangelo prin splendidele fresce ale plafonului si ale « Judecatii din urma ». Tot Papa Sixt este cel care a dus înainte principiul politic al apararii Europei crestine si a organizat apararea civilizatiei europene în fata invaziei turcesti.

Semnificativ este chiar anul 1475, când prin sintonia faptelor, este anul în care Papa Six organizeaza sala principala a bibliotecii Vaticanului, si în acelas timp este chiar anul în care Stefan Voda al Moldovei bloca ofensiva temutelor armate otomane spre inima Europei prin victoria sa de la Rahova, aparând astfel cultura europeana si dându-i posibilitatea de desvoltare.

Acesta este adevarul asupra istoriei trecutului nostru si aceasta este situatia adevarata în pofida încercarilor unor persoane de rea credinta, care cauta sa falsifice pe toate caile istoria tarii noastre. Adevarul nu poate fi însa ascuns.


FOST-A INTR’ ADEVAR STEFAN - VODA
AL MOLDOVEI ATLET AL CRESTINATATII ?



Prof. Dr. Paul Dancescu - Montreal    8/2/2002


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian