Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dileme : Home alone


Un film cu titlul de mai sus a fost vizionat de mai toata lumea. Dar, spre beneficiul celor care nu l-au vazut, era acolo vorba de un copil istet, prea mic pentru a fi fost lasat acasa singur dar care se lupta ingenios cu doua haimanale care vroiau sa-i prade casa..
Dupa cum stiu, e criminal sa lasi singur acasa un copil de 8-10 ani si legea civilizata pedepseste aspru o astfel de lipsa de grija si de responsabilitate din partea unor parinti ignoranti care pun in primejdie viata copiilor.
Dar legea nu poate patrunde totdeauna in mintile celor care o ignora. Aici e chemat bunul simt si sens cu ajutorul carora trebuie singur sa judeci daca trebuie sa faci un lucru sau nu.

Hai sa inversam acum situatia. Un copil nu trebuie lasat singur acasa, mai cu seama in timpurile de azi cand chibriturile si gazul nu mai sunt pericolul gospodariei. Acum sunt cuptoarele electrice, microwave-ul, masina de spalat si uscat rufe, butoane peste butoane, totul automat si, uneori periculos.
Dar e normal sa lasi acasa singur un parinte, un om batran, cu deficiente optice sau auditive? E un act de crasa delicventa de data asta din partea copiilor deveniti si ei adulti.
Se pot insira pagini intregi despre accidentele oamenilor batrani si neputinciosi lasati sa-si traiasca ultimii ani singuri intre 4 sau chiar mai multi pereti, sa-si procure singuri alimente si sa-si gateasca singuri. E de-ajuns sa cercetam statisticile Statiilor de pompieri sau al Ambulantelor medicale.
Mame sau tati, singuri acasa, uita sa inchida robinetul sau cuptorul,cad, isi rup soldurile, se ridica in picioare cu ajutorul vecinulor si copiii-adulti aud despre asta intr-un tarziu.
Eu locuiesc intr-un apartament complex si vad sumedenii de batrani care odata paseau voiosi, acum imping scaune sau rezematoare pe rotile ori ghidate electric si motaiesc in lobby.
O fi doar incapatanarea lor de a nu schimba solitudinea cu o institutie capabila de a-i mangaia ultimii ani or nepasarea progeniturilor? Si de cand un om de 84 sau peste poate lua hotararea asta?
A fi batran nu inseamna a fi si singur.

Si acum, “the rest of the story”…Am avut de curand prilejul sa discut problema asta in Newmarket cu o reprezentativa a unei instante de asistenta sociala, originara din Romania. Lucreaza in Ontario de peste 20 de ani.
- Crezi ca “ai nostri” sunt mai buni? m-a interpelat dumneaei. Am un dosar plin de cazuri ai unor familii veniti aici din Romania si chiar din alte tari, cazuri care iti ridica parul in cap cand le citesti. Oameni suferinzi, cu baloane de oxygen pentru respiratie langa ei, uneori aprind o tigara din inconstienta, altii cad pe scari sau uita unde au pus painea.
Doi fii, din parinti originari din Iasi, au lasat pe mama lor de 81 ani sa traiasca singura intr-o casa cu 3 dormitoare, pentru ca, spun ei, acum nu e timpul sa vinzi o casa…
De necrezut.
Mi-a mai povestit amfitrioana mea si o anecdota nostima. (Noi suntem buni la asta!)
Tatal se imbolnaveste si fiul, chirurg, fusese desemnat sa performeze o operatie destul de delicata pe corpul tatalui. Pe masa de operatie, batranul isi cheama fiul care isi steriliza mainile si-i sopteste:
“Asculta-ma bine fiule! Fii foarte atent la tot ce trebuie sa faci pentru ca, in caz ca eu mor, mama se va muta cu tine”… Operatia a fost un suces..
Asta vara, un articol intr-un ziar local releva cazul unei mame al carei sot trecuse in lumea dreptilor si care a fost sfatuita de 3 copii-adulti si ei sa stea pe loc. Intr-o noapte pe cand unul dintre ei s-a scandalizat ca mama nu raspunde la telefon, s-a deplasat la ora 3 a.m si a gasit-o dormind pe balcon. Singurul ei vizitator fusese Mos Ene si sarmana femeie dormea pe un scaun afara, intr-o noapte friguroasa.
De unde si zicala potrivit careia parintii pot tine 5 copii dar 5 copii nu pot adaposti o mama singura, dezolata si parasita.
Din nou, de necrezut!

Harry Beer din Thornhil


Harry Beer     4/20/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian