Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mi-e dor de Sorescu si atâta tot !


În multe din gândurile mele, m-am întors la origini, la ceea ce ne tine drepti în bătaia vântoaselor vremii, la răutătile celorlalti amestecate din belsug cu indiferentă, de teama de nu sta în soarele celui cu frica-n sân pentru ziua de mâine.
Poate, când esti printre ai tăi, aceste gânduri nu ti se par atât de adânci în simtire, le ia locul realitatea din jur, dar când acestea te prind departe de locurile binecuvântate de Dumnezeu, te apucă asa un fel de lesuială la ligurică si nu-ti mai găsesti leacul până nu simti din nou tărâna fierbinte sub picior si răpăitul ploii în gemurile copilăriei.
Se fac ”vinovati” de aceste stări prin care trec, doi Mărini ai literaturii române, Marin Preda si Marin Sorescu.
Fiecare ne aduce în suflet lumea satului, acolo unde soarele răsare fără să se mai uite la ceas, cocosul cântă fără să deranjeze vecinul de scară, câinele stă pitit sub lemnele din curte, picotind a grijă de toate acareturile iar pisica toarce a bine după sobă.
Marin Preda este adânc, filozofia tăranului român din Silistea Gumesti a fost pusă în valoare atât de bine încât, după ani si ani, capătă o altă strălucire, un alt parfum, la fel ca zaibărul oltenesc, de ce este mai vechi, d-aia e mai bun. Moromete al său este tot atât de adânc în gândire precum eroii lui Tolstoi si Dostoievschi, asemănare pe care marii critici literari au observat-o si au pus-o la index. Când vreau să gândesc desupra capului, îmi vine în gând Ilie Moromete, iar în ceasurile când mi-e dor de acasă, asta însemnând si tineretea trecută prea repede, imi vine dor de Sorescu si nu-l astâmpăr până nu răsfoiesc o carte de-a lui sau ascult o „bucată” spusă de Tudor Gheorghe, artistul care l-a pus cel mai bine în valoare pe vărul lui Shakespeare din Bulzestii Doljului. El mă duce de mână, ca pe un copil, în mirifica lume a satului meu de pe malul Oltului, Oltetului si al atâtor ape ce curg dinspre copilărie . Sunt sigur că la fel simtim toti, indiferent în ce argou am vorbi limba română. Mă transform într-un abur străveziu, fără umbră si părere, fără lacrimi si durere, lăsat în urma cirezilor de vite coborând din susul dealului pe ulitele întesate cu voiotia copiilor de altădată. Mai aud în gând rotile de cărută brăileancă păcănind agale si îmbătosat prin praful lui iunie, când suflarea satuluis euită spre cer a lacrimă de ploaie.
Lumea lui Sorescu e o lume mare, avem toti loc în ea, indiferent pe ce scară a societătâii ne-am pomenit azvârliti. El ne aduce aminte de seva pământului reavăn din zori, de fumul albicios al cosurilor caselor desupra zăpezilor de altădată, de forfota zilelor de toamnă când se hăulea la păzitul porumbilor proaspăt colectivizati, de putregaiul ars în grădinile primenite în Postul Mare al Pastelui, de focurile din noaptea de Joi Mari si de tufele de lilieci înfloriti fără motiv în primăverile ce dădeau buzna în viata noastră, fără niciun motiv. Si ar mai fi ceva, lumea lui este vie, trăieste si iubeste asa cum numai ea stie să facă, are mersul ei, chiar dacă, uneori, este poticnit în gropile asezate de-a valma între oameni. Mi-e dor de Sorescu si atâta tot!






Marin Trască    2/28/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian