Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Sanatate ca-i mai buna decat toate

Sanatate, sanatate ca-i mai buna decit toate este o veche zicala romineasca ,bine motivata caci in adevar starea de boala invalidizeaza individul ; de unde efortul permanent din antichitate pina astazi ca oamenii sa vegheze pe cit posibil la integritatea lor fizica si mentala recurgind la ajutorul vracilor si in epoca moderna la cei calificati in acest domeniu, medicii.
Rezultatele in acest domeniu sunt deja extrem de pozitive in sensul ca azi oamenii traesc mai mult si mai bine asa cum arata statisticile in lumea vestica.
Evident acesta e un rezultat al efortului comun al guvernelor care au introdus legislatia adequata si a corpului medical care a colaborat din plin; in Canada medicii au fost de acord cu punctul de vedere ca fiecare cetatean al tarii are dreptul la asistenta medicala si deaceea au sprijinit acest program centralizat si comprehensiv privind totalitatea populatiei tarii aceceptind sa fie platiti de 2-3 ori mai putin decit colegii lor din US.
Sustinind acest sistem medicii au investit timp si munca in sistemul de sanatate acceptind sa vada cite 30-40 pacienti pe zi ,sa lucreze intens in serviciile de urgenta medico-chirurgicala ,sa asiste cum au putut mai bine pacientii; totusi acest sistem a dus la un rezultat neintrevazut de initiatorii lui si anume ,la distrugerea relatiei doctor-pacient;pacientul a devenit "un numar" sau "un caz" iar doctorul un 'dispecer" care refera eventual bolnavul unui spital sau specialist si ii inmina eventual o retzeta.Aceasta situatie a dus la cresterea litigatiilor si astfel bonavii sunt nemultumiti iar doctorii -prinsi in menghina stat-pacient- simt ca isi pierd independenta profesionala si incep sa se comporte ca niste functionari lipsiti de raspundere si personalitate. S-a ajuns astfel la o situastie preocupanta.
S-au ridicat intrebari de ce se intimpla acest lucru in acesta disciplina profesionala si mai ales cind este vorba de a se stabili o vina care revine doctorilor;raspunsul nu este usor dar ce este clar este faptul ca in alte discipline ca matematica, fizica, ingineria, se lucreaza cu entitati care sunt bine definite ;in acestea domenii de activitate 2+2 =4 totdeauna; in domeniul medicinii avem de a face cu entitati extrem de complexe si mai ales de mare individualitate; aici 2+2 nu fac totdeauna 4;varietatea genica si acea a expresiei genetice care poate fi modificata de fiecare data cind informatia la nivelul copiei DNA-ului poate fi schimbata printr-o copiere modificata explica complexitatea unor situatii care pot apare prin surprindere si care deci nu pot fi prevazute deocamdata.
Numai cind intr-un viitor care poate nu e chiar asa de indepartat medicina va fi bazata larg pe genetica se spera ca asemena situatii vor putea fi evitate. Pina atunci trebue acceptata complexitatea in care traim cu toate impreciziunile ei.

Dr Dinu Dimitriu / Toronto

Dr Dinu Dimitriu    8/27/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian