Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ce sa mai citim? : “Pauline Gedge, si istoria Egiptului Antic”Pauline Gedge scrie romane a caror actiune se petrece pe vremea faraonilor intr-o lume mitica si fabuloasa . Este extrem de bine documentata si caracterele sau personajele ei sunt inspirate din realitatea istorica.
Genul s-ar numi “historical fiction” sau in cazul ei, fictiune impletita cu istorie si cu un stralucit talent narativ.

Intilnim in romanele ei personaje faimoase cunoscatorului de istorie antica, precum regina Hatsepsut, Ramses al II-lea, Sequenre Tao,si fiul sau Ahmose I-ul, (care a reusit sa alunge Hiksosii in timpul celei de 18-a Dinastii), precum si caractere fictive, concubina faraonului, Thu, din “House of Dreams”(1994), si din “House of Illusions(1996).

P. Gedge traieste in Alberta si s-a nascut in Noua Zeelanda. A venit de copil in Canada, si a fost pasionata inca de atunci de istoria Egiptului Antic.
A publicat primul roman de inspiratie egipteana in 1977, ”Child of the Morning”, care a fost de indata adoptat de editura Macmillan Canada. Romanul este inspirat din viata lui Hatsepsut, singura femeie faron pe care a avut-o Egiptul, si de altfel a fost tradus in limba romana cu titlul:”Hatsepsut, o regina pentru eternitate”.
Am fost placut surprinsa sa-l regasesc in librarile romanesti.
Scriitoarea a publicat 15 romane cred, dintre care 8 sunt de inspiratie egipteana. A vindut pina in present peste 6 milioane de copii si a fost tradusa in 17 limbi. Interesant de mentionat, este faptul ca romanele ei se vind mai bine in Franta, Germania , Spania, si in general in Europa, decit in Canada. Poate gustul si rafinamentul publicului este diferit! “European readers place a premium on historical detail” spune insasi autoarea intr-un interviu.
Multi dintre cititorii ei sunt dedicati egiptofili, care sunt fini cunoscatori, si care au si asteptari pe masura. Asa se explica si necesitatea de a-si documenta contextul istoric, cu mare atentie la detaliu.
Sotul d-nei Gedge, Dl. Bernie Ramanauskas se ocupa de partea de documentare sau de “research” . Asa precum s-a exprimat intr-un interviu , Dumnealui “aduna petalele de rose si i le da lui Pauline care le transforma in parfum”.

Superb!

Pauline Gedge a primit numeroase premii si distinctii, ca de exemplu: Writers Guild of Alberta Best Novel of the Year Award, premiul Jean Boujassy din partea Société des Gens des Lettres in Franta, premiul Aurora, Best Long-Form Work in English pentru romanul “Stargate”, premiu Canadian pentru Science-fiction si Fantezie.

Iata citeva titluri :
Child of the Morning - 1977
The Eagle and the Raven 1978
Stargate - 1982
The Twelfth Transforming - 1984
Scroll of Saqqara - 1990
The Covenant - 1992
House of Dreams - 1994
House of Illusions - 1996
Lords of the Two Lands trilogy (1998–2000):
The Hippopotamus Marsh: Lords of the Two Lands, Volume One - 1998
The Oasis: Lords of the Two Lands, Volume Two - 1999
The Horus Road: Lords of the Two Lands, Volume Three - 2000
The Twice Born - 2007

“The Twice born”, a fost publicata anul trecut de catre Penguin Canada,si pe care vi-o recomand ca cea mai profunda si plina de intelesuri.
Personajul principal este Huy, fiul lu Hapi, care va deveni din simplu fiu de fermieri, unul dintre cei mai de vaza oameni in regatul lui Amunhotep al III-lea. Se crede ca avea capacitati de perceptie extra-senzoriala deosebite, si ca ar fi primul clair-voyant descris in istorie. Legatura lui Huy cu legendara Carte a lui Thoth incearca sa explice calitatile lui de medium, Thoth fiind zeul Intelepciunii, al Scrisului, al Timpului si al Magicului, reprezentat cu cap de pasare ibis. Se crede ca cartile de Tarot, de inspiratie cabalistica si astrologica ar fi “pagini” sau mai précis suluri din Cartea lui Thoth care nu stim sigur ca ar fi existat vreodata…
Tot aici in “The Twice Born” il intilnim si pe Imhotep, considerat primul architect, inginer si medic din istorie, care ar fi trait pe vremea faraonului Djeser, in timpul celei de a Treia Dinastii din Imperiul Vechi, cam 2600 de ani i.Cr. Lui Imhotep i- se atribuie construirea Piramidei in Trepte de la Saqqara, de linga Memphis, si al templului lui Horus de la Edfu.
Imhotep a fost Vizir si Mare Preot al lui Ptah. Mult dupa moartea sa a fost declarat zeu. O mica staueta care il reprezinta sezind, poate fi admirata la Luvru, iar Templul dedicat lui Imhotep se gaseste pe insula Philae de linga Assuan, Egipt.

“The Twelfe Transforming” descrie o poveste care se intimpla in timpul lui Amunhotep al III-lea, sau Faraonul Eretic, care a infiintat cultul lui Aten sau Zeul Soare Ra, si al fiului sau Tuthankamon, a carui mumie celebra nu mai necesita nici o mentiune. Oricum povestea se concentreaza pe Tiye, mama faraonului, si este mentionata si preafrumoasa Nefertiti, sotia lui Amenhotep, al carei bust este expus la muzeul Pergamon din Berlin, Germania.
Personajele din cartile lui Gedge sunt inconjurate de temple, preoti si zeitati mai mult sau mai putin importante. Ne intilnim cu Maat, zeita Dreptatii, a Adevarului,si a Ordinii, care este reprezentata sub forma de femeie decorata cu aripi mari de strut si care poarta o balanta pentru cintarit inima mortului; Maat este mai mult un concept decit o zeitate, si fara ea s-ar reinstaura haosul primordial.
Alte zeitati presente in romane sunt Anubis, zeul cu cap de sacal, marele Horus, zeul-soim, care personifica faraonul in timpul vietii sale de muritor, pina cind se transforma in Osiris, si pleaca in lumea subpaminteana, dupa ce face mai intii o calatoria pe cer in barca lui Ra, impreuna cu Maat si cu Thoth.
Cele 3 anotimpuri ale anului egiptian se schimba in functie de ciclul Nilului, care inunda generos odata cu sosirea noului An, marcat in calendar de aparitia stelei Sirius, din constelatia Cainele lui Orion.
Romanele Paulinei Gedge dau o impresie de bogatie si de voluptate. Este descris cu lux de amanunte peisajul si parca vezi cum apune sau rasare Ra-soarele pe Nil, iti imaginezi Delta cu vegetatia ei luxurianta, si parca simti gustul mancarurilor pe care le descrie. Este o scriitoare “vizuala”, care reuseste sa te transpuna in soarele dogoritor al Egiptului cind vrea , sau sa te faca sa simti racoarea brizei Nilului, alta data. Cu alte cuvinte, te lasi purtat de imaginatie in lumea straveche a Egiptului.
Personajele ei poarta peruci, au bratari de aur si turcoaze, au buzele si mainile vopsite cu henna, se parfumeaza cu uleiuri aromate, maninca multa paine, smochine si beau bere, vineaza rate in delta Nilului, si calatoresc pe imbarcatii plutitoare, in timp ce dansatoare si muzicanti canta harfa si lauta.
Sa nu uitam ca au si amulete, cu proprietati magice si protectoare, mai ales daca purtatorul avea un scarabeu, dedicat lui Ra.
Aproape tot ceea ce se intimpla este legat intr-un fel sau altul de Nil, fie ca suntem intr-un palat pe malul Estic, sau vizitam necropola de pe malul Vestic, supravegheati de Hapy, zeul Nilului.
Ce mai, “ Egiptul este un dar al Nilului’, precum ne-a spus si Herodot…
Pentru iubitorii de fictiune istorica cit si pentru egiptofilii pasionati, Pauline Gedge este un dar!

Nota Observator :
Dr Diana Laza, PhD., M.D., C.C.F.P. este medic de familie in Toronto

Diana Laza    6/15/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian