Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


NICOLAE TITULESCU 120 DE ANI DE LA NASTERE

SIMPOZION ORGANIZAT IN TORONTO
Parohia Ortodoxa " Sfantul Ion Evanghelistul", din Toronto, a gazduit, in sala incapatoare a intalnirilor ocazionale de dupa slujbe, simpoziomul comemorativ sus-numit. O expozitie de fotografii, copii dupa documente, semnaturi pe intelegeri, pacte, tratate, ecouri in presa vremii, pliante, carti omagiale cu studii introductive, cu magistralele cuvantari, care atesta definesc geniala personalitate a politicianului si diplomatului roman de renume mondial. Materialele iconografice si scriptice au fost selectate, pregatite in Romania, prin grija domnului Vasile Dandu, expert in drept si relatii internationale. Prezentate mai intai in capitala Canadei, sub egida Ambasadei Romane din Ottawa, la cererea Consulatului General al Romaniei din Toronto, exponatele au ajuns si sub ochii unui grup numeros de romani din marele centru ontarian, facand obiectul unui interes deosebit. Moderatorul intalnirii a fost domnul Dumitru Popescu, directorul ziarului Observatorul.
Domnul consul general Radu Gabriel printr-o ingenioasa paralela intre grijile diplomatice ale Romaniei din timpul lui Titulescu si ale Romaniei din zilele noastre, a relevat capriciile istoriei, ciclurile ei repetate, care te intorc la capatul de inceput al eforturilor de reinvigorare a statului tau, al luptei diplomatice de reasezare a lui pe un loc meritat intre tarile globului. Proiectandu-le in valtoarea unor astfel de griji nationale, vorbitorul a reliefat profundul caracter patriotic, abilitatea, gandirea diplomatica de exceptie a lui Nicolae Titulescu, neobosita sa stradanie de a convinge, de a statornici respectul fata de independenta si suveranitatea fiecarei tari - mari sau mici -conjugat cu organizarea lor intr-un for international de aparare activa a pacii, a bunelor relatii intre state. Succinta expunere libera a domnului consul general a reusit sa puna in valoare contributia lui Titulescu, pe plan national si international, asezandu-i reusitele intre rezistenta unor sefi de state indarjiti in revizuirea granitelor si nevoia obiectiva a lumii de a se apara de razboaie, de agresiuni devastatoare.
In concluzie, s-a desprins cu claritate castigul Romaniei, care, multumita si fecundei diplomatii a lui Titulescu, a fost intregita si pastrata intre granitele de drept, in dreptul sau istoric; castigul Europei, al intregii lumi, prin Titulescu, prin aportul lui la Societa-tea Natiunilor de la Geneva, infiintata in 1920, al carei presedinte a fost doi ani la rand, prin alegeri consecutive, iar Romania s-a numarat printre cele 32 de tari fondatoare. Dumitru Popescu a invitat asistenta la discutii . Participantii la intalnire, prin multe si avide intrebari, au aratat in plus interesul starnit de simpoziom. Din sirul de intrebari si raspunsuri, desprindem manunchiul prin care s-a subliniat actualitatea sistemului de drept international propus de Titulescu, dat fiind ca actuala Organizatie a Natiunilor Unite, augumentata, intarita dupa cel de-al doilea razboi mondial, nu este decat o continuare a Ligii Natiunilor de la Geneva, la care diplomatul roman a avut o contributie substantiala.
Domnul Vasile Dandu, satisfacand curiozitatea multora, a explicat semnificatiile unor exponante, a clarificat unele nedumeriri privind exilul dela Paris sau: de ce mormantul lui Nicolae Titulescu a fost adus - dupa 55 de ani de la moarte si dupa 60 de ani de la exil ( 1936 - 1996 ) - la Brasov, si nu la Craiova, locul nasterii ?
- Titulescu a considerat Transilvania inima Romaniei, el insusi a dorit sa stea si dupa moarte in inima tarii sale !
Dl. Dumitru Popescu a multumit domnului Vasile Dandu pentru pregatirea acestei impresionante expozitii . A multumit domnului consul Radu Safta pentru interesanta prezentare a marelui diplomat roman, cu referiri optimiste la sperantele Romaniei in viitoarea sesiune NATO si a preciat activitatea domnului consul care timp de 4 ani a incercat sa fie in mijocul comunitatii noastre a participat la intalniri, aniversari eforturile care le fac salariatii consulatului de a rezolva solicitarile cetatenilor romanii - canadieni. Dl Consul Radu Safta i se va expira curand sederea in Canada.
Cu indrepatatita mandrie fata de platforma deschis-democratica a "Observatorului", publicatie larg difuzata in Canada si S.U.A., domnul Popescu a scos in prim plan preocuparea redactiei ca,pe langa problemele si evenimentele la zi, din tara si din diaspora, sa ofere pagina din fata, coloane intregi in interior, marilor personalitati romane din cultura, arta si literatura, din stiinta si tehnica, din istorie, din cele mai diferite domenii. Dansul a multumit celor prezenti pentru participare invitand asistenta si la alte momente aniversare ale spiritualitati romanesti iar, cu asentimentul celor de fata, a urat Romaniei succes in apropiata sesiune NATO .
Asistenta a confirmat asentimentul cerut, prin aplauze.

In continuare, in loc de flori la soclul unei statui inca neridicate, dar pe care comunitatea romaneasca din Toronto si mesterul cel mare - Nica Petre - ar trebui s-o pregateasca, "Observatorul" , prin colaboratorul sau Stelian Ilie, a mai oferit simpoziomului un elogiu comemorativ : NICOLAE TITULESCU - ELOCVENT TRIBUN AL " SECURITATII COLECTIVE" material care-l publicam mai jos.

Reusita deplina a simpoziomului, incalzita de aplauzele repetate ale asistentei, a fost binecuvantata, in incheiere, de parintele Ionel Cudritescu. Sfintia sa a apropiat rostul intalnirii de simbolul sarbatorii religioase din acea zi - Floriile - de purificare, de adapare din pealuminatul spirit crestinesc, ce izvoraste si curge de milenii din pildele si patimile Domnului nostru Isus Cristos !
- Tot astfel, noi toti avem nevoie de a ne adapa din marile spirite romanesti, chiar si departe de tara, caci, daca ne rupem de radacinile noastre, ce mai ramane din noi ?... Nimic !
- Inteleapta vorba, parinte !
Fie binecuvantata renasterea Romaniei, spre bucuria tuturor romanilor !
Ilie Stelian
Ilie Stelian    7/22/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian