Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prof. Deliu Petroiu

Un gind pios si o lacrima, ….Celui ce a fost Prof. DELIU PETROIU – professor de Istoria Artelor la
Universitatea din Timisoara, urcat de curand in ceruri .

Citind-o pe d-na Maria Nitu, critic literar la revista “ Orient Latin”, care a avut fericita ocazie de a-i lua un interviu lui Deliu in toamna lui 2002, la venerabila virsta de 80 de ani, as incepe prin a repeta cuvintele dinsei:
“ In primul rind un minunat OM printre oameni, mult prea fin,delicat, modest, discret, prea blind si bun, grijuliu sa nu supere, sa nu bruscheze, sa nu intristeze pe nimeni, intr-o lume prea egoista”.
Vestea decesului sau survenit ne-a intristat pe toti cu atit mai mult cu cit am fost in imposibilitate de a fi
Aproape de Ani Petroiu, sotia si Delia, fiica sa, in momentele grele ale despartirii.
Cu toata virsta si boala sa avansata, speram totusi sa-l mai vedem o data in aceasta vara. N-a fost sa fie asa!!!
As vrea sa-mplinesc o datorie de onoare prin acest scurt articol, fata de cel ce a fost un om deosebit, profesorul si mentorul nostru, pe care l-am stimat si iubit ca pe un frate mai mare, Ani sotia sa, fiind sora cu mine, care semnez acest articol.
Nu-ncape aici nici o tenta de subiectivism, ci doar adevarul pe care probabil toti cei care l-au cunoscut in Timisoara si Arad sint gata sa-l recunoasca. Dar inainte de toate, poate ar fi bine sa fac o scurta introducere
Biografica, indeosebi pentru cei care nu l-au cunoscut indeaproape.
Deliu Petroiu a fost un eminent profesor la Universitatea din Timisoara (in prezent cunoscuta ca “Universitatea de Vest”) predind Istoria Artelor, intre anii 1960 – 1997 (chiar si dupa implinirea celor 65 ani), curs obligatoriu pentru studentii de la Arte Plastice si Muzica si facultativ pentru alte sectii
(Filologie, Istorie, Limbi straine,etc.)
Nascut in comuna Nadlac din jud. Arad in August,1922 intr-o familie relativ
numeroasa si relativ modesta, si-a continuat studiile liceale in Arad, unde
se mutase intreaga familie (tatal sau fiind un onorabil mestesugar) si Facultatea de Litere si Filosofie la Cluj, pe care a absolvit-o cu diploma de merit “ MAGNA CUM LAUDAE “ in anul 1946.
De remarcat si faptul ca a fost student al lui Lucian Blaga, Nae Ionescu, D.D. Rosca, L. Rusu , dascali la vremea repectiva si mai apoi, recunoscuti ca celebritati. Nu as omite nici faptul ca un unchi din partea mamei sale, a fost deasemenea professor licentiat in litere si filosofie la Budapesta si Viena.
Pentru meritele sale deosebite si contributia adusa la propasirea vietii culturale a orasului, Deliu Petroiu, a fost declarat in anul 2002, prin Decret presidential, “ CETATEAN DE ONOARE AL ORASULUI TIMISOARA”
act prin care s-a facut intr-un fel, (mai bine mai tirziu decit niciodata) o recunoastere a celui care a fost o buna parte din timp uitat de cei in drept sa o faca. Cel care niciodata nu a urmarit distinctiile, medaliile si onorurile,fiind culmea modestiei si discretiei, a primit in toamna vietii sale recunoasterea valorii, a personalitatii pe care toti studentii au apreciat-o la cursurile sale din Aula Mare a Universitatii sau conferintele ori simpozioanele de la Casa Studentilor din Timisoara sau alte centre
Imi amintesc cu nostalgie, cum veneau chiar diferiti studenti dornici sa-i audieze discursurile si expunerile (cu diapozitive, exemplificari din muzeele lumii de pictori sau sculptori celebri), zic studenti interesati de la Politehnica Agronomie si chiar Medicina, care avind si inclinatii artistice au format cluburi si formatii de muzica, de dansuri folclorice, teatru sau arte plastice.
Am impresia sau senzatia ca o serie dintre studentii sai au ajuns si in Canada si probabil un coeficient oarecare din avintul lor spre o viata libera, le-a fost insuflat de la catedra sa.
Sa nu uitam ca inceputurile carierei sale de professor au avut loc chiar in perioada cind Romania a fost jefuita si injosita de Armata Rosie cu Stalin in frunte, obligata sa renunte la statutul sau de regat si apoi chiar la Rege, iar noi copii care abia paseam pragul scolii, obligati sa-nvatam o falsa istorie a tarii noastre tiparita la Moscova.
Cu curaj si eroism, pot spune (expunimdu-se la riscuri mari) unii profesori de-ai nostri, printre care si Deliu, ne-au predat maiestrit, “printre rinduri” adevarata istorie a tarii, astfel ca oricit s-au straduit politrucii si “trepadusii” (cum zicea Deliu) sa ne faca “materialisti-dialectici” si sa ne bage Marxism-Leninismul in cap, nu prea au reusit cu multi.
Este si asta un merit si o mindrie a profesorului sa transmita adevarul generatiilor de studenti-elevi
pe care-i instruiesc.
Ar fi multe de spus despre maiestria lui Deliu de a disimula si a infiltra adevarurile din curentele decadente la pictorii modernisti ale caror comentarii erau interzise in perioada comunista, totusi o serie intreaga de studenti erau la current cu toate si puneau intrebari juste.
Din cauza unori sechele ale trecutului, sanatatea lui Deliu s-a subrezit in ultimii doi ani, in care aparitiile sale cu articole de critica de arta, expuneri la vernisajele unor artisti, la radio sau pe micul ecran au fost din ce in ce mai rare, iar multe manuscrise au ramas in dosare neterminate.
Pastrez cu sfintenie cele doua carti primite, cu dedicatia cu scris tremurind de mina sa proprie, pe 10 Januarie,2007 :
- “ Cartea prietenilor mei “ - o culegere de scrisori si intimplari povestite in perioada 1950 – 1970 in legatura cu cei mai apropiati prieteni din studentie
( St.Augustin Doinas, Puiu Cotrus, Radu Stanca, Ilie Maduta si altii)

-“ Versuri de pahar” – o culegere de catrene scurte, scrise in tinerete (uneori originalul pe fata de masa de la vreun restaurant) sub impulsul inspiratiei bahice, la vreo agapa cu prietenii nedespartiti. O TEMPORA !!
Citez din articolul scris de D-na Simona Donici in presa timisoreana la moartea lui Deliu : “ Tabloul care s-ar putea numi ROMANIA CULTURII, este inramat a doliu; profesorul Deliu Petroiu s-a stins la virsta de 86 de ani, lasind in urma-i conturul alb, dureros, al amintirii celui mai frumos, bun si iubit dintre dascalii filologiei timisorene, a celui mai generos critic de arta, a omului de spirit, cuvint si lume, care a stiut, precum putini, sa intre fara ostentatie in interiorul culturii.
Primarul orasului Timisoara, D-l ing. Ciuhandu Gheorghe anunta la sfirsitul comunicatului de presa pe care l-a publicat in legatura cu decesul lui Deliu :
“ D-l professor Petroiu Deliu s-a stins din viata ! De ieri Timisoara este mai saraca ! “

As adoga si eu de aici, din Mississauga : “Si noi sintem mai saraci fara sufletul tau cu har !”
Fie ca bunul D-zeu sa-l aseze in cer, linga cei mai mari artisti plastici ai lumii !!!

Cornel Popescu / Mississauga - Canada

Cornel Popescu     5/26/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian