Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Monica Mateescu Matte

Pe ziua de 19 mai 2008, Monica Matte ne-a parăsit.

Lasă în doliu pe sotul profesorul Dr Nicolae Mateescu-Matte, fiul Daniel, fica Anne Karyne, ginerele Jacques Latreille, nepotii Iordan Nicolas si Michael Darcy, cumnatul Dr Alex Straja sot al sorii Evelyne (decedată), nepotul André Straja cu sotia lui Giuze si fica lor Ariana.

Monica Matte, originară din România, a ajuns la Montreal în 1950. În primii sapte ani a fost profesoară la École Ménagčre provinciale, care a devenit École des Sciences ménagčre, afiliată Universitătii din Montreal.

A fost prima femee care a apărut pe postul de televiziune a Radio Canada, pe ziua de 6 septembrie 1952, în cadrul programului « Ręve et Réalité ».

A fost secretară, vice-presedintă sau presedintă a numeroase asociatii precum : Association des femmes diplômées de l’Université de Montréal, YWCA, Fédération des femmes du Québec, Fédération canadienne des droits humains Équitas, Mouvement de solidarité Québec-Roumanie, Conseil du civisme si membră fondatoare a Fundatiei Thérčse Casgrain.

A fost artizan al Legei 85 S.Q sub egida Consiliului de civism – Legea favorisând civismul -, si al Articolului 2 din Charte des droits du Québec relativ la dreptul de ajutorare.

A fondat programul « Nouveau départ », un program de orientare pentru femeile între 35 si 55 de ani, program care a durat 30 de ani si care a fost oferit în toate provincile Canadei si în Yukon.

A primit Ordinul Canadei, premiul « Droits et libertés » decernat « Pionierilor Sartei », de către Comisia drepturilor persoanei si al drepturilor tinerilor, precum si medalia oferită de Federatia grupurilor etnice pentru promovarea cauzelor diverselor etnii.

A fost comisar în cadrul Comisiei drepturilor persoanei din Quebec, membră a Consiliului consultativ canadian al statutului femeii, membră a Tribunalului federal al drepturilor persoanei si membră a altor asociatii.

N-a uitat însă comunitatea română si a contribuit, prin organismul Mouvement de Solidarité Québec-Roumanie la mai multe proiecte.

Serviciul funerar se va tine la Biserica ortodoxă română Buna Vestire, din Christophe Colomb 8070, la Montreal, pe ziua de 24 mai 2008, la ora 10h00 si va fi urmat, la 12h00, de un omagiu tinut la Centrul Funerar Côte des Neiges situat la 4525 Chemin de la Côte des Neiges. Toti cei care au cunoscut-o sunt invitati să participe.Wladimir Paskievici    5/20/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian