Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ipoteze : Economicul si factorul politico-cultural

Nu ne putem plinge de lipsa de evenimente zilnice care complexifica viata globului- caci in epoca in care traim avem inclinatia sa trecem cu vederea evenimente nationale si sa ne axam atentia asupra celor internationale si planetare din cauza ca acestea se rasfring direct sau indirect asupra vietzii natiunilor, implicit a oamenilor.
Un eveniment cultural ca acela al olimpiadei care urmeaza sa se desfasoare in capitala Chinei ,datorita implicatiilor politice aparute recent in legatura cu Tibetul , declanseaza pe parcursul flacarei olimpice in diverse tari-in majoritate cele democrate- reactii de protest bazate pe opinii politice diferite.;un ultim exemplu este Anglia unde protestele si reactia au fost de proportii mai mari si mai violente.
Nemultumirile maselor exprimate public ,prin demonstratii de confruntare cu fortele de ordine, au fost de natura politica orientate pe cel putin doua planuri:opozitie fata de represiunea brutala a populatiei neinarmata tibetana care isi exprima in numele libertatii modul de a-si alege forma de stat pe care o doreau si in acelasi timp nemultumirea fata de guvernul propriu care nu ia o atitudine ferma fata de agresor -in particular China. In Franta ca si in Germania au avut loc discutii publice pe teme identice.
Ce rezulta din cele de mai sus? evident reiese ca un eveniment cultural ca Olimpiada, care in imprejurari actuale declanseaza divergente de opinii politice ar trebui sa impuna luare de atitudine ferma fata de agresor , act care ,practic, nu a fost implimentat pina acum.
Evident ,cind e vorba de un act diplomatic toate masurile de tact si precutiune sunt necesare;toata lumea este de acord ca natura reactiei lumei libere trebue sa fie una de buna deliberare si buna cintarire a consecintelor deciziei luate;dar aceste precautiuni nu trebue sa lase impresia unor ezitari sau chiar abandon de luare de atitudine.
In realitate motivul aparentelor ezitari sau aminari de decizii este factorul economic; "globalizarea" a dus la formare de relatii economice intre marile state producatoare de asa natura, de asa mare dependenta a unora fazta de altele ,incit decizii in materie culturala si politica sunt azi subordonate factorului economic.In spetza democratiile occidetale si US au relatii economice asa de intricate cu China incit aplicare de eventuale sanctuni ar duce sigur la pierderi bilaterale.
Este acesta situatie productiva de ceva bun ori nu, in viata planetei?
Este si buna si rea: buna in sensul ca evita eventuale conflicte armate si distugerile masive legate de astfel de evenimente ,sau simplu ,razboaiele devin imposibil de cistigat; rea, in sensul ca daca nu exista un "good will" de ambele parti nu se paote realiza nimic pe cale diplomatica , instrument care in aceste imprejurari devine inutil si in acest mod democractiile sunt paralizate ; cazul Iranului vorbeste dele sine!
In genere vorbind ,subordonarea factorului politic-cultural si predominantza celui economic in viata natiunilor nu este ceva de dorit dar daca s-a impus ca necesitate istorica si functioneaza totusi , trebue obtinut dela aceasta situatie tot ce are mai bun de oferit omenirii.

Ion-Dinu Ion / Toronto


Ion-Dinu Ion     4/7/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian