Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Exista un rasism american?

Atentia opiniei publice este atrasa in ultimile saptamini asupra alegerilor in US si in particular cele din partiidul democrat in care sen. Obama are intietate prin aceeea ca a intrunit deja un numar mai mare de voturi si delegati decit oponentul sau, sen . Hilary Clinton.
Ceea ce agita insa presa si masele interesate in politica este faptul revelat in ziare ca Obama apartine unei comunitati religioase condusa de un preot -Wright-care a tinut multe discursuri anti-americane in care a acuzat America de azi de rasism orientat impotriva negrilror.; el a mers pina acolo incat a blestemat propria lui tara prin condamnarea, "God damn America", atitudine care presupune intense sentimente de ura antiamericana.
Acest fel de incidente au aruncat evident o lumina nefavorabila asupra sentimentelor reale ale lui Obama si au pus sub un semn de intrebare buna lui credintza fata de statul american ceea ce l-a determinat sa tina un discurs acum cateva zile care a fost bine apreciat si in care se desolidarizeaza de doctrina rasista exprimata de Wright dar nu se detaseaza net de el ca persoana.
Evident , intrebarea care se ridica este aceea daca exista in adevar un rasism in USA care sa motiveze asemena atitudini ca cea sustinuta de Wright?
Raspunsul e un categoric NU!
In primul rand pentru ca US e dotata cu una din cele mai complete legislatii anti-rasiste, are organizatii care vegheza la aplicarea stricta a acestei legislatii,; nu e permisa nicio discriminare a negrilor cu privire la oferte de munca, educatie, resedintza etc.
Exista colegii si universitati exclusiv pentru negrii facilitaind astfel promovarea lor; pe de alta parte membrii ai comunitatii de culoare au fost promovati si au functionat ca secretari de stat si ministrii(Condo- Rice, Powel) ,sau li s-a incredintat functii inalte de raspundere in justitie si armata .
A vorbi de discriminare rasiala in asfel de conditii este de neadmis si inseamna a minti masele populare in scop de castiguri politice pe teme inventate ad-hoc.
In realitate invocarea rasismului drept cauza a urii impotriva "establishemntului" alb nu poate fi motivat realmente rasial asa cum rezulta din cele de mai sus ci are mai degraba o cauza economico-sociala; comunitatea de culoare in US poate fi nemultumita de statusul ei economic si social in comparatie cu realizarile albilor si invoaca rasismul in loc de statusul care ii nemultumeste , drept cauza a situatiei lor. De ce?
Pentru ca nu se pot blama ei insisi si e mai simplu sa arunce vina pe conducerea politica a statului.
Dealtfel daca sen .Obama se alege este nu datorita voturilor negrilor - care sunt redusi ca numar in comparatie cu albii in US- ci cu precadere datorita voturilor populatiei albe care l-au votat si care vor o schimbare radicala in politica Americii. Acest Nou pe care il vor este nu numai de natura politica dar si economic si social - anume ,americanii par ca nu mai vor sa fie antrenati in politici influentate de grupuri de interese - loby-uri - care au acces pina la nivelul oficiului presidential si apoi tot masele largi sa fie silite sa plateasca pretul deciziilor impuse de aceste grupuri de influenta particulara.
Se pare ca au ajuns la stadiul in care "enough is enough"!
Si din acest punct de vedere Obama are sanse sa castige numirea la candidatura democrata in alegerile din Novembrie.

Dr. Dinu Dimitriu / Toronto

Dinu Dimitriu    3/25/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian