Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Calator prin Toronto ( XI ) - University of Toronto

De fapt trebuia sa incep , periplu meu prin Toronto, cu aceasta calatorie.
Primul lucru pe care l-am facut in Toronto a fost sa vizitez University of Toronto. Ma interesau documentele pe care le aveau legat de o speranta de a mea de a realiza o teza de doctorat. Am gasit multe materiale in special in jurnale americane. Ei discutau despre realizarea unei cuantificari pe computer a miscarii particulelor in cicloane de evacuare a prafului de lemn, de asemeni despre cicloane mici folosite in industria chimica, iar eu lucram cu mijloace demodate care se purtau in anii 1960 in Romania. Mi-am dat seama de diferenta de echipament , era clar ca nu puteam sa ma ocup de teza de doctorat in aceste conditii. As fii putut sa intru din nou la facultate si sa incep din nou dar oare mai era posibil? Aveam mijloacele financiare?
Asa ca m-am multumit sa vad universitea de afara.
Universitatea din Toronto sau pe scurt U of T, se afla in centrul orasului Toronto. Are 16 facultati si 11 colegii.
Universitatea a fost infiintata in 1827 si era la inceput denumita King’s College.
In 1853 ea a incorporat si Victoria College, St Michael College si Trinity College.
Printre lucrurile cu care se mandreste universitatea este primul aparat care face sa functioneze inima (pacemaker), larinx artificial, transplant de un plaman, transplant de nerv, pancreas artificial, laser chimic, costumul pentru anti-graviatie(G-suit), microscop electronic, clonarea celulelor T, extractia insulinei.
Ajungem sa vorbim din nou de John Graves Simcoe de care am mai pomenit in alte scrieri ale mele, primul guvernator al Upper Canada care dorea sa infiinteze un collegiu in orasul York. Zis si facut la 15 martie 1827 se infiinteaza King’s College din ordinul regelui George IV-lea, mai ales datorita influentei lui John Strachan care a si devenit primul presedinte al colegiului. Cladirea se afla in locul Ontario Parliament Buildings de astazi.

La 1 ianuarie 1850 cladirea a fost redenumita University of Toronto.
Incep sa se infiinteze rand pe rand toate colegiile si facultatile din cadrul complexului.
La sfarsitul secolului 19 se infiinteaza Knox College care este prezbiterian.
In 1904 vine in federatie University of Trinity College (“Old Trin”). In 1910 se ataseaza University of St Michael College, un colegiu romano-catolic infiintat de calugarii bazilieni.
Cu toate ca s-au gandit la afilierea la federatie nu au facut-o McMaster University care s-a mutat la Hamilton si care tinea de baptisti si Queen’s College care era prezbiterian si care s-a mutat in orasul Kingston si a devenit mai apoi Queen’s University.

In 1890 un foc a prapadit interiorul University College. In 1896 se afiliaza la universitate The Royal Conservatory of Music. In 1901 University of Toronto Press incepe sa publice
documente ale universitatii si examene.

Royal Ontario Museum apartine de universitate din 1912 pana la 1968 dupa care a devenit independent.
David Dunlop Observatory a fost infiintat in mijlocul marii depresii.
Clarence Augustus Chant (1865-1956) este in mare parte responsabil de acest observator. El era interesat de matematica si era lector in fizica. Ulterior a inceput sa fie pasionat de astronomie si a infiintat Royal Astronomical Society of Canada. Avand un doctorat la Harvard University el se intoarce sa predea in Toronto. De fapt este cel care infiinteaza cursurile de astronomie optica si este singurul astronom in faculate pana in 1924. Dupa multe insistente si multe amanari dintre care una a fost datorata primului razboi mondial, la momenul pensionarii lui se infiinteaza acest observator care va deveni si locul in care va locui. Fondurile au fost donate de un pasionat de astronomie David Dunlop un om de afaceri. De fapt nu e nici meritul lui ci al sotiei lui, care a facut totul pentru a-si onora sotul.

In 1949 se infiinteaza Toronto Institute for Aerospace Industry.
York University organizata ca o anexa in 1950 devine independenta in 1965.

Una dintre cladirile importante din complex este Hart House. Aceasta cladire este un centru studentesc. Isi ia denumirea de la Hart Massey care a finantat construirea acestei cladiri intre 1911 si 1919. Stilul este gotic tarziu. Massey este cunoscut ca un industrias care a intemeiat compania de echipamente de fermierit care acum se numeste acum Varity.
Inainte se numea Massey-Harris. El a facut donatii de asemeni pentru cladirea Massey Hall, care este un teatru unde multi artisti faimosi au interpretat:Toscanini, Gershwin, Maria Callas, ca sa numim numai o parte.

Intr-un timp Roy Thomson Hall se numea tot Massey Hall dar ulterior si-a schimbat denumirea dupa scotianul Roy Thomson fondatorul imperiului jurnalistic cunoscut ca Thomson Corporation.
Nu departe de Hart House se afla Soldier’s Tower care are un complex de 51 de clopote (carrilon) care suna in ziua recunostintei (Rememberance Day).

De mentionat este Victoria College de care am mai pomenit. I se spune si “Old Vic”. Personalitati de prima marime ale culturii canadiene au studiat aici: Margaret Atwood (scriitoare), Norman Jewison(regizor celebrului film “Fidler on the roof”), Northrop Frye(critic literar), E.J. Pratt(poet), Vaira Vike Freiberga (presedintele Latviei).

St Michael College se mandreste cu faptul ca in 1946 Marshal McLuhan a predat aici si a fost primul mirean care a facut asta. Aceasta personalitate canadiana a fost filozof si om de cultura. El este cel care a nascut expresiile “global village” si “ the medium is the message”(la nivel inferior este adevarat la nivel mai ridicat “the message is in the content”). El a absolvit la Cambrige Univesity in Anglia. A publicat cartea :”The Mechanical Bride” in 1951(studiaza influenta reclamelor asupra societatii si a culturii).
Iata ce spune McLuhan despre “satul mondial”:

“In loc sa se aspire catre o biblioteca din Alexandria, lumea a devenit un mare computer, un creier electronic ca si o infantila scriere science fiction. Cum simturile noastre au iesit in afara, the Big Brother intra inauntrul nostru. Daca ne dam seama de asta va trebui sa panicam ca sa ne adaptam unei lumii pline de tobe tribale, interdepententa totala si co-existenta impusa. Teroarea este o stare normala a oricarei societati orale, pentru ca in aceasta societate totul influenteaza totul in acelasi timp. In goana noastra de a recupera unitatea in sensibilitate, gandirea si simtirea pentru lumea vestica nu suntem mai bine pregatiti de a accepta consecintele tribale ale acestei uniuni decat sa fim gata de fragmentarea pshihicului uman prin cultura scrisa.”
El avertizeaza ca daca nu putem sa intelegem efectele reclamelor, satul mondial poate sa devina un loc unde domneste totalitarismul.
“Nu este foarte clar ca nu sunt suficiente probleme morale fara a lua o pozitie morala in ceea ce priveste tehnologia. Tiparul este faza extrema a culturii alfabetului care ne face sa parasim cultura tribala si il face pe om sa nu mai apartina colectivizarii. Tiparul ajunge sa ridice atributele vizuale ale alfabetului la cel mai inalt nivel al definitiei. Tiparul reuseste sa duca puterea individualista a alfabetului fonetic mult mai departe decat cultura manuscrisului a putut. Tiparul este tehnologia individualismului. Daca oamenii au decis sa modifice tehnologia vizuala cu o tehnologie electronica, individualismul va fi de asemeni modificat. Daca faci o problema morala din asta e ca si cum ai blama fierastraul ca a taiat degetul.. Cineva va spune „nu stiam ca se va intampla”. Chiar prostia nu este o problema morala. Este o problema dar nu morala. Ar fii bine sa putem sa gonim ceata morala care inconjoara tehnologiile. Ar fii bine pentru moralitate.”

El a locuit in zona Wychwood Park si l-a avut ca vecin pe Anatol Rapaport, psiholog si matematician nascut in Rusia dar devenit american. Desi initial ar fii vrut sa devina pianist in Viena, datorita nazismului, el fiind evreu, a trebuit sa imigreze in America unde a obtinut un doctorat in matematica de la University of Chicago in 1941.Intre 1955 si 1970 a predat biologie matematica la University of Michigan. Una din cartile sale se numeste :”Originea Violentei”(1989). S-a ocupat de asemeni de analiza sistemului de interactii sociale care a dus la ideea “Six Degrees” adica daca stii 6 persoane pana la urma toata scoala va afla despre ceea ce stii tu.
Din 1970 pana la moartea sa a predat la University of Toronto Pshihologie si Matematica.
In Toronto a fost de asemeni profesor de “Studii asupra Pacii si a Conflictului” pozitie care nu era platita.A lucrat impreuna cu George Ignatieff la organizatia “Stiinta pentru Pace”.

Sa nu uitam de Convocation Hall aflata in King’s College Circle unde se tin conferinte si unde se organizeaza sfarsitul anului scolar. Aici am participat la o adunare interesanta unde o batranica de 80 de ani primea diploma de absolvire a facultatii de literatura. Ea declara ca se plictisise sa tot joace carti cu prietenele si ca de mult ar fii vrut sa studieze literatura. Deci se poate la orice varsta numai sa vrei .
Cladirea a fost conceputa dupa aceeasi cladire din Sorbona, Franta in 1906.

Robarts Library (denumita printre altele si Fort Barts) conceputa in stil brutalist in 1973 si este de multe ori asemanata cu un paun imens. Aici se gasesc colectii de manuscrise rare (Thomas Fisher Rare Books Collection). Tot aici a scris Umberto Eco care s-a inspirat din arhitectura aceste cladiri pentru a concepe romanul sau celebru”In Numele Trandafirului” care era citit cu fervoare in Romania. Cine isi mai aduce aminte cum un intreag oras ca Bucurestiul se punea pe citit o carte care era la moda: “Shogun”, “In Numele Trandafirului” “ Alchimistul” etc.
Cladirea este denumita dupa fostul premier al Ontario John Robarts.
Cladirea contine si o colectie de materiale in limba chineza, coreana si japoneza.

Si nu in ultimul rand trebuie sa pomenim de Koffler Ecological Research Station ( Rezervatia stiintifica Koffler). Desi zona a fost deforestata si a apartinut fermierilor pentru o perioada a fost totusi impadurita din nou si a fost resedinta la tara a familiei Koffler in 1969. A fost donata universitatii in 1995.
Statiunea se gaseste pe un deal numit Jokers Hill. Aici sunt mlastini, padure si vegetatie inalta.
Zona a apartinut lui Murray Bernard Koffler care este cunoscut ca cel care a infiintat Shoppers Drug Mart, fiind de profesie farmacist.
El impreuna cu sotia lui Marvelle este cel care a infiintat Koffler Center of Art si Bathurst Community Center in 1974. In 1991 a fost onorat de a face parte din Canadian Business Hall of Fame, iar in 1977 a primit Order of Canada.

Am lasat la urma specialitatea mea. Facultatea de Stiinte Aplicate si Inginerie (alintata ca Skule). Facultatea este in rivalitate cu o alta Facultatea de Arte si Stiinte (Artsies) si isi fac unul altuia tot felul de sotii ca de exemplu isi fura palariile de absolvire. S-a ajuns ca sa fie legate cu un lant de mana ca sa un li se ia din cap.
Facultatea a avut primul curs de nanotehnologie din lume.Cel mai mare numar de studenti este la Facultatea de Ingineri electrici si la cel de Ingineri de Computere.

Si daca v-ati plictisit “Am incalecat pe o sea si v-am spus povestea asa”.

Multumesc pentru ca ati calatorit impreuna cu mine.
Pe data viitoare.

Dana Mateescu    2/22/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian