Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Importanta familiei


Incepand din acest an ziua dedicata familiei , din luna februarie, devine nelucratoare in Canada.
Este un omagiu adus cuplului, barbat si femeie, a importantei familiei in societatea moderna.
Cuvantul "familie" este folosit frecvent in vorbirea zilnica. Gandul fundamental exprimat de acest cuvant are de-a face cu viata pe care o traiesc impreuna membrii unui camin care locuiesc sub acelasi acoperis.
Se considera ca o unitate familiala este formata dintr-un tata, o mama si copiii lor.
Cercul restrans al relatiilor de familie este locul in care invatam ce inseamna iubirea, impreuna-simtire, iertarea, dependenta unii de altii, increderea reciproca si respectul pentru altii.
Familia a insemnat de-a lungul istoriei demnitate, progres, respectarea vietii umane ca valoare sacra, de la concepere pana la moartea naturala. Alaturi de scoala , familia este unul din factorii care se preocupa de educatia omului, exercitand o influenta deosebit de adanca asupra copiilor.
Rolul familiei este foarte important in dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic, intelectual, moral si estetic.
Familia asigura hrana si imbracamintea copiilor, ii fereste de pericole, le lasa timp de joaca, le creeaza conditii cat mai bune de odihna si se ingrijeste de sanatatea lor, invatandu-i sa respecte un regim rational de viata.
Familia formeaza primele deprinderi de igiena personala si sociala ale copiilor si ii obisnuieste sa utilizeze factorii naturali (apa, aerul, soarele) pentru buna dezvoltare si functionare a organismului.
Din punct de vedere intelectual, in cadrul familiei copilul isi insuseste limbajul, cunostintele uzuale despre mediul inconjurator, isi dezvolta spiritul de observatie, memoria si gandirea.
Parintii vin, dupa puterile lor si adecvat varstei copiilor, in sprijinul scolii, sustinand gustul pentru citit, stimuland curiozitatea, dorinta de cunoastere, de studiu a acestora si asigurand cele necesare pentru o invatare eficienta – manuale, carti, spatiul de lucru, mai nou un computer, precum si linistea necesara concentrarii asupra studiului. {n ceea ce priveste urmarirea rezultatelor scolare ale copiilor, atitudinea celor mai orientati parinti din punct de vedere pedagogic este una de mijloc : nu-i ajuta prea mult pe copii (nu efectueaza temele in locul lor), dar ii indrumeaza si se intereseaza sistematic de mersul invataturii si rezultatele acestora. {n familie se pun si bazele educatiei morale – se formeaza cele mai importante deprinderi de comportamant : respectul, politetea, cinstea, sinceritatea, decenta in vorbire si atitudini, ordinea, cumpatarea, grija fata de lucrurile incredintate, parintii trebuind sa ofere cele mai bune modele prin comportarea proprie, sa fie exemple pentru copii.
Parintii le spun copiilor ce e bine si ce e rau, ce e drept si ce e nedrept, ce e frumos si ce e urat in comportamente. Aceste notiuni ii ajuta pe copii sa se orienteze in evaluarea comportamentului lor si al celor din jur. Tot in sens moral, familia ii indruma sa fie sociabili, sa fie buni colegi si prieteni. Pe buna dreptate, in limbajul comun se utilizeaza expresia "A avea cei sapte ani de acasa". Educatia estetica a copiilor intra, de asemenea, intre preocuparile familiei.
Parintii sunt cei care realizeaza contactul copilului cu frumusetile naturii, cu viata sociala. Mijloacele mass-media – si in mod special televiziunea – exercita o influenta puternica asupra educatiei estetice, dar parintii sunt cei care vegheaza cu tact asupra selectarii emisiunilor vizionate de copii pentru ca influenta acestor emisiuni sa fie pozitiva, sa nu le deformeze imaginatia sau sa-i contrarieze.
Pentru a constitui un bun mediu educativ, familia trebuie sa fie constituita in mod sanatos, din membri care o alcatuiesc normalmente, incepand cu cei doi parinti – tatal si mama – adaugandu-se, la randul lor, copiii acestora. {ntre parinti trebuie sa fie relatii de intelegere, respect, intrajutorare ; ei trebuie sa traiasca in deplina armonie, sa duca o viata onesta. Opiniile celor doi parinti referitoare la copii trebuie sa fie convergente. Cazuri speciale prezinta familiile dezorganizate, familiile reconstituite sau neconstituite oficial, copiii nascuti in afara casatoriei, adoptiile de copii, indatoriri deosebite revenind parintilor (parintelui ramas), comunitatile umane, societatea neputand fi indiferente in astfel de situatii.
Biserica se dovedeste a fi prieten autentic, sfatuitor si aparator al familiei, pe care o considera o vocatie binecuvântata de belsugul Spiritului Sfânt. Biserica recunoaste si ocroteste familia ca valoare si misiune sacra, aceea de a transmite si a intretine viata, de a deveni un adevarat sanctuar de viata si de iubire pentru generatiile ce se succed necontenit. Biserica militeaza pentru ca tinerele generatii sa afle in familie un sprijin de nezdruncinat care sa le umanizeze tot mai mult si sa le ajute sa creasca in adevar si iubire, pentru ca iubirea, intarita prin casatoria dintre barbat si femeie, sa fie mai puternica decat toate slabiciunile si crizele prin care trece familia.
Valorile familiei trebuie aparate si promovate indeosebi in contextul profundelor transformari ale mentalitatilor si practicilor omenesti.
Amenintarea familiei traditionale, precum si "fragilitatea" ingrijoratoare de care sufera familia în zilele noastre trebuie sa dea de gandit .

Credem ca este de datoria celor care cred in valorile familiei sa inteleaga si sa slujeasca drepturile umane autentice, rezultate din recunoasterea adevarurilor antropologice si nu fabricate de porniri arbitrare. La scara planetara, este amenintata însasi identitatea institutiei familiei, esenta familiei prin ale carei functii – biologica, socio-culturala si educativa – s-a asigurat existenta si progresul societatii civilizate.
Apropiata zi dedicata in Canada, in aceasta luna, familiei sa constituie un prilej de reflectie si de angajare in sprijinul consolidarii familiei consacrate de multe veacuri, al cultivarii traditiilor si idealurilor ei nobile.


D.P.P. ObservatorObservator    2/8/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian